Rozwiązany Truecrypt w QNAP

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Nicodem, 16 Sierpień 2008.

Ładowanie...
  1. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    1
    Znalazłem taką stronkę o urządzeniu konkurencji:
    http://www.chimeric.de/projects/nslu2

    wychodzi na to że jednak Truecrypt da się zainstalować na słabszych urządzeniach i działa!

    Jeden użytkownik TS-209 twierdzi nawet że uruchomił i wszystko działa mu poprawnie. Niestety obiecał HOW-TO i zamilkł...

    http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=8 ... &sk=t&sd=a

    czy ktoś z Was, kto ma dostęp do 209 i zna się na linuxie na tyle aby dobrze aby przeprowadzić kompilację dla ARM mógłby to potwierdzić?
    dla mnie możliwość połączenia Truecrypt+QNAP = NAS doskonały :). Szyfrowanie dysków jest ważne. Dziwne że większość NASów nie ma tego od razu. Tym bardziej że procesory marvel'a użyte np w QNAP mają pewne wsparcie sprzętowe do szyfrowania.

    Od razu uprzedzam pytanie SiLAS'a - 'a po co szyfrować skoro dysku z QNAP nie da się przeczytać gdzieś indziej'?
    Bezpieczeństwo. Jeśli ktoś ukradnie całego NASa z firmy to może mieć dostęp do wszystkich danych. Z założenia NAS służy do backupu wszystkich istotnych danych w firmie. Kradzież 1 urządzenia to jakby kradzież dysków ze wszystkich stacji roboczych. Zaszyfrowanie dysku daje dodatkowe poczucie bezpieczeństwa. Druga sprawa to to że dyski QNAP są formatowane w ext3 i zapewne (nie wiem, nie próbowałem, mogę się mylić!) ich podmontowanie na innym komputerze z dystrybucją linux'a nie powinno stanowić dużego problemu.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    1
    Paste z drugiego linku:
    EDIT: I've also managed to compile TrueCrypt's module & CLI utility. Works like a charm, and the encrypted filesystem is also mountable on my Gentoo box AND my Windows laptop. Note that it's only version 4.3a, because v5.0a requires wxwidgets (and its huge dependencies I was too lazy to try and get compiled, like GTK). Volumes encrypted with v4 can be opened with v5, but v5-encoded ones can't be opened with v4.

    Jak w końcu dorwę się do 209IIPRO to nie odpuszczę :)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    no w takim wypadku sprzydalby sie taki ktory zrobi HOWTO tutaj :D
     
  5. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    Może to trochę obejście, ale TC ma możliwość tworzenia zaszyfrowanych woluminów w pliku. Stwórz sobie taki plik ze stacji roboczej umiejscowając go na NAS'e - w rezultacie uzyskasz co chcesz, czyli zaszyfrowany wolumin. Takie rozwiązanie ma jeden minus- w danej chwili może z niego korzystać tylko jedna stacja :-(
     
  6. aczo
    Offline

    aczo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    Właśnie skompilowałem TrueCrypt 7.0 na TS 119P+ (procesor Marvell Kirkwood).
    Da się utworzyć i zamontować wolumin TrueCrypt na NAS.

    W kompilacji bardzo pomocna był post na forum: http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=84&t=26763, ja musiałem pominąć ustawienie opcji kompilatora

    Kod (Text):
    1. export CFLAGS := -Wall -march=prescott -mtune=i686 -O2 -pipe
    2. export CXXFLAGS := -Wall -Wno-unused-parameter -march=prescott -mtune=i686 -O2 -pipe
    3. C_CXX_FLAGS := -MMD -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_LARGEFILE_SOURCE -D_LARGE_FILES -I$(BASE_DIR) -I$(BASE_DIR)/Crypto -march=prescott -mtune=i686 -O2 -pipe
    ponieważ dotyczą on NAS na Intel Atom, a mój NAS ma Marvella. Niemniej działa bezbłędnie - TrueCrypt 7.0, Fuse 2.8.5 wxWidgets 2.8.12.

    Nie polecam opcji sugerowanej wcześniej - montowanie pliku ze stacji roboczych. Wolne, niewielodostępne i wykorzystuje procesor stacji roboczych, nie da się ściągać z sieci bezpośrednio do takiego szyfrowanego woluminu.

    Trzeba pamiętać o upgrade busybox - losetup jest potrzebny do zamontowania urządzenia loopback i utworzenia w woluminie filesystemu.

    <jupi>
     
  7. mscomp
    Offline

    mscomp Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Listopad 2011
    Wiadomości:
    1
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    witam,
    czy możesz umieścić łopatologiczne how-to kroczek po kroczku jak to zrobiłeś

    chętnie bym z tego skorzystał ale na linuxie się nie znam
     
  8. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    60
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dołączam się do prośby :)
     
  9. dan_d@wp.pl
    Offline

    dan_d@wp.pl Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    W takim razie odgrzeję temat. Od niedawna jestem posiadaczem TS-212 i tak jak było napisane wyżej Qnap + TrueCrypt byłby idealnym rozwiązaniem dla mnie. Korzystam z TrueCrypta na zwykłych kompach ale jak to przenieść na Qnap-a... nie mam zielonego pojęcia. Czy jest ktoś kto mógłby to wytłumaczyć krok po kroku "łopatologicznie"???
     
  10. aczo
    Offline

    aczo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    W załączeniu instrukcja krok po kroku. Należy pominąć jedynie zmianę CFLAGS i CXXFLAGS, jak napisałem wyżej.

    edit @mariuszsal@mariuszsal
    Ponieważ załącznik to nic innego jak zrzut forum.qnap.com pozwoliłem go sobie usunąć.
    Bezpośredni odnośnik do tematu QNAP NAS Community Forum - Login


    Pozwoli to osobom zainteresowanym udział w dyskusji tam prowadzonej.
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. naprawa wolumin truecrypt

    ,
  2. qnap truecrypt