Rozwiązany RAM w QNAP'ie - może jakiś pendrive?

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 21 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam ten nowy soft 0416T na razie jeden dzień.
    Do tej pory wszystkie softy wieszały mi QNAPA !!!
    Myślę ,że to usługa ściągania ustawiona na 10 i transwer wysoki w obie strony - no ale jego obowiązkiem jest sobie z tym radzić !!!
    Tutaj nie ma reguły ,bo ustawilem na 10 ,ale aktywnych było sporo mniej i tak wywaliło ;(
    Za mało RAMU I BRAK MOŻLIWOŚCI USTAWIENIA tej usługi - ograniczenia ilości maksymalnych połączeń i perów na torrent itp.
    128 RAMU to za mało na Bittorrenta !!

    Czy można do QNAPA DOŁOŻYĆ RAMU - PAMIĘCI np. w postaci 4GB. pendrive - to by było doskonałe rozwiazanie.gutekbull

    Posty: 14
    Dołączył: 14 mar 2008 15:43
    Prywatna wiadomość
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    witam

    tak na wstepie wiem iz 0416 jest softem zbuggowanym... chodzi o to ze jak odpalimy 10 torrentow i zostana sciagniete, dokladajac kolejne nowe - nie wystartuja.

    wracajac do problemu musze powiedziec ze dziwna sprawa ... mialem okazje testowac ts109 i 30 aktywnych torrentow (fw2.0) i wszystko dzialalo bez problemu... faktycznie brakowalu pamieci ale dzialal. poprzez sambe mialem o wiele gorszy transfer jak bez torrentow.

    jesli chodzi o pamiec - niestety nie da sie.

    prosze poeksperymentowac z rtorrent'em. wiecej info software modding > Optware/ipkg na forum ;)
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    btw:
    troche off-topicu :> widze ze korzystasz z 802.11n i QNAP. Prosze napisz jak sie to sprawuje, ... Jakiego urzadzenia uzywasz do 802.11n i jakim urzadzeniem sie laczysz do Access Pointa.

    Pozdrawiam
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy jest możliwość w QNAPie TS-109 podzielić dysk twardy 750 GB na dwa jeden mniejszy tzw. systemowy i duży resztę ?!!

    Mam na QNAPie postawiony server muzyczny i kazda zmiana oprogramowania i jakikolwiek kiks QNAPa załatwia mi zgrane z CD płyty !!!
    Juz mi sie to zdażyło dwa razy , straciłem sporo danych ;(
    Mimo ,że mam D-LINK DIR-655 z "N" i w laptopie DELL też 'N" całość chodzi bardzo wolno - wyświetla przepustowość 130-140Mb/s
    i przerzucanie ok.150 GB trwa kilka godzin 5-6 !!!
    Nie rozumiem dlaczego ktoś napisał ,że QNAP jest najszybszym dyskiem sieciowym - to chyba jakiś żart ;)
    Może jest coś o czym nie wiem ??
    Gdzieś w necie znalazłem cały opis - recenzję QNAPa i tam jako największa wadę podano przenoszenie danych w samym QNAPie pomiędzy folderami ,
    faktycznie trwa to strasznie długo , ale jest wyjscie o ,ktorym autor tego artykulu nie wiedział.
    Zdecydowanie szybko mozna przenosić pliki pomiedzy folderami QNAPa poprzez WEB FILE MANAGER.

    Mam w domu po kablu sieć 1000 MB (router i QNAP),ale w laptopie 100MB co tu moge zrobić ,aby przesyl 150GB nie trwał godzinami ?
    Acha najszybciej idzie poprzez SATA II (parę godzin;)- próbowalem chyba wszystkiego - chodzi o dysk zewnętrzny z zapasowymi danymi i przenoszenie na QNAPa !! ;(
     
  5. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Co to jest za serwer muzyczny? Jest to zewnetrzne oprogramowanie? Na jakiej zasadzie to dziala.? Moze chodzi o Slimserver? Ja posiadam wgranego Optware + dodatkowe inne oprogramowanie ktore kompilowalem pod arm'a (psybnc, ...) i bez problemu dziala po kazdym upgradzie firmwar'a.

    Prosze nigdy nie brac do oceny predkosci przesylu danych kiedy jest to po wifi. Niestety WiFi samo w sobie jest wolne. Zreszta jesli chodzi o D-Link'a tym bardziej nie chce komentowac... tutaj jest czesc wypowiedzi na temat D-Link'a:
    http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=13&t=4338
    Ponadto znalazlo sie jeszcze wiecej powodow dla ktorych juz nigdy w zyciu nie kupie D-Linka - brak stabilnosci pracy.
    Natomiast prosze zagladnac tutaj na benchmarki NAS'ow: http://www.smallnetbuilder.com/componen ... Itemid,190

    Albo za pomoca WinSCP lub PuTTY (dla bardziej zaawansowanych linuxiarzy) :)
    Przenoszenie trwa kilka sek.

    Podlaczac laptopa po kablu. Wiesz... Ja do dzis walcze z roznymi problemami WiFi, zaklocenia na eterze, zbyt wielki szum - eh mam juz dosc kombinowania z tym. Przesylalem internet do kilku osob za pomoca roznych urzadzen WiFi 2,4GHz i zewnetrznych anten z firmy www.interline.pl. Po roku czasu myslalem ze mnie szlak trafi i puscilem kazdemu skretke kategorii 5E - i w ten sposob maja 1gbit LAN. Nigdy bezprzewodowka nie zastapi kabla!
     
  7. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ws2577.php

    Tak chodzi o Slimserver - działa ok.
    Mam w domku dwa rutery D-LINK DIR 655 wolny jak na "N" ,ale bardzo stabilny !!! Zero resetu itp.
    Mam pod nim 9 urządzeń z tel. internetowym już drugi rok i wszystko hula.
    Mam jeszcze Linksysa WRT54g V2.2 bawiłem się nim z 3-4 lata ;)
    Ale lubił się czasami - rzadko zawiesić co przy Nowym D-Linku się nie zdarza !
    Co do Wi Fi żadnych problemów , przejście na kabek nie zwiększa przesyłu 100MB po kablu to mniej więcej prędkość "N" w D-Linku.

    Czy można podzielić dysk - na 2 partycje - to chyba największy problem - błąd QNAPA ?!
     
  8. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety Angielski jest mi obcy.......... ;(
    Nie poczytam sobie ;(

    Nie miałem nigdy do czynienia z innymi routerami D-Linka , mam ten najnowszy DIR - 655 nie jest za szybki ,ale bardzo stabilny - może naprawili stabilność ;)
    Gdybym znał rożnicę - co zyskam może bym kupił Linksysa np. tego LINKSYS WRT350N-EU GIGABIT WIRELESS-N
    http://allegro.pl/item354688783_linksys ... e_new.html
    Musi bardzo dobrze działać usługa QOS - priorytety - tel .itp.
     
  9. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Prosze nigdy nie brac do oceny predkosci przesylu danych kiedy jest to po wifi."

    Po kablu jest identycznie ,a nawet ciut wolniej , jednak "N" jest minimalnie szybsza ;)
    Mało jaki laptop ma sieć gigabajtową po kablu, mam "nowego " pół rocznego DELLa , zainstaklowałem mu Wi Fi Intela 4965AGN.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    W urzadzeniach WiFi mozemy miec do czynienia z 3 chipami: Atheros, Broadcom i RA-Link.
    - RA-Link to najgorsze chipy stosowane np. w urzadzeniach TP-Link.
    - Broadcom to najbardziej popularne chipy do ktorych jest najwiecej oprogramowania.
    - Atherosy zawsze pojawiaja sie na rynku jako ostatnie poniewaz sa najbardziej dopracowane jesli chodzi o standardy IEEE i sa najdrozsze. Jednak sa zwykle problemy z alternatywnym oprogramowaniem do nich.

    Najsmieszniejsze jest to ze najwiecej urzadzen z gornej polki SOHO (Linksys) korzysta z chipow Broadcom. Ale zawsze tez przychodzi pozniej pora na Atherosy. Nalezy pamietac ze jesli mamy dwa urzadzenia WiFi najlepsze osiagi beda kiedy Broadcom bedzie "łączył się" do Broadcom'a, a Atheros do Atherosa. Oczywiscie wszystko tez zalezy od radia. Dodatkowo powiem, że podawane na pudełkach urzadzen WiFi prędkości dotyczą samego interfejsu radiowego. Tak było od zawsze w Wi-Fi (modulacja DSSS i OFDM). Prędkości realne są mniejsze (oceniając to okiem technika o ok.50%) bo pasmo zabiera sygnalizacja i do tego dochodzą straty
    generowane przez zakłócenia środowiska - nie tylko przez zakłócenia innych systemów radiowych.

    Jesli chodzi o tego Linksys'a WRT350 - sprawa jest o tyle ciekawa ze mozemu do niego wrzucic oprogramowanie DD-WRT ktory otworzy przed nami szereg nowych mozliwosci. ( Lista obslugiwanych urzadzen przez DD-WRT: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices )

    Zastanawia mnie jakie wystepuja predkosci po kablu... Ja musze powiedziec ze sam mam dziwne przypadki...
    - Odpalam kompa wlaczam sciagnie z NAS'a i mam transfer ponad 20mb/s
    - Po godzinie juz np. mam nie wiecej jak 100mbit'ow (12mb/s) z nie wiadomych mi przyczyn. Musze zresetowac kompa i wszystko wraca do normy.

    Niezbadane sa uroki sieci komputerowej :)
     
  11. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Właśnie podłączyłem starego Linksysa WRT54g V2.2 m mam tam wgrane DD - WRT ;)
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  13. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "W urzadzeniach WiFi mozemy miec do czynienia z 3 chipami: Atheros, Broadcom i RA-Link.
    - RA-Link to najgorsze chipy stosowane np. w urzadzeniach TP-Link.
    - Broadcom to najbardziej popularne chipy do ktorych jest najwiecej oprogramowania.
    - Atherosy zawsze pojawiaja sie na rynku jako ostatnie poniewaz sa najbardziej dopracowane jesli chodzi o standardy IEEE i sa najdrozsze. Jednak sa zwykle problemy z alternatywnym oprogramowaniem do nich."


    Tu jest jakiś błąd ,zacząłem szukać routera z "N" gigabajtowego na najlepszym według autora tego wpisu chipie - Atheros i wyskakują mi routery TP-Link z Chipset Atheros za 74zł ;)
    http://www.allegro.pl/item345944184_tp_ ... 4mbps.html
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    To nie jest blad :-(
    TP-Link faktycznie uzywa juz Atheros'ow. Natomiast tak jak pisalem wczesniej sam chipset stanowi 45% urzadzen WiFi. Kolejne 45% stanowi radio w takim urzadzeniu. 10% - reszta.
    Wiec tak naprawde najgorzy Access Point czy Router moze miec Atheros'a... i co z tego jak radio bedzie kiepskie?

    Powiem tak... radiem najlepszym cieszy sie Linksys. Natomiast jak dla mnie kolosalnym minusem jest brak odkrecanych anten. Z tego co wiem firma www.interline.pl ktora jest producentem anten, oferuje usluge dolutowania wtykow.
     
  15. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Miałem w domu D-Linka DIR-655 i Linksysa 350 - testowałem oba - z dostępnych ,najbardziej zaawansowane routery z "N" do uzytku domowego i
    kupiłem D-Linka DIR - 655 był zdecydowanie staranniej wykonany, min.odkręcane anteny - miedzianny gwint itd.

    Linksysa 350 wydawał się sporo szybszy ,ale mocowanie anten tragiczne na wcisk ,a kabelek nitka nie wzbódził u mnie entuzjazmu,
    mimo ,że wydawał się szybszy i zasię zdecydowanie miał większy !!!
    Teraz żałuje ;)
    Choć muszę przyznać , że D-link DIR-655 jest bardzo stabilny - nie zdarza mi się go resetować , sieć bezprzwodowa hula ,aż miło tylko osiągi dalekie od tego co reklamujją ;)
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    no niestety ;( sam jestem zawiedziony moim ap D-Link DAP-1353 (802.11n). Mam do niego podlaczone 3 anteny Interline Horizon 9dBi.
    Zasieg gorszy jak na ap Linksys WAP54G v3.1 z DD-WRT (802.11g).

    az mi sie slabo zrobilo jak przeczytalem:
    http://www.itbiznes.pl/art32224.html
     
  17. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgadza się Linksys 350 miał zasięg bardzo duży p- sprawdzałem komórką Nokią 61 i mimo ,że ona pracuje w "G" to i tak łapałem siec domową z bardzo dużej odległości , a D-Link słabiutko ledwie pod balkonem łapie ;)
    Ale W modelu D-Linku DIR 655 nie ma problemu stabilnosci ,a jest to jedna z najwazniejszych cech routera !

    Mam za to inny problem Linksysa 54G widze bez problemu przez net, a D-linka mimo ustawienia (port-jest zakładka)- za diabła nie moge zobaczyć w necie ,a zalezy mi na tym ;(
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    chyba mnie szlak trafi i po weekendzie zamowie router od linksys'a :)
    WRT600N
    aopenlinksys.info_images_news_linksys_wrt600n_product.

    WADA
    - brak odkrecanych anten - skontaktuje sie z interlinem jutro zobacze co mi powiedza :)

    ZALETA
    - "Linksys zaprezentował dziś pierwsze z serii produktów Ultra RangePlus. Ultra RangePlus Dual-Band Wireless-N Gigabit Router (WRT600N) oraz Dual-Band Wireless-N Notebook Adapter (WPC600N) są produktami zgodnymi z 802.11n Draft 2.0 i potrafią działać w sieciach 2,4GHz oraz 5GHz. Ciekawostką jest fakt, ze WRT600N posiada fizycznie dwa radia pozwalające na jednoczesną pracę w dwóch zakresach. Oba produkty bazują na chipach Broadcom Intensi-Fi draft 11n."

    A to oznacze ze jesli zapodam ten sprzecik bede jednoczesnie widoczny na 5 i na 2,4GHz :D
    Co ciekawe wreszcie bede mial pelna kontrole mocy z pod DD-WRT :)
    I tak bede go wykorzystywac tylko jako Access Point ;)
     
  19. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jaka cena ? Jeśli jest tak szybki jak 350 to go kupię ;) Mam w domu laptopa z "N" i z "G" takze moze w końcu bym miał prawdziwą "N" a nie mieszaną sieć.
    W starym Linksysie 54G mam ładne anteny wykrecane ,gwint miedzianny - robili znacznie lepiej - staranniej ;)
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    no niestety chyba go nie ma w Polsce :-(
     

    Załączone pliki:

Ładowanie...