Subdomeny na TS-659

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Lukas2502, 18 Czerwiec 2010.

Ładowanie...
  1. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak na tym serwerze postawić więcej niż jedną stronę. Domenę skonfigurowałem tak aby wskazywała na mój adres IP. Niestety strony które są w folderach się nie ładują bo nie wiem jak zrobić pod domeny oraz jak zrobić aby na przykład dostawca innej domeny wskazywał na konkretny folder ze stroną. Pozdrawiam.
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Po pierwsze polecam użycie opcji "Szukaj" - znajdziesz nawet tutorial, Po drugie od wersji firmware 3.3 będzie obsługiwane z GUI.
     
  3. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Witaj. Mam wersje oprogramowania 3.2.7 Build 0526T. Gdzie mam szukać ustawień subdomen w interfejsie graficznym.
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Będzie od wersji 3.3 Teraz trzeba "wklepać" ręcznie do pliku konfiguracyjnego.
     
  5. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Wklepałem w tym miejscu co w kodzie czy dobrze?
    Kod (Text):
    1. #ServerType standalone
    2. ServerRoot "/usr/local/apache"
    3. #LockFile /usr/local/apache/logs/apache.lock
    4. #PidFile /usr/local/apache/logs/apache.pid
    5. #ScoreBoardFile /usr/local/apache/logs/apache.scoreboard
    6. Timeout 300
    7. KeepAlive On
    8. MaxKeepAliveRequests 100
    9. KeepAliveTimeout 15
    10. MinSpareServers 5
    11. MaxSpareServers 10
    12. StartServers 5
    13. MaxClients 150
    14. MaxRequestsPerChild 0
    15. LoadModule php5_module modules/libphp5.so
    16. Listen 80
    17. User httpdusr
    18. Group everyone
    19. ServerAdmin admin@NAS
    20. #ServerName domena
    21. TraceEnable off
    22. ServerTokens Prod
    23. DocumentRoot "/share/Web"
    24. <Directory />
    25.     Options FollowSymLinks
    26.     AllowOverride None
    27.     Order deny,allow
    28.     Deny from all
    29. </Directory>
    30. <Directory "/share/Web">
    31.     Options FollowSymLinks MultiViews
    32.     AllowOverride All
    33.     Order allow,deny
    34.     Allow from all
    35. </Directory>
    36.  
    37. <IfModule dir_module>
    38.         DirectoryIndex index.html index.htm index.php
    39. </IfModule>
    40.  
    41. AccessFileName .htaccess
    42. <FilesMatch "^\.ht">
    43.     Order allow,deny
    44.     Deny from all
    45.     Satisfy All
    46. </FilesMatch>
    47.  
    48. UseCanonicalName Off
    49. HostnameLookups Off
    50.  
    51. <Directory "/usr/local/apache/cgi-bin">
    52.     AllowOverride None
    53.     Options None
    54.     Order allow,deny
    55.     Allow from all
    56. </Directory>
    57.  
    58. DefaultType text/plain
    59.  
    60. ErrorLog logs/error_log
    61. #
    62. # LogLevel: Control the number of messages logged to the error_log.
    63. # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
    64. # alert, emerg.
    65. #
    66. LogLevel warn
    67.  
    68. <IfModule log_config_module>
    69.     LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\"" combined
    70.     LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b" common
    71.         LogFormat "%{Referer}i -> %U" referer
    72.         LogFormat "%{User-agent}i" agent
    73.  
    74.     <IfModule logio_module>
    75.       LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\" %I %O" combinedio
    76.     </IfModule>
    77.     CustomLog logs/access_log common
    78.     #
    79.     # If you prefer a logfile with access, agent, and referer information
    80.     # (Combined Logfile Format) you can use the following directive.
    81.     #
    82.     #CustomLog logs/access_log combined
    83. </IfModule>
    84.  
    85. ServerSignature On
    86.  
    87. NameVirtualHost *:80
    88.  
    89. <VirtualHost *:80>
    90. ServerName http://costam.pl
    91. ServerAlias site1.com http://costam.pl
    92. DocumentRoot "/share/Web/Moja_str"
    93. <Directory "/share/Web/Moja_str">
    94. Options FollowSymLinks MultiViews
    95. AllowOverride All
    96. Order allow,deny
    97. Allow from all
    98. </Directory>
    99. ErrorLog logs/error_log
    100. CustomLog logs/erroracces_log
    101. </VirtualHost>
    102. #
    103. # Aliases: Add here as many aliases as you need (with no limit). The format is
    104. # Alias fakename realname
    105. #
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Czy będzie dobrze - musisz sprawdzić sam :)
    Nie wiem po co
    poza wszystkim http://www.qnapclub.pl/threads/181/ masz wszystko jak na tacy...
    Polecam lekturę dokumentacji Apache - jeśli chcesz wiedzieć co się z czym je.
    Ewentulanie zainstaluj Beta firmware 3.3 tam jest wsztstko dla GUIużytkowników..
     
    Lasted edited by : 22 Wrzesień 2013
  7. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Witam kolejny raz. Tym razem mam problem z plikiem apache.conf. Dodałem do niego linijke
    Kod (Text):
    1. <VirtualHost *:80>
    2. ServerName nazwa
    3. ServerAlias http://www.nazwa.pl
    4. DocumentRoot "/share/Web/test"
    5. </VirtualHost>
    Ale po zresetowaniu usługi ta linia
    Kod (Text):
    1. DocumentRoot "/share/Web/test"
    ciągle się resetuje i powraca do ustawienia.
    Kod (Text):
    1. DocumentRoot "/share/Web/"
    Nie mogę znaleźć przyczyny.
     
  8. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Ok spędziłem przy tym cały dzień i nic nie mogę znaleźć przyczyny dla której po zmianie ścieżki /share/Web/test i zresetowaniu servera www ścieżka powraca do /share/Web/test. Proszę o pomoc.
     
  9. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Podaj ścieżkę do pliku apache.conf, który modyfikujesz
     
  10. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    /mnt/HDA_ROOT/.config/apache/apache.conf
     
  11. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Wygląda jakby naspisywało plik po restarcie
    Sprawdziłem u siebie na TS459 - mam co prawda firmware beta 3.3 ale:
    zmodyfikowałem plik apache w podkatalogu /etc/config/apache/apache.conf (/etc/config ->/mnt/HDA_ROOT/.config/)
    wstawiłem na początku pliku linijkę
    Kod (Text):
    1. #TEST
    zapisałem
    Restart QNAP'a
    Linijka pozostała

    Wniosek: żaden proces startowy nie nadpisuje pliku - spróbuj może z inną wersją firmware
     
  12. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Powiem tak. Ja mogę modyfikować ten plik. Po zresetowaniu usługi tylko linijka DocumentRoot "/share/Web/test" zmienia sie na DocumentRoot "/share/Web". Jesli dopisze coś innego np. <Directory /> </Directory> to to się nie zmienia tylko linia wskazująca skąd ma pobrać index nie chce się zapiać.
     
  13. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi... :-(
    Powiem tak. Na 100% się da - żeby podać Ci dokładną procedurę musiałbym zrobić downgrade firmware - jak już wspomniałem u mnie jest w GUI, ale i tak nie używam.
    Na pewno nie możesz zmieniać (w znaczący sposób) istniejących dyrektyw
    Kod (Text):
    1. DocumentRoot "/share/Web"                              
    2. <Directory />                                          
    3.         Options FollowSymLinks                          
    4.         AllowOverride None                              
    5.         Order deny,allow                                
    6.         Deny from all                                  
    7. </Directory>                                            
    8. <Directory "/share/Web">                                
    9.         Options FollowSymLinks MultiViews              
    10.         AllowOverride All                              
    11.         Order allow,deny                                
    12.         Allow from all                                  
    13. </Directory>
    Twoje katalogi stron raczej powinny zawierać się w /share/Web jako kolejne podkatalogi
    Czasami przydaje się odkomentowanie linii
    Kod (Text):
    1. #ServerName NAS
    Poczytaj sobie jeszcze:http://pop3.qnap.com/viewtopic.php?f=32&t=527&sid=1a448ebb86020f68a3d3eaf46b88a150&start=70
     
  14. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Ok. Podaje cała zwartość pliku apache.conf. Morze ktoś znajdzie przyczynę dlaczego to wciąż nie chcę działać
    Kod (Text):
    1. #ServerType standalone
    2. ServerRoot "/usr/local/apache"
    3. #LockFile /usr/local/apache/logs/apache.lock
    4. #PidFile /usr/local/apache/logs/apache.pid
    5. #ScoreBoardFile /usr/local/apache/logs/apache.scoreboard
    6. Timeout 300
    7. KeepAlive On
    8. MaxKeepAliveRequests 100
    9. KeepAliveTimeout 15
    10. MinSpareServers 5
    11. MaxSpareServers 10
    12. StartServers 5
    13. MaxClients 150
    14. MaxRequestsPerChild 0
    15. LoadModule php5_module modules/libphp5.so
    16. Listen 80
    17. User httpdusr
    18. Group everyone
    19. ServerAdmin admin@NAS
    20. #ServerName NAS
    21. TraceEnable off
    22. ServerTokens Prod
    23. DocumentRoot "/share/Web"
    24. <Directory />
    25.     Options FollowSymLinks
    26.     AllowOverride None
    27.     Order deny,allow
    28.     Deny from all
    29. </Directory>
    30. <Directory "/share/Web">
    31.     Options FollowSymLinks MultiViews
    32.     AllowOverride All
    33.     Order allow,deny
    34.     Allow from all
    35. </Directory>
    36.  
    37.  
    38. <IfModule dir_module>
    39.         DirectoryIndex index.html index.htm index.php
    40. </IfModule>
    41.  
    42. AccessFileName .htaccess
    43. <FilesMatch "^\.ht">
    44.     Order allow,deny
    45.     Deny from all
    46.     Satisfy All
    47. </FilesMatch>
    48.  
    49. UseCanonicalName Off
    50. HostnameLookups Off
    51.  
    52. <Directory "/usr/local/apache/cgi-bin">
    53.     AllowOverride None
    54.     Options None
    55.     Order allow,deny
    56.     Allow from all
    57. </Directory>
    58.  
    59. DefaultType text/plain
    60.  
    61. ErrorLog logs/error_log
    62. #
    63. # LogLevel: Control the number of messages logged to the error_log.
    64. # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
    65. # alert, emerg.
    66. #
    67. LogLevel warn
    68.  
    69. <IfModule log_config_module>
    70.     LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\"" combined
    71.     LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b" common
    72.         LogFormat "%{Referer}i -> %U" referer
    73.         LogFormat "%{User-agent}i" agent
    74.  
    75.     <IfModule logio_module>
    76.       LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\" %I %O" combinedio
    77.     </IfModule>
    78.     CustomLog logs/access_log common
    79.     #
    80.     # If you prefer a logfile with access, agent, and referer information
    81.     # (Combined Logfile Format) you can use the following directive.
    82.     #
    83.     #CustomLog logs/access_log combined
    84. </IfModule>
    85.  
    86. NameVirtualHost *80
    87.  
    88. <VirtualHost *:80>
    89. ServerName www.mojastron.pl
    90. ServerAlias http://www.test.mojastona.pl
    91. DocumentRoot "/share/Web"
    92. <Directory "/share/Web/test">
    93. </Directory>
    94. </VirtualHost>
    95.  
    96. ServerSignature On
    97.  
    98. #
    99. # Aliases: Add here as many aliases as you need (with no limit). The format is
    100. # Alias fakename realname
    101. #
    102. <IfModule alias_module>
    103.         Alias /v3_menu/ "/home/httpd/v3_menu/"
    104.         <Directory "/home/httpd/v3_menu">
    105.                 AllowOverride None
    106.                 Order allow,deny
    107.                 Allow from all
    108.         </Directory>
    109. </IfModule>
    110.  
    111. <IfModule autoindex_module>
    112.         AddIconByEncoding (CMP,/icons/compressed.gif) x-compress x-gzip
    113.  
    114.         AddIconByType (TXT,/icons/text.gif) text/*
    115.         AddIconByType (IMG,/icons/image2.gif) image/*
    116.         AddIconByType (SND,/icons/sound2.gif) audio/*
    117.         AddIconByType (VID,/icons/movie.gif) video/*
    118.  
    119.         AddIcon /icons/binary.gif .bin .exe
    120.         AddIcon /icons/binhex.gif .hqx
    121.         AddIcon /icons/tar.gif .tar
    122.         AddIcon /icons/world2.gif .wrl .wrl.gz .vrml .vrm .iv
    123.         AddIcon /icons/compressed.gif .Z .z .tgz .gz .zip
    124.         AddIcon /icons/a.gif .ps .ai .eps
    125.         AddIcon /icons/layout.gif .html .shtml .htm .pdf
    126.         AddIcon /icons/text.gif .txt
    127.         AddIcon /icons/c.gif .c
    128.         AddIcon /icons/p.gif .pl .py
    129.         AddIcon /icons/f.gif .for
    130.         AddIcon /icons/dvi.gif .dvi
    131.         AddIcon /icons/uuencoded.gif .uu
    132.         AddIcon /icons/script.gif .conf .sh .shar .csh .ksh .tcl
    133.         AddIcon /icons/tex.gif .tex
    134.         AddIcon /icons/bomb.gif core
    135.  
    136.         AddIcon /icons/back.gif ..
    137.         AddIcon /icons/hand.right.gif README
    138.         AddIcon /icons/folder.gif ^^DIRECTORY^^
    139.         AddIcon /icons/blank.gif ^^BLANKICON^^
    140.         DefaultIcon /icons/unknown.gif
    141.  
    142.         ReadmeName README.html
    143.         HeaderName HEADER.html
    144.  
    145.         IndexIgnore .??* *~ *# HEADER* README* RCS CVS *,v *,t
    146. </IfModule>
    147.  
    148. #
    149. # Document types.
    150. #
    151. <IfModule mime_module>
    152.         TypesConfig /etc/config/apache/mime.types
    153.         AddLanguage da .dk
    154.         AddLanguage nl .nl
    155.         AddLanguage en .en
    156.         AddLanguage et .ee
    157.         AddLanguage fr .fr
    158.         AddLanguage de .de
    159.         AddLanguage el .el
    160.         AddLanguage he .he
    161.         AddCharset ISO-8859-8 .iso8859-8
    162.         AddLanguage it .it
    163.         AddLanguage ja .ja
    164.         AddCharset ISO-2022-JP .jis
    165.         AddLanguage kr .kr
    166.         AddCharset ISO-2022-KR .iso-kr
    167.         AddLanguage nn .nn
    168.         AddLanguage no .no
    169.         AddLanguage pl .po
    170.         AddCharset ISO-8859-2 .iso-pl
    171.         AddLanguage pt .pt
    172.         AddLanguage pt-br .pt-br
    173.         AddLanguage ltz .lu
    174.         AddLanguage ca .ca
    175.         AddLanguage es .es
    176.         AddLanguage sv .sv
    177.         AddLanguage cs .cz .cs
    178.         AddLanguage ru .ru
    179.         AddLanguage zh-TW .zh-tw
    180.         AddCharset Big5              .Big5      .big5
    181.         AddCharset WINDOWS-1251 .cp-1251
    182.         AddCharset CP866                .cp866
    183.         AddCharset ISO-8859-5   .iso-ru
    184.         AddCharset KOI8-R          .koi8-r
    185.         AddCharset UCS-2                .ucs2
    186.         AddCharset UCS-4                .ucs4
    187.         AddCharset UTF-8                .utf8
    188.         <IfModule negotiation_module>
    189.                 LanguagePriority en da nl et fr de el it ja kr no pl pt pt-br ru ltz ca es sv tw
    190.         </IfModule>
    191.         AddType application/x-tar .tgz
    192.         AddEncoding x-compress .Z
    193.         AddEncoding x-gzip .gz .tgz
    194.         AddType application/x-compress .Z
    195.         AddType application/x-gzip .gz .tgz
    196.         AddType application/x-httpd-php .php .php4 .php3 .phtml
    197.         AddType application/x-httpd-php-source .phps
    198.         AddHandler cgi-script .cgi
    199.         AddType text/html .shtml
    200.         AddHandler server-parsed .shtml
    201.         AddHandler send-as-is asis
    202.         AddHandler imap-file map
    203.         AddHandler type-map var
    204. </IfModule>
    205.  
    206. <IfModule mime_magic_module>
    207.         MIMEMagicFile /etc/config/apache/magic
    208. </IfModule>
    209.  
    210. <IfModule setenvif_module>
    211.         BrowserMatch "Mozilla/2" nokeepalive
    212.         BrowserMatch "MSIE 4\.0b2;" nokeepalive downgrade-1.0 force-response-1.0
    213.         BrowserMatch "RealPlayer 4\.0" force-response-1.0
    214.         BrowserMatch "Java/1\.0" force-response-1.0
    215.         BrowserMatch "JDK/1\.0" force-response-1.0
    216. </IfModule>
    217.  
    218. <IfModule ssl_module>
    219.     SSLRandomSeed startup builtin
    220.     SSLRandomSeed connect builtin
    221. </IfModule>
    222.  
     
  15. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    A nie powinno być przypadkiem:
    Kod (Text):
    1.  
    2. #Brakowało : pomiędzy * a 80
    3. NameVirtualHost *:80
    4.  
    5. <VirtualHost *:80>
    6. ServerName www.mojastron.pl
    7. ServerAlias http://www.test.mojastona.pl
    8. # root dla tego serwera - tam gdzie wrzucisz index
    9. DocumentRoot "/share/Web/test"
    10. #<Directory "/share/Web/test">
    11. #</Directory>
    12. </VirtualHost>
     
  16. Lukas2502
    Offline

    Lukas2502 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    23
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:42
    Followers:
    0
    Ok temat zamknięty. Jakoś sobie poradziłem i działa dzięki za pomoc.
     
Ładowanie...