Stacja pobierania , download, upload

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 14 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:41
    Followers:
    0
    QNAP 109, router Linksys WRT600N z Firmware: DD-WRT v24-sp2 (01/10/09) std
    Mam taki problem.
    Wszystko niby jest ok. ;) Pobieranie działa ,ale nie mogę ustawić prawidłowo Uploadu ;(
    Jeśli ustawię - 0 to chyba jest ok.ale są bardzo duże skoki,
    każde inne ustawienie np. 50 ,80 lub 100 powoduje spadek do poniżej 2KB/s ?!
    Czyli w zasadzie nie mam wpływu na Upload , a zależy mi na tym ,aby ustawić dość spory ,ale nie blokujący mi sieci ?
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:41
    Followers:
    0
    Nikt nie wie co może być powodem ,ze nie działa prawidłowo udostępniani ? ;(.
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Local Time:
    20:41
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    z tego co rozumiem gdy ściągasz torrenta nie masz wpływu na jego upload .
    W sieci torrent jest różnie, raz upload wyniesie 120kb/s a raz 2kb/s. Zawsze gdy zaczynasz sciaganie torrenta to upload wynosi 0kb/s i będzie on powolutku rósł a nawet skakał - jest to normalne. Możliwe że gdy ustawisz upload np:na 50kb/s to on zaczyna upload jakby od nowa , tzn pobiera jeszcze raz ip, ktore chca sciagnac plik od ciebie i sobie tam oblicza itd. z tad ten maly transfer. Ale ciesz się że upload masz tak mały , mniej będzie ci łącze obniżał. Nie rozumię twojego niezadowolenia ;].

    P.S Wystarczy że raz napiszesz post, na forum nie ma takiego tłoku żebyś musiał temat odświerzać :/
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:41
    Followers:
    0
    "Ale ciesz się że upload masz tak mały , mniej będzie ci łącze obniżał"


    Nie za bardzo mam szybkie łączę , a ciągnę z zamkniętego forum i jeśli idzie w jedną stronę to znaczy do mnie to bardzo szybko nie będzie szło w ogóle ;)
    To znaczy musi iść w obie strony ;-=)
    I problem jest bo, albo idzie 2 - 3KB/s ,a ja ustawiam np. 50KB/s czy 80KB/s,czyli mało,
    albo jak ustawiam 0 to wtedy idzie na maxa ,ale to z kolei załatwia mi telefon internetowy ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:41
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Wiem o czym mowa. Znam dokladnie ta kwestie... jest to problem wbudowanej stacji downloadu...

    Moze zaczne od poczatku. QNAP Download station w momencie uruchamiania pierwszego torrenta tworzy proces ktoremu przypisuje ustalone limity. Jesli wiec zostanie uruchomiony drugi proces (czyli dwa torrenty w tle) to dzieli limity dla kazdego z nich.

    Dla przykladu ustawiamy na stacje downloadu limit : download 400 i upload 100
    Kiedy jeden torrent jest aktywny to limit na niego jest 400 i 100

    W przypadku gdy uruchomimy 2 torrenty, to kazdy z nich bedzie mial max. predkosc downloadu 200 i uploadu 50.
    Jesli uruchomimy 4 torrenty, to kazdy z nich bedzie mial max. predkosc downloadu 100 i uploadu 25.

    Dodajmy ze nie zawsze wszystkie nasze torrenty sa wysylane czy pobieranie. Wiec wyobrazmy sobie ze mamy w liscie 4 aktywne torrenty, jednak 3 sa juz pobrane i do nikogo nie wysylane poniewaz nikt ich nie chce sciagac - czyli nie generuja nic... Natomiast czwarty torrent jest pobierany i wysylany - jego predkosc nie przekroczy ustalonego limitu podzielonego przez liczbe aktywnych torrentow.

    - Tak to jest bug stacji downloadu. Moze inaczej... Stacja downloadu jest zle napisana, poniewaz nie posiada silnika ktory zarzadza wszystkimi torrentami. Są one odseperowane od siebie i to jest glownym problemem. Generalnie QNAP poszedl na latwizne... dlatego powstala alternatywa rtorrent++
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:41
    Followers:
    0
    "Natomiast czwarty torrent jest pobierany i wysylany - jego predkosc nie przekroczy ustalonego limitu podzielonego przez liczbe aktywnych torrentow."


    Praktycznie wszystko wyjaśniłeś ;) Myślałem ,ze jeśli 4 torrenty są kompletnie nieaktywne to pozostałe aktywne przejmują ich limit... ;(
    Drobne "ale" do tej pory mi tak działało !!! ;)
    A teraz jest tak np. daję 80KB/s z tego ciągną 4 po 2-3KB/s ,a pozostałe 4 nieaktywne.
    Czyli mimo ,że dałem 80KB/s idzie 8 -12 KB/s , a nie było tak ;( ;(
     
Ładowanie...