QNAP Propozycja włączenia do firmware

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika jarlath, 30 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Proponuję włączyć do firmware przynajmniej następujące składniki. Na Optware ostatnio strasznie się przejechałem i raczej do tego nie wrócę.
    * screen
    * mc
    * watch
    Trochę się dziwię że jeszcze ich nie ma, a tym bardziej, że QNAP np. nie wrzuca w standardzie SVN'a !!!! to na pewno było by mile widziane.
    Miejsca na to jest sporo, więc jedyną barierą będą chęci...
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Ale czemu konkretnie masz problem z Optware?
     
  3. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Zdarzyło mi się kilka razy mieć ten problem w TS-509. Teraz mam to samo w TS-459 - tu miałem dużo więcej problemów - nawet po pierwszym uruchomieniu i instalacji potrafi się błędnie wczytać lub nie wczytać wcale. Jak już się uda - problem z uruchomieniem... Potem podejrzewam podobnie jak w TS509 po aktualizacji przestaje gadać właściwie. Już mi się naprawdę nie chce bawić w szukanie co się stało żeby mieć kilka programów w dodatku. Te programy naprawde nie zajmują wiele a praktycznie każdemu kto wie jak używać SSH są potrzebne lub po prostu przydatne.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Mnie osobiscie, zawsze po aktualizacji firmwaru wszystkie QPKG dzialaja.
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Podejmę temat i w wolnej chwili sprawdzę jeszcze raz... Tak czy inaczej nie wiem, dlaczego by nie wrzucić tych kilku przydatnych programików - przecież nie biega o jakieś opłaty licencyjne... Tylko kwestia chcenia/niechcenia. Wydaje mi się, że wiele osób by się ucieszyło - a może to tylko moje zdanie, skoro nikt więcej się nie wypowiada.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Ok, faktycznie mysle, ze tego typu programy nawet by ulatwily prace i poznanie urzadzenia od srodka. Niestety z jakiegos powodu firma tego zrobic nie chce. Tak samo kiedys zastanawialem sie, czy nie da sie zrobic czegos w stylu Xwindow na VNC. Sama idea bylaby taka, aby odpalac aplikacje X'owe przez VNC. Znacznie zwiekszyloby to mozliwosci samego urzadzenia. Ale gdzies ten temat w srodku w QNAP'ie ucichl... moze nie jest to takie proste. Nie wiem, mimo wszystko postaram sie zadac im pytanie czemu nie chca wlaczyc kilku przydatnych aplikacji do oprogramowania :)
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    A tak poza wszystkim to dlaczego nie zapodać by możliwości odpalenia bazy PostgreSQL na QNAP'ie ?? Czemu zawsze tylko MySQL. Zapewne, poza wspomnianymi wcześniej programami, każdy użytkownik byłby rad np. z możliwości użycia QNAP'a jako "zbieracza" logów np na bazie syslog-ng.
    Z tym włączeniem dodatkowego softu do firmware to chyba wyłącznie kwestia chcenia lub niechcenia - nie dam wiary, że coś to komplikuje.
    W zasadzie to QNAP opuszcza się strasznie pod kątem nowych możliwości. Co nowa wersja firmware to naprawia się błędy, wprowadza nowe wersje tych samych programów, w zasadzie nic nowego. Jak już wspomniałem kiedyś w osobnym wątku - miałem postawionych kilka ekstra usług na QNAP'ie (przy użyciu Optware i ipkg), ale niestety coś i to na 100% nie z mojej winy zaczęło się sypać... niestety od tego czasu nie mam zaufania do tego typu rozwiązań...
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Muszę się zgodzić z kolegą jarlath. W chwili obecnej począwszy od wersji 3.2.0 łatane są błędy w oprogramowaniu i aktualizacja oprogramowania nowymi wersjami. Dobrym rozwiązaniem i w 100% potrzebnym jest serwer syslog-ng. Każdy posiada w sieci domowej czy firmowej urządzenia, które generują w/w logi. Ja w chwili obecnej mam postawiony osobny komputer, który to zbiera logi z całej mojej sieci (nigdy nie wiadomo, kiedy będą potrzebne).
    Patrząc z drugiej strony to każdy z nas ma troszeczkę inne zastosowanie dla swojego urządzenia. Trudno jest pogodzić wizję tysięcy użytkowników i stworzyć jeden uniwersalny soft żeby każdy znalazł tam interesująca go rzecz.
    Z mojego punktu widzenia powinny być wydawane dwie wersje systemowe oprogramowania: domowa i biznesowa.
    Wersja biznesowa powinna mieć nacisk głównie na funkcję typowe dla NAS, bezpieczeństwo oraz niezawodność. Natomiast wersja domowa może zawierać różnego typu oprogramowane do pobierania plików, serwer WWW, stacje monitoringu, stację multimedialną, itp.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    W lutym spotkalem sie z QNAP'em na QNAP Development forum w Monachium. Poruszylem temat syslog. Wlasciwie juz dawno chcialem to wlaczyc w ich firmware. Tym bardizej, ze kiedys nawet pisalem propozycje jak to zrobic (pisalem o tym na forum). Dla tych ktorzy nie mieli okazji zobaczyc dokumentu:
    http://qnapclub.pl/qnas/temp/syslogd.pdf
    Wtedy tak czy owak, uslyszalem, ze nad tym pracuja. Wlasnie napisalem maila z przypomnieniem sie, kiedy mozemy sie tego spodziewac.

    @jaroslawk
    Kiedys opieralem swoje wizja w podobny sposob do twoich 2 punktow firmwaru, jednak widzialem to troszke inaczej.
    Logujesz sie na urzadzenie i masz wybor "Main settings", "Home user", "Business user", "Advanced - all settings". Jesli wejdziesz w ustawienia glowne, to masz podstawowe ustawienia serwera. Jesli wybierzesz Home user, to masz tlyko uslugi dla uzytkownika domowego, natomiast w biznes, ustawienia dla uslug biznesowych. Jesli kliknij w ustawienia zaawansowane, to masz wszystko.

    Problem jest tez taki, ze tak naprawde remote replication moze byc uzywane jak i w biznesie, tak i w domu. Ciezko porozdzielac wszystko, a duplikowanie pewnych funkcji troche mija sie z celem.

    Nigdy nikomu nie dogodzimy. Tym bardziej, ze Wam pewnie sie podoba nowe UI... ja chcialem UI takie jak w DD-WRT:
    ablog.dotkam.com_wp_content_uploadhere_2008_09_wireless_basic_settings_dd_wrt.

    -- ale pewnie dla szarego uzytkownika bylby to jednak problem. Wiec kazdy ma jakies swoje zboczenia. :)

    Pozdro dam znac co i jak z syslog'iem.
     
  10. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Jakieś wieści z frontu na temat logowania?? Nie potrzebuję tego aktualnie w pracy - tam stoi osobna maszynka na Gentoo i nie mam zamiaru zmieniać czegoś co doskonale działa. Przydało by mi się w domu tylko dla tego, że nie chce mi się stawiać dodatkowej maszyny na logowanie ze wszystkich urządzeń posiadających funkcjonalność logowania na serwer zdalny a mam ich trochę. Zresztą jak będę miał czas to zabiorę się za RRD i Nagiosa, ale z tym może być problem. Tak czy inaczej QNAP stoi i pracuje 24/7, mocy jest w zapasie - czemu nie. Dodatkowy PC do alternatywnych rozwiązań to dodatkowe kW energii i niepotrzebna inwestycja w sprzęt a tu wszystko leży i czeka na implementację. Kurde gdybym miał czas - to słowo - zabrał bym się za zrobienie alternatywnego firmware dla QNAP'a na bazie Gentoo - chyba najlepsze distro do tego typu zastosowań. Interface bazowo na CLI i wystarczy :) QNAP'y a zwłaszcza serie na x86 to fajna platforma bazowa do bardziej lotnych projektów i teraz właściwie dość mocno okrojona przez firmware i opcje udostępnione dla usera.
     
  11. jacks23
    Offline

    jacks23 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Listopad 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  12. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    OKi - zgadzam się z Tobą jacks23, ale nie o to chodzi w tym przypadku. Można i to wiele więcej, tylko dlaczego utrudniać sobie życie, skoro Linuks to Linuks. Jest QNAP, jest firmware bazujące w większości na GPL - czemu nie zrobić tego jak trzeba u samego producenta.
     
  13. fog
    Offline

    fog Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    3city
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x79U 10 GbE
    ...sprawa sysloga "przyschła"...???
     
Ładowanie...