TS-101 za kazdym restartem przywraca oryginalny autorun.sh

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika goro, 7 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Od paru tygodni jestem szczesliwym posiadaczem TS-101. Postanowilem go troche poustawiac po swojemu. Niestety glownym problem jest fakt, ze jakakolwiek zmiana pliku autorun.sh i tak nie odniesie skutku po restarcie, bo zostanie przywrocony defaultowy plik.

    Kod (Text):
    1. mkdir /tmp/mtd
    2. mount /dev/mtdblock4 /tmp/mtd
    3. vi /tmp/mtd/autorun.sh
    4. umount /tmp/mtd
    5. rmdir /tmp/mtd
    6. reboot
    Czy istnieje jakis inny sposob, aby pewne operacje zostaly wykonane po kazdym restarcie?
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    05:51
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
  3. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Obecna wersja firmware'u jest w moim podpisie, wczoraj zrobilem upgrade z wersji 2.3.0 Build 0825T, z ktora byl identyczny problem.
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    05:51
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    sorry - znowu źle ustawiłem sobie forum i nie widziałem podpisów (obrazków też nie widzę )

    w takim razie pozostaje tylko czekać na rozwiązanie przez kogoś kto dokładnie wie na czym ten problem polega :-(
    (ja dalej obstawiałbym jakiś bug w firmware - o ile procedura edycji/tworzenia autorun.sh była zgodna z zaleceniami)
     
  5. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    poki co problem rozwiazalem w malo elegancki sposob.

    w katalogu /mnt/HDA_ROOT stworzylem skrypt test.sh:
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2. if [ -e ~/.set_conf ]; then
    3.     echo "[config] nothing to do.."
    4. else
    5.     echo "[config] configuring system.."
    6.     touch ~/.set_conf  
    7.     ... inne komendy do wykonania
    8.  
    9.     echo "[config] done."
    10. fi
    nastepnie do /etc/config/crontab dodalem taki wpis:
    Kod (Text):
    1. */2 * * * * /mnt/HDA_ROOT/test.sh
    co kazde 2 minuty cron odpala skrypt test.sh, ktory to sprawdza czy w katalogu roota znajduje sie ukryty plik .set_conf. jezeli go nie ma to znaczy, ze byl restart i trzeba na nowo skonfigurowac serwer. jednak byloby milo gdyby ktos poratowal jak jednak zmodyfikowac autorun.sh zeby tego typu konfiguracje serwera przeprowadzac tylko raz na starcie systemu.

    ps. nie wiem czemu ale nie moge ustawic zmiennej globalnej z poziomu skryptu, ktora bedzie potem widoczna z poziomu shella.
    Kod (Text):
    1. export MOJAZMIENNA = 1
    2. echo $MOJAZMIENNA
     
  6. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    w koncu mi sie udalo zapisac cos do autorun.sh i przetrwac reboot ;)

    Kod (Text):
    1. mkdir /tmp/mtd
    2. mount /dev/mtdblock4 /tmp/mtd
    3. vi /tmp/mtd/autorun.sh
    4. chmod +x autorun.sh
    5. umount /tmp/mtd
    6. rmdir /tmp/mtd
    7. reboot
    wydawalo mi sie ze nie musze ponownie ustawiac atrybutu execute dla pliku autorun.sh.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    05:51
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    :) to dobrze że się wreszcie udało

    czyli błąd w sztuce a nie kolejny bug w firmware - choć tyle na plus :)

    natomiast co do niedziałającego export to nie wiem jak to ugryźć - może odpalę w domu jakies livecd i sprawdzę o co chodzi
    - na qnapie export zmiennej działa do zakończenia skrytpu
    po wyjściu ze skryptu zmiennej brak - może to trzeba ustawiać gdzie indziej? w środowisku? (wtedy skrypt powinien chyba dopisywać coś do plików startowych związanych z ustawianiem bash-a?)
     
  8. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    no wlasnie dziala tylko w obrebie danego skryptu, a o ile sie dobrze orientuje to dyrektywa export powinna tworzyc zmienna srodowiskowa globalna.
     
Ładowanie...