Replikacja zawartości 1:1

Dyskusja w 'Replikacja i poawaryjne działania odtworzeniowe' rozpoczęta przez użytkownika mnadobnik, 16 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. mnadobnik
    Offline

    mnadobnik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    Witam

    Szukam możliwości replikacji zawartości jednego QNAP'a TS-409U na drugi identyczny QNAP, interesuje mnie synchronizacja wszystkich zasobów sieciowych. Możecie podunąć mi jakieś rozwiązanie?

    Pozdrawiam
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    Wykorzystaj wbudowaną w panel administracyjny opcję Remote Synchronization.
     
  3. mnadobnik
    Offline

    mnadobnik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    Nie mam takiej opcji Remote Synchronization, chyba ze chodziło Ci o Remote Replication tylko że nie ma możliwości pełnej replikacji zawartości 1:1.
     
  4. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    masz racje - Replication.
    ustaw tam replikacje dla kazdego zasobu sieciowego ktory chcesz skopiowac i sprawa zalatwiona.
    Replikacja bedzie 1:1. Za pierwszym razem zajmie to duuuzo czasu, potem juz tylko roznice.
     
  5. mnadobnik
    Offline

    mnadobnik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    Dzieki za rade, właśnie przed momentem do tego doszedłem. :)
     
  6. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    Niestety z tego co sprawdzilem ta opcja zgrywa tylko zasoby,

    Czy istnieje mozliwosc kopiowania userow, ustawien itd, tak aby drugi qnap dzialal jak mirror ?

    Pozdrowionka
     
  7. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    AAA. Ustawienia. Backup ustawien w menu System Settings (firmware 3.0).
    mozesz teoretycznie skopiowac te ustawienia, na nowym QNAPie zainicjowac dyski i wgrac te same ustawienia.
     
  8. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    Zgoda,

    Tylko czy mozna to rzucic to automatu (crone),

    i czy da sie to robic majac dane na qnapie ? Nie mam jak tego sprawdzic, oba qnapy produkcyjne.

    Pozdrawiam,
     
  9. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    1
    A to w sumie ciekawe zagadnienie. Proponuje abys napisal na forum angielskiej. Chyba ze Silas zna rozwiazanie.
    Nie glupi to pomysl aby moc robic mirror calego urzadzenia.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    QNAP nie ma mozliwosci synchronizacji ustawien i etc
    Zreszta... tak na dobra sprawe po co? Przeciez chodzi zawsze o archiwizacje zasobow.

    Kiedys slyszalem taka historie. Kilkanascie lat temu przyjechal ksiadz do elektronika, ktory mial zamontowac mu w samochodzie alarm z centralnym zamkiem. Ksiadz chcial wiecej niz wszyscy i oprocz otwierania drzwi, poprosil go o to, aby zamontowal mu silownik centralnego zamka do bagaznika - tak aby tez mogl otwierac bagaznik samochodu. W rezultacie jak ksiadz otwieral samochod, to tez otwieral mu sie bagaznik. I po co mu to bylo?

    I co zrobisz jak Ci zgra adres IP do ustawien drugiego QNAP'a?
     
  11. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    WItam,

    Powiem ci ze zdziwila mnie troche Twoja odpowiedz,

    Jesli uzywasz Qnapa tylko jako serwera backupu danych to zgoda, ale jesli jako podstawowego serwera plikow to juz nie.

    Pada ci podstawowe urzadzeni, z userami, udzialami itd...

    Jelsi masz 3 userow i 2 udzialy, to zgoda przerost formy nad trescia. Ale jesi masz 70 userow i 100 udzialow z prawami, edytowany praktycznie co dziennie to jest to przydatna rzecz.

    Zgra ci adres IP ?? Przeciez ja nie mowie o klonie calego systemu, tylko ustawien ktore sa wymagane do mirora. Tak aby po padzie podstawowego urzadzenia, zmienic IP w zapasowym lub na dnsie przekierowac na inny IP.


    A swoja droga inny sposob czy ktos probowal zrobic obraz vmware qnapa, ciekawe czy da sie odpalic zwirtualizowanego qnapa. To moglo by pomoc w tej sprawie.


    Wydaje mi sie ze jest to przydatna rzecz, postaram sie wrzucic na zagraniczne forum, zobacze co oni powiedza,

    Pozdrawiam,
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a gdybys napisal prosty skrypt ktory archiwizuje /etc i zgrywa do jakiegos wydzielonego udzialu sieciowego codziennie np. o 24:
    natomiast replikacja mirrorowala by te ustawienia na drugi serwer...
    wtedy masz zgrane cale confy :)
     
  13. hornecik
    Offline

    hornecik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Marzec 2009
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam zainteresowanych tym tematem!

    Ja mam również taki problem: chcę replikować całą zawartość QNAPa - tzn. wszystkie udziały, najlepiej na raz (jednym zadaniem zdalnej replikacji).
    Niestety, konfigurator pozwala wybrać jako źródło tylko jeden udział do jednego zadania.
    Jak ktoś ma 2-3 zasoby, to można sobie wyklikać. Gdy zasobów jest znacznie więcej pojawia się problem.
    Tym bardziej, że konfigurator zadań replikacji może nie przyjąć tylu zadań - nie da się ich wpisać (było gdzieś na forum QNAP).

    Czy ktoś zna może rozwiązanie tego problemu?
    Można zmodyfikować ścieżkę źródła tak, aby wybrać więcej lub wszystkie zasoby?

    Pozdrawiam
     
  14. hornecik
    Offline

    hornecik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Marzec 2009
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:44
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Hmm, coś mi się zdaje, że wątek nie wzbudza zainteresowania.
    Czyżby nikt nie używał zdalnej replikacji dla większej liczby udziałów?
     
  15. johnyhack
    Offline

    johnyhack Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Białystok
    Oceny:
    +5 / 0 / -2
    Local Time:
    19:44
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    Witam. Przyłączam się do propozycji kolegi. Pomysł wydaje się być trafionym propozycja i pomysłem, sam osobiście jestem zainteresowany i to bardzo. Niejednokrotnie szukałem takiego rozwiązania, a potrzebowałem z jednego urządzenia na drugie przekopiować całość wraz z baza danych. I nie powiem, iż ponowna konfiguracja wraz z ustawieniami zajmuje nie jednokrotnie cały dzień, nie wspomnę o kopiowaniu danych np. 8TB to dopiero jest czasochłonne nawet po sieci 1GB. Pozdrawiam
     
Ładowanie...