TS-110 Wasze opinie, recezje, porady

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika Alkinmniak, 28 Październik 2009.

Ładowanie...
  1. Alkinmniak
    Offline

    Alkinmniak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2009
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    04:27
    Followers:
    0
    Witam wszystkich

    Chciałem umieścić ten post w "Przedsprzedaż" ale nie mam żadnych konkretnych pytań

    Zamierzam zakupić Qnapa model TS-110 Na dzień dzisiejszy jest to nowość Szukałem skrupulatnie wszelkich informacji Specyfikacje można znaleźć bez żadnego problemu
    Za to opinii porad recenzji prawie wcale ( znalazłem 3 mało konkretne)

    Mam wielką prośbę do osób które posiadają te egzemplarze o wypowiedz na forum

    Mam jeszcze opcje kupienia innego urządzenia które obsługuje dwa dyski SATAII ale jest znacznie wolniejsze Napiszcie proszę co was przekonało do kupna TS-110

    Z góry dziękuje
    ps. wszelka opinia się przyda
     
  2. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:27
    Followers:
    0
    Jestem ciekaw, czy ktoś w ogóle już miał go w ręce. Toż to jest całkowita i kompletna nowość. Nie ma na razie żadnych testów tego sprzętu ani tak naprawdę żadnego konkretnego opisu.
    Jako zainteresowany raczej wersją TS-210, też czekam na jakieś benchmarki.

    pozdrawiam

    PS. Troszkę mnie tylko hamuje ten brak nadawania uprawnień poszczególnym folderom.
     
  3. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Wiesz, różnic w osiągach pewnie jest sporo biorąc pod uwagę hardware jaki został włożony do środka TS-*10. Na pewno będzie wolniej niż w modelach TS-*19, czy tez TS-*39. Różnic softwarowych raczej nie będzie, bo wszędzie jest ten sam firmware v3, jeśli już to nie mające specjalnie wpływu na funkcjonalność (chociaż teraz sobie myślę, ze tu może nie być szyfrowania dysku, bo ta funkcja jest chyba tylko w Qnapach TS-*39). No, ale tak jak piszesz - trzeba poczekać na jakieś testy, by moc coś konkretnego na ten temat powiedzieć. W sumie dobrze się stało, ze Qnap wszedł w segment trochę tańszych (co za tym idzie bardziej dostępnych dla kieszeni przeciętnego użytkownika) urządzeń.
    Pozdrawiam
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:27
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    TS-x10 ma wyprzeć starsze produkty TS-x09. Procesor 800Mhz, 512Mb DDRII, reszta raczej taka sama...

    @Z-ka
    uważam ze ceny x86 modeli powinny zejsc troszke w dol, mielibyśmy wtedy naprawde ciekawe zabawki dostepne dla wiekszosci uzytkownikow.
     
  5. Alkinmniak
    Offline

    Alkinmniak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2009
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    04:27
    Followers:
    0
    Witam wszystkich ponownie
    Z racji tego ze nikt jeszcze nie nabyl tego produktu i nie testował Zwracam się z prośbą do użytkowników szybszych lub wolniejszych wersji Qnapa o opinie specyfikacji urządzenia (bo tyle na razie mamy)
    Dla kogoś kto w ogolę nie miał styczności z serwerami Czy:
    Procesor Marvell 800MHz (Marvell to jakaś lepsza firma czy każdy ma taki procek i to tylko chwyt rekla.
    Wiem ze wersja TS-*19 ma 1.2Ghz i jest szybszy Czy jest to aż tak potrzebne?)
    Pamięć 256MB DDR II RAM (za mało, wystarczy czy za dużo)
    Złącza dodatkowe 3 x USB, 1 x eSATA ( czy jeśli dysk i kontroler zewnętrzny eSATA obsługują
    kolejkowanie poleceń NCQ Czy będzie to działać w TS-110? )
    Szyfrowanie dysków (czy ta fikcje jest bardzo ważna i do czego służy ?)

    Co waszym zdaniem można by osiągać na takim sprzęcie Jakie były by jego maksymalne możliwości ?
    wynikające oczywiście na razie jedynie ze specyfikacji
    Pozdrawiam
    ps. SiLAS wersja TS-110 ma mieć na pokładzie 256MB DDRII RAM Czy jest inaczej ?
     
  6. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:27
    Followers:
    0
    Hehe, to już jest temat dla wróżki :D
    Sam procesor to dużo, ale nie wszystko.
    Widziałeś pdf-a na stronie qnapa?
    http://www.qnap.com/image/product/pdf/TS-110_ENG.zip
    TS-110 nie MA mieć 256MB DDRII ram-u, a wg producenta ma. Myślę, że w tym punkcie SiLAS się zagalopował.
    TS-110 nie ma również wejścia e-sata.

    pozdrawiam

    dodane po chwili
    W sprawie tego e-sata, to ja się zagalopowałem. TS-110 ma e-sata. TS-210 nie ma. Dziwne to, ale prawdziwe. Widać tylko chęć zaimplementowania Q-RAID1 przesłoniło oczy projektantom i okroili 210 o to złącze :o
     
  7. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    W przypadku jesli bedziesz kopiowal duza ilosc danych na i z Qnapa jego parametry sprzetowe beda mialy znaczenie i inwestycja w sprzet wyposazony w lepszy procesor i wiecej pamieci bedzie jak najbardziej uzasadniona (znacznie lepsze transfery). Jesli jest to operacja jednorazowa i bedziesz przesylal malo danych to juz nie ma takiego cisnienia aby kupowac mocny sprzet - no chyba ze eSata i szyfrowanie ma dla Ciebie znaczenie. Ja zaczynalem od TS-101, pozniej bylo TS-119, a teraz zatrzymalem sie na TS-239 i prawdopodbnie na tym sie nie skonczy. W kazdym razie wymagania wzrastaja z czasem i licz sie z tym, zeby wybrac sprzet z ktorego bedziesz zadowolony po roku. A Qnap daje naprawde sporo fajnych mozliwosci, wiec raczej trzeba miec to na uwadze;)
    Pozdrawiam i trafnego wyboru zycze;)
     
  8. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    A tu nie mialbym nic przeciwko;)
    Pozdrawiam
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:27
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Nalezy brac pod uwage, ze stacja pobierania plikow (torrenty) w QNAP'ach raczej jest kiepska. Dlatego wiekszosc ludzi instaluje rtorrent++ ktory jest alternatywa i mozna powiedziec lepiej dzialajacym torrentem (bardzo porownywalnym w wydajnosciach pobierania plikow do uTorrenta).

    Niestety zmartwieniem jest, kiedy okazuje sie, ze nowe urzadzenia oparte o platforme ARM tj 110, 119, 210, 219, 410, 419 nie dzialaja poprawnie z rtorrentem. Ze wzgledu na problem kernela (moze zla obsluga systemu plikow), generalnie problem znany jako "MMAP issue".

    Dlatego wszyscy ktorzy kupuja QNAP'a i ich glownym zamiarem jest pobieranie plikow, sugeruje kupno modelu TS-239. Wiem, ze cena wcale nie jest tania... Gdyby jednak ktos chcial zakupic to urzadzenie taniej, to mozemy uruchomic jakis cichy kanał sprzedazy poprzez forum, bez FVAT, z gwarancja polskiego dystrybutora (np. EPA Systemy czy FEN) i oferowac urzadzenie z cena delikatnie nizsza niz cena end-user.

    W razie czego prosze pisac na pm.

    Pozdrawiam
     
  10. flood
    Offline

    flood Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    9
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    0
    Ja nadal liczę na to że zostanie to w końcu poprawione. Nadzieja matką głupich ?
     
  11. Alkinmniak
    Offline

    Alkinmniak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2009
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    04:27
    Followers:
    0
    Witam wszystkich

    Dziękuje za wasze opinie i proszę o więcej Cały czas czekają pieniążki na koncie a ja nie wiem co kupić

    Mozę zacznę inaczej Interesowała mnie duża pamięć zewnętrzna Zakupiłem Segate Expansion Harh Drive 1.5TB Historia krótka po dobie zaczął pukać Wymieniłem na inny i to samo Wiec stwierdziłem ze tym razem kupie osobno dysk i obudowę do niego Wybrałem 1,5TB 32MB WD NCQ SATAII 15EADS GreenPower GP 7200 No i powstał problem co do obudowy
    Zainteresowały mnie urządzenia typu mini serwer
    Moje założenia były proste urządzenie do/posiadające: zgrywania i przechowywania danych(protokół Samaba, TCP/IP, HTTP, SMB i FTP, Download Manager, FTP, HTTP, system plików NTFS) złącze eSATA, wentylator, obsługa dysków 1.5TB SATA I/II, Lan 10/100/100 Wszystko jest do kupienia ale pozostawała jeszcze kwestia ceny Wtedy znalazłem TS-110 Rozsądna cena w moich parametrach
    Niestety nikt tego jeszcze nie testował A ja osobiście nie miałem żadnego odczynienia z takimi urządzeniami
    Prośba do was posiadacie szybsze lub wolniejsze TS-y Napiszcie dlaczego wymienialiście na szybsze? Z czym sobie radziły a z czym nie? Co dało rade wycisnąć z nich na maksa ? Proszę o szczegóły (czas kopiowania itp.) abym miał jakiś punkt odniesienia Sorki za tyle czytania, chciałem abyście mnie dobrze zrozumieli

    Będę wdzięczny za wszelka informacje Dziękuje pozdrawiam
     
  12. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE

    Ja zaczynalem od TS-101, pozniej zmienilem na TS-119 (ARM). Co do TS-119 nie mialem zadnych zastrzezen. Pracuje bardzo dobrze. Jest cichy, szybki, obsluguje wszystko (z wyjatkiem NTFS) to co napisales w swoich wymaganiach. Zdecydowalem sie jednak go sprzedac z uwagi na to, ze na Qnapie tak naprawde znajdowala sie cala plikownia jaka mam w swojej sieci. TS-119 jak wiadomo ma tylko jeden dysk, a w momencie podjecia ryzyka skladowania tam wszystkich danych dobrym rozwiazaniem bylby RAID w celu bezpieczenstwa i unikniecia klopotow kiedy sie zdarzy awaria dysku. Stad decyzja o zmianie na TS-239. W przypadku TS-239 dochodzi jeszcze opcja szyfrowania zawartosci (dziala podobnie jak TrueCrypt). Osiagi tez w przypadku TS-239 sa znacznie lepsze niz TS-119, ale to juz w przypadku kiedy jednorazowo (na poczatku zabawy) kopiujesz duza ilosc plikow nie ma az takiego wielkiego znaczenia. Mam na mysli, ze pozniej juz sie tylko dodaje pojedyncze pliki to 5mega/s w ta czy w tamta nie maja wielkiego znaczenia. Najwieksza roznica byla przesiadka z TS-101 na TS-119. Przejscie na TS-239 juz nie bylo takim szokiem, bo wiedzialem czego sie spodziewac jesli chodzi o osiagi.

    Piszesz o NTFS. W Qnapie tego nie ma. Masz do wyboru tylko ext3, badz ext4. Miej to na uwadze.
    Troche o osiagach (samba, FTP):
    TS-101 - up: 8MB/s, dl: 12MB/s
    TS-119 (ARM) - up: 30-35MB/s. dl: 45-50MB/s
    TS-239 (x86) - up: 40-45MB/s, dl: 60-70MB/s
    TS-239 (z wlaczonym szyfrowaniem AES-256): up&dl: 20-23MB/s

    Tak to mniej wiecej u mnie wyglada(lo). Przypuszczam, ze w tej stawce TS-110 bedzie gdzies troche ponizej TS-119.
    Udanego wyboru
    Pozdrawiam
     
  13. Alkinmniak
    Offline

    Alkinmniak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2009
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    04:27
    Followers:
    0
    Dziękuje Z-ka za tak szybka odpowiedz

    Tylko jeszcze spytam Twoim zdaniem (na oko)TS-110 na łączu dl: 10Mbit up:1Mbit + 3 użytkowników Lan Wi Fi IEEE 802.11b Do zgrywania z rapid.. i tym podobnych + przechowywanie danych Czy da rade ???
    ps. jaki masz transfer z rapid..??
     
  14. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE

    Ja rapida mialem (mowa o premium) bardzo krotko, bo chyba przez miesiac. Qnap bez problemu sobie z tym radzi. Transfery byly max. Ja mam lacze 4mbit/256 i taki wlasnie byl transfer.
    Co do Twojej sieci, to pomimo, ze z rapida bedzie sie szybko sciagalo to jednak kompy laczace sie z siecia po 802.11b beda mialy problem z szybkoscia przesylania danych na i z Qnapa. Pomysl o modernizacji, no chyba, ze bedziesz dane przenosil za pomoca dyskow zewnetrznych, ale przypuszczam, ze to nie wchodzi w gre.
    Pozdrawiam
     
  15. Alkinmniak
    Offline

    Alkinmniak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2009
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    04:27
    Followers:
    0
    Mój router To Belkin Obsługuje 802.11a/b/c+mimo Kopiowanie z kompa na komp po sieci Lan 700MB to jakieś 10-15 minut Czy podobne prędkości osiągnie qnap ? Może FTP da rade szybciej ? Jak wyglądało jeszcze u Ciebie chłodzenie dysku w TS-119? on nie ma wiatraczka prawda ?
     
  16. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    269
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Local Time:
    06:27
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE

    O chlodzenie sie nie martw. Qnapy sobie swietnie z tym radza. Jesli to chodzi po WiFi to nie oczekuj wiele. Qnap sobie poradzi (3/4 deklarowanej przez producenta predkosci osiaga spokojnie), ale to ze kopiowanie bedzie bardzo wolne to juz nie bedzie jego wina. To bedzie wina Wifi. Polacz wszystko kablem (o ile masz taka mozliwosc) a nie powinno byc problemow.
    Pozdrawiam
     
  17. Alkinmniak
    Offline

    Alkinmniak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2009
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    04:27
    Followers:
    0
    Witam wszystkich w nowym roku

    Pytam ponownie czy ktoś możne nabył TS-110 Jeśli tak nie się proszę wypowie
    Dzięki z góry
     
Ładowanie...