QNAP - RAID 1 - Backup

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Mystik, 29 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam Wszystkich (jako, że to mój pierwszy post)

    Zajrzałem Tutaj jeszcze przed zakupem TS-219 i troszkę mnie otrzeźwiło.
    Moim zamiarem było stworzenie sobie miejsca do przechowywania danych wraz ze zdalnym dostepem (ftp, www), a użycie macierzy RAID-1 miało mi zapewnić bezpieczeństwo tych danych.
    A tu czytam, że QNAP stosuje na dyskach system plików ext3 (i to jeszcze jakiś zmieniony), z macierzami bywa problem i że przy uszkodzeniu samego QNAP-a jest problem z odostępem do danych (czytałem o metodzie z wypalaniem płyty i kombinowanym dostepem).
    Ja po prostu potrzebowałbym takiego systemu, który w razie W, pozwoli na odpięcie dysku z QNAP-a i po podłączeniu do PC-ta pozwoli mi na odczyt danych.
    Na powielanie danych i na PC-cie i na QNAP-ie nie mam ochoty.
    Dlaczego QNAP nie stosuje jakiegoś bardziej "normalnego" systemu plików odczytywanego przez wszystkie systemy operacyjne?

    pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    A wiec rozpoczety przez ciebie temat jest ciekawy i mysle, ze wiele osob moze zabrac w nim dyskusje.

    W dalszej czesci przedstawie swoja wersje oparta o wypowiedzi producentow urzadzen NAS.

    Modyfikowany system plikow byl tylko dla TS-109/209.

    A wiec tak:
    - jesli nie stosujesz zadnego RAID'a to dostep do EXT3 odbywa sie pod Windows'em za pomoca programu EXT2 IFS ( http://www.fs-driver.org/ ) - chyba - ktos musi to potwierdzic bo juz nie pamietam - tyle tych tematow z QNAP'ami ze sie czlowiek gubi - mimo wszystko polecam druga opcje
    - jesli nie stosujesz RAID mozesz tez skorzystac z opcji z RAID'em, czyli punkt nastepny
    - jesli stosujesz RAID to najlepiej skorzystac z QNAP LiveCD - i to tylko dlatego ze nie wazne jakie masz urzadzenie z RAID'em - zawsze jest problem z dostepem do danych na RAID'zie - przeciez utworzyles macierz!!!!

    Musisz duzo poczytac o samym RAID'zie - to nie jest takie proste rozwiazanie jak Plug&Play - wiec zawsze napotkasz na jakies problemy. Ponadto kazdy producent systemow NAS mowi o jednym:
    "NAS moze sluzyc jako system gromadzenia danych po sieci lub backup danych z komputera"
    Jesli korzystasz jako backup danych z komputera to analogicznie jesli cos sie stanie z NAS'em to i tak dane masz na komputerze.
    Jesli natomiast korzystasz z NAS'a jako system centralizacji danych i nie masz nigdzie indziej kopii, to dobrze jest miec drugiego NAS'a ktory bedzie archiwizowal dane z pierwszego NAS'a.

    Jesli chodzi o archiwizacje danych to naprawde jest tysiace sposob na to, a to tylko dlatego, ze zaden z nich nie jest 100%'owy

    Pozdrawiam
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Posiadam TS509 z RAID 6 oraz szyfrowaniem dysków. Co zrobić w przypadku awarii urządzenia.
    Jakie metody wykorzystać do odzysku danych z dysków.
    Pozdrawiam
    Jarek
     
  4. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No tu masz całkowita rację. Jak mam macierz i coś się stanie ze "sterownikiem" to wszystko (lub prawie) leci w kosmos.
    No ja właśnie chciałem, żeby NAS był i jednym i drugim. Ale po namysle, przyznaje, że się nie da. Tzn. albo wygoda, albo bezpieczeństwo.
    No i to jest właśnie odpowiedź na moje zapotrzebowanie, której się bałem.
    Oprócz jednego, służącego do składowania banych na bieżąco (np. QNAP TS-239), będę musiał mieć jeszcze coś do backupu (np. QNAP TS-119). No i koszty rosną.
    I jeszcze apropo tego. Czy jest mozliwe uruchamianie TS-119 funkcją wake-up za pomocą TS-239 tylko na czas backupu?

    pozdrawiam
     
  5. marta
    Offline

    marta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam!

    Potwierdzam wypowiedź SiLAS'a, mam TS-201 pracujący w RAID1 i po podpięciu HDD do Windy można bez problemu zgrać dane po użyciu "IFS Drives Control Panel" (sprawdzone prze ze mnie już w ubiegłym roku <jupi> ). Teraz pracuję nad TS-219P i już mam małe efekty (na chwilę obecną widzę tylko puste foldery X-( )

    Pozdro
    Marta
     
  6. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli jak rozumiem, wyciągasz jeden dysk z RAID1 i odczytujesz go w Windowsie?
    A w czym jest problem w wersji 219P? Stosowany jest inny system plików?

    pozdrawiam
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Może już na ext4. Z tego co wiem, to QNAP nie wprowadza jak Synology jakiś dziwnych systemów plików.
     
  8. marta
    Offline

    marta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dokładnie tak robię jak napisałeś, tylko przy HDD z TS-219 nie można już dostać się do danych przy użyciu "IFS Drives" (ale są na szczęście jeszcze inne metody odzysku)

    Pzdr
    Marta
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. QNAP jak zrobić RAID 1

    ,
  2. RAID1 qnap