TS-409 a TS-409 PRO

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika waland, 4 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Jaka jest różnica w hardware między TS-409 a TS-409 PRO ?

    Czy da się zainstalować firmware TS-409 PRO na TS-409 ?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    PRO posiada obsługe Microsoft Active Directory

    Nie da sie wgrac oprogramowania PRO do standardowej wersji.
     
  3. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Dziękuję za reakcję, ale niestety to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

    PRO posiada oprócz obsługi AD również obsługę NTFS ale to są właściwości oprogramowania a nie hardware'u. Chciałem się dowiedzieć czym różnią się te wersje hardware'owo i dlaczego nie da się zainstalować wersji PRO imaga na wersji podstawowej.

    Pozdrawiam.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Hardware jest dokladnie taki sam. Nie mozna wrzucic oprogramowania PRO do zwyklej wersji poniewaz jest zabezpieczony QNAP przed tym. Czemu tak? Poniewaz kupujac wersje PRO placisz za dodatkowe funkcje ktorych nie ma w wersji standardowej. Wiec czemu mialbys miec pozniej mozliwosc wgrania sobie ich?
     
  5. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Konieczność zapłacenia za obie dodatkowe funkcjonalności jest absolutnie zrozumiała. QNAP musi najprawdopodobniej zapłacić za możliwość korzystania z technologii AD i NTFS. Prawa własności do tych technologii nie należą przecież do Qnap.

    Inżynierska ciekawość jednak zachęca do drążenia tematu. Jeżeli nie ma różnic w hardware, to znaczy że zabezpieczenie wbudowane jest w instalator image.

    Teraz kiedy udostępnione zostały możliwości ipkg najprawdopodobniej i autoryzacja AD i NTFS powinna dać się uruchomić na wersji podstawowej poprzez doinstalowanie odpowiednich pakietów.

    Wracając jednak do meritum.
    Czy wiadomo na czym polega zabezpieczenie uniemożliwiające wgranie image z PRO do wersji podstawowej ? Czy na pewno nie da się wgrać, bo ja nie próbowałem tego robić.

    Pozdrawiam.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    QNAP ma pamiec ktora mozemy nazwac ROM :) Jest tam kilka obrazow tj. initr, bootstrap i inne...
    Musialbys rozwalic obraz i pogrzebac wewnatrz ;) Z doswiadczenia wiem jak latwo rozwalic QNAP'a na cacy
    Nie poruszajmy wiecej tego typu tematu :]
     
  7. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Wedle życzenia. <sciana>

    A czego można się spodziewać po ipkg w temacie NFS ?
    (Sory za literówkę w NTFS. Wersja podstawowa też obsługuje format NTFS.)

    Może były robione próby instalacji nfs-utils za pomocą ipkg na wersji podstawowej TS-409 ?

    pozdrawiam.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Niestety nie wiem :) Nie mialem stycznosci z tym tematem. A czy ty jestes juz w posiadaniu QNAP'a? Chetnie bym zobaczyl co mozesz wniesc ciekawego na forum ... Sam chetnie bym sie czegos dowiedzial ale jestem zarobiony w tym momencie kilkoma otwartymi projektami tj. rtorrent++.
     
  9. waland
    Offline

    waland Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    0
    Dopisałbym swoją konfigurację do mojego profilu, ale niestety nie ma w liście wyboru modelu TS-409.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:15
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    poprawione
    dzieki :p
     
Ładowanie...