Pomoc TS-109 Sharing

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika lo_bo, 29 Lipiec 2009.

Ładowanie...
  1. lo_bo
    Offline

    lo_bo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    WItam wszystkich.
    Od jakiegoś czasu szukam informacji na temat postawienia serwera cyferki na qnap.
    Z uwagi że jest to urządzenie linuksowe mozliwość taka na pewno jest.
    Niestety nie jestem w tym zbyt dobry. Czy istnieje jakaś paczka do zainstalowania takiego serwera.
    Ewentualnie czy była by taka osoba, która dała by rade jakoś to przekonwertować.
    Z góry dziekuje za jakiekolwiek informacje i pomoc.
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a jak zamierzasz podłączyć do tego karte "serwerową" ?
    Mówiąc ogólniej jak chcesz odbierać sygnał ?
     
  3. lo_bo
    Offline

    lo_bo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    phoeniks i przejsciówka rs232 na usb, jak w kompie taka mozliwość jest to dlaczego w qnap by nie mogła?
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    niestety serwer NAS to nie komputer :)
    i raczej nie będzie ci z tą przejściówką współpracował, bo do takiej trzeba instalować dodatkowe drivery, dużo zachodu.

    nie interesuję się tym, podaj jakieś programy obsługujące sharing na linuxie(wersja tekstowa - obsługiwana z poziomu terminala), sprawdzimy.

    Moim zdaniem wątpie, żeby dało rade.
    Pozdrawiam.
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Niestety rozczaruje Cie ale raczej jest to niemozliwe...

    Trzeba byloby przekompilowac mocno kernela i wgrac mu drivery obslugujace ta Twoja przejsciowke RS-232 na USB.
    Jednymi z lepszych rozwiazan RS-232 na USB to kazdy adapter pracujacy na chipsetie Prolific PL-232.

    Jesli masz taki, to wykonaj nastepujace kroki:
    1) Zaloguj sie do konsoli QNAP'a, np. za pomoca PuTTY
    2) Bedąc zalogowanym w konsoli jako admin, podlacz przejsciowke pod port USB. (Jesli wyswietli sie jakis komunikt to go napisz przeklej tutaj)
    3) Napisz polecenie:
    # dmesg

    Nastepnie przeklej nam ostatnie linijki...

    Jesli nie masz takiego adaptera, to sam zrobie test pozniej... Mam gdzies w samochodzie...


    Problem jednak ktory moze wystapic to tak jak napisalem wczesniej:
    1) Brak sterownikow do adaptera USB - i aby je wgrac nalezy przekonfigurowac i przekompilowac kernel'a co jest trudne i raczej bardzo czasochłonne w przypadku kazdego z NAS'ow - grozi tez oczywiscie uszkodzeniem NAS'a
    2) Brak obsługi portów RS-232 mimo tego ze kazdy z QNAP'ow obsługe terminala RS-232 do tworzenia recovery (dostepny w serwisach QNAP) - tzw telnet module. Sam w sobie telnet module to port RS-232 podlaczany w płyte główną QNAP'a chyba do 4 pinow...


    Ponadto musialbys podeslac soft ktory pracuje w konsoli linuxowej do tego sharingu. Nie moze byc on napisany pod X'y, moze to byc skrypt perlowy, bashowy. Tak czy owak musza byc dostepne źródła tego programu poniewaz platforma QNAP'a jest na architekturze ARM a PC na architekturze x86/x64. Chyba, ze masz QNAP'a z serii TS-x39 lub 509/809.


    hypnosiss jest jedna z bardziej doswiadczonych osob jesli chodzi o urzadzenia QNAP w Polsce, i mysle, ze razem z nim wspolnie bedziemy mogli dojsc do sedna czy to rozwiazanie jest mozliwe czy tez nie.

    Pozdrawiam
     
  6. lo_bo
    Offline

    lo_bo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z tego co piszecie będzie to bardziej skąplikowane niż myślałem, rzuciłem ten temat bo szukająć na googlach spotkałem się z osobą, która pisała że czytała o gotowym takim projektem ale nie pamiętała gdzie to było.
    Przejściówki nie posiadam jedynie phoeniksa z wyjściem rs232.
     
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    jak widzę temat jest jak znalażł, bo włąsnie ostatnio też sie nad tym zastanawiałem.

    Podeśle wam oprogramowanie niezbędne do postawienia sharingu tak jak pisaliście, od tej strony myślę że dam rade jesli chodzi o konfiguracje, teraz zostałąby wasa strona żeby zmusisc do współpracy przejsciówke.

    Więc nic tylko bierzemy sie do roboty.

    P.s. Projekt sharing na WRT54G juz działa wiec trzeba uskutecznic nowy na Qnap.
    P.P.s. Silas i jak znlazłeś czas by zrobić ten test z przejsciówką? Jak nie to daj znać to zakupię ją i samspróbuje i przesle na forum owoce testów :)
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Działa jako klient a nie serwer sharingu.

    Projekt ciekawy, można posprawdzać.
    Gdzieś słyszałem że serwer sharingu potrzebuje w miare wydajnego pcta(jeśli nie kłamie), a więc myślę że testy mozna przeprowadzić na TS-x39(ba, konieczność, jak wspominał Silas - x86).
     
  9. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Serwerek taki można postawic na tunerach dreamboxach 500 a takie mają 250procesor i pamieci 32MB, wiec na 109ce powinno działać.
     
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    w takiej sytuacji potrzebne są kody źródłowe programów.
     
  11. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Projekt linksys działa nie tylko jako klient, wiem to juz na pewno ale tez jako serwer, co do programów i kodów źródłowych to dowiem sie wszystkiego i przesle linki na forum do tego tematu, generalnie postawienie serwera jak juz wiem to jest kwestia dwóch plików konfiguracyjnych, proste skrypty długosci parenascie linijek, jedyny problem jaki widze to konatakt scryptu z podłaczoną karta prze usb.

    i tutaj jest niezbedni specjalisci pierwszej klasy jak wy :)

    kilka linków

    http://laki.dvhk.pl/download/festyn/FAQ ... erwera.htm

    http://laki.dvhk.pl/faqs_shar_cccam.htm



    cała paczka z opisem i zdjeciami jak zrobic serwerek na linsys, - http://upload.dvhk.pl/content.php?id=125259

    to powino troszke rozjaśnic sytuację

    najciekawsze jest tutaj pliki w kórych są trzy z nazwą qnap - http://upload.dvhk.pl/content.php?id=128953 czyżby kompilacja pod Qnapa?
     
  12. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Tak juz wiem to są pliki specjalnie pod Qnapa. I zostały zrobione własnie po to. Nowy projekt.

    Z innego forum dowiedziałem sie ze trzeba zainstalować napewno debiana. Podobno juz gdzieniegdzie juz działą, głownie za granicą. Jak widac nie jest źle. :) z tym projektem co niby miał być nie do zrobienia.
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  14. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Niestety to jest projekt pod 209 wiec jak rozumiem nie do wykorzystania pd 109II ?

    Prawda? Ale jesli są takie możliwosci na 109 wiec pewnie jest to kwestia czasu by powstal i taki projekt.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    109 to identyczna platforma co 209 ... tez sadzilem ze nie bedzie mozna uruchomic.
    Ale zadnych ingerencji w systemie nie ma, wystarczy dograc moduly do kernela i tyle. Wiec i na ts-109 bedzie dzialac.
     
  16. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    ooo a to Ci ciekawostka, to fajowo musze sie za to zabrać o ile mi sie uda :) przeprowadzic cała akcję.

    Moduły do kernela, jak rozumiem te które sa w paczce na stronie z niemieckiego forum, czy chodzi tutaj juz o tak zwana "inna bajkę" czyli trzeba coś wiedzieć na ten temat? bo powiem szczerze informatyk ze mnie dobry nie jest.

    Jesli do odpalenia serwera wystarczy to co przygotowali niemcy to fajnie.

    Z góry dziekuje za odpowiedź.

    Pozdrawiam
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    szczerze... nie przygotowali tego niemcy ;)
    to poprostu trafilo na forum niemieckie... z tego co wiem to zrobil to jakis Holender ale moge sie mylic
     
  18. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Jak rozumiem skoro nie zaoponowałes to znaczy sie ze wystarczy wszystko z paczki co jest zapodane przez Holendra.
    Bez jakichkolwiek samoróbek informatycznych. Dodatkowe konfiguracje itd.?

    Jak tak to jutro wezme sie do roboty a narazie dobrze sobie poczytam opis, i musze znależć kogoś do przetłumaczenia tego niemieckiego opisu na nasze, całe szczęscie mam kogoś do tego.

    Wrzuce to potem na forum jak bedzie gotowe. I jak bedzie dzialać

    Dzięki
     
  19. jagiel
    Offline

    jagiel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Panowie, temat podnoszę :D
    podpięta przejściówka com-usb, jak widać bez sterowników

    cat /proc/bus/usb/devices
    T: Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=03 Cnt=02 Dev#= 4 Spd=12 MxCh= 0
    D: Ver= 1.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
    P: Vendor=067b ProdID=2303 Rev= 3.00
    S: Manufacturer=Prolific Technology Inc.
    S: Product=USB-Serial Controller
    C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=100mA
    I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver:-(none)
    E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=1ms
    E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl=0ms
    E: Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl=0ms

    na najnowszym firmware jest nowy kernel i w ogóle pobranie sterowników kończy się kaszaną :-(
    [~] # ipkg install kernel-module-pl2303
    Installing kernel-module-pl2303 (2.6.22.18-1) to root...
    Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... -1_arm.ipk
    Nothing to be done
    An error ocurred, return value: 22.
    Collected errors:
    ipkg_download: ERROR: Command failed with return value 1: `wget --passive-ftp -q -P /opt/ipkg-AzsmRD http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... 1_arm.ipk'
    Failed to download kernel-module-pl2303. Perhaps you need to run 'ipkg update'?

    to samo z usbserial :-(
    [~] # ipkg install kernel-module-usbserial
    Installing kernel-module-usbserial (2.6.22.18-1) to root...
    Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... -1_arm.ipk
    Nothing to be done
    An error ocurred, return value: 22.
    Collected errors:
    ipkg_download: ERROR: Command failed with return value 1: `wget --passive-ftp -q -P /opt/ipkg-6ljS2G http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... 1_arm.ipk'
    Failed to download kernel-module-usbserial. Perhaps you need to run 'ipkg update'?


    po prostu nie ma tych plików na serwerach :-(

    ogólnie konfiguracja serwera newcs wrzucamy w /var/tuxbox/config bądz odpalamy z parametrem -c /sciezka/do/pliku/newcs.xml
    i bez sterowników binarka startuje ale karta jest resetowana w kółko :-(


    This is NewCS 1.62 - the New CardServer by the Butter-team..
    Compiled on Aug 27 2008 at 16:52:44
    Reading Config file from /var/tuxbox/config/newcs.xml
    TCP-log password is disabled!
    TCP-log set to simple mode
    level: normal
    type: init
    output: console,tcp
    logger config: level 1 type 3 output 5
    Console log options: level 1 type 3
    TCP log options: level 1 type 3
    [ 21:00:03 ] [ Box detect ] Box type 1 (General Boxtype - PC compatible)
    [ 21:00:03 ] [ Config ] Option <blockc0> for device 0 (TNK) not present, defaulting to NO
    [ 21:00:03 ] [ Config ] Value in <rsa> for device 0 (TNK) is INVALID, skipping...
    [ 21:00:03 ] [ Config ] Value in <ipk> for device 0 (TNK) is INVALID, skipping...
    [ 21:00:03 ] [ Config ] Value in <ucpk> for device 0 (TNK) is INVALID, skipping...
    [ 21:00:03 ] [ Config ] /dev/ttyS0 ECM priority: round
    [ 21:00:03 ] [ EMM Cache ] Initialising dynamic Cache
    [ 21:00:03 ] [ ECM Cache ] Initialising dynamic Cache
    [ 21:00:03 ] [ Loader ] Reader type 2 on node /dev/ttyS0
    [ 21:00:03 ] [ Phoenix ] Opening device /dev/ttyS0
    [ 21:00:03 ] [ Phoenix ] Setting Parity to: EVEN
    [ 21:00:03 ] [ Phoenix ] Setting 2 Stop bits on node /dev/ttyS0
    [ 21:00:03 ] [ Phoenix ] Setting Baud to standard 9600
    [ 21:00:03 ] [ Phoenix ] Normal RESET on node /dev/ttyS0
    [ 21:00:05 ] [ Loader ] Reset failed ...

    bez sterowników lipa, a nie wiem jak je dorzucić, jakieś pomysłu? trzeba czakać na skompilowane pod kernel 2.6.33.2 ??
     
  20. jagiel
    Offline

    jagiel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Panowie, ma ktoś skompilowany usbserial.ko i pl2303.ko pod 2.6.33.2??
     
Ładowanie...