How-To Unrar na serwerze QNAP NAS

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 15 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Witam

    W zwiazku z licznym zainteresowaniem ludzi odnosnie rozpakowywania archiwów RAR bezposrednio z NAS'a postanowilem podeslac szybka metode...

    Pobrac: http://www.rarlab.com/rar/unrar-arm.tar.bz2
    Wrzucic na nas'a np. do /usr/bin

    I dzialac :)

    Jesli ktos ma problem ze po resecie unrar zniknie zawsze moze otworzyc mtdblock5 i wstawic do autorun.sh:
    Kod (Text):
    1. cp /share/MD0_DATA/common/unrar /usr/bin
    Za kazdym razem bedzie kopiowany plik unrar z sciezki /share/MD0_DATA/common do /usr/bin
     
  2. fidziu
    Offline

    fidziu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,


    mozna prosić instrukcji dla laika jak to zaistalować i jak z tego korzystać?

    czy jest jakaś opcja by przglądając foldery przez ww qnapa rozpakowywać archiwa rara i zipa? nie chiał bym za każdym razem sciągać ich na kompa i na nim rozpakowywać..

    dzieki za wsparcie.
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    no tak sie nie da

    nalezy zalogowac sie na konsole/shell na qnap'ie
    do tego posluzy program PuTTY

    po zalogowaniu robisz:
    # cd /usr/bin
    # wget http://www.rarlab.com/rar/unrar-arm.tar.bz2
    # tar jxvf unrar-arm.tar.bz2
    # rm -rf unrar-arm.tar.bz2

    wszystkie Twoje udzialy znajduja sie w /share
    wiec wchodzisz np. do /share/Public
    # cd /share/Public
    i rozpakowywujesz jakis rar za pomoca unrar'a
    napisz:
    # unrar
    wyswietli sie pomoc i sposob uzycia
     
  4. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie po powyższych działaniach taki komunikat:

    -sh: /usr/bin/unrar: cannot execute binary file

    co mogłem zrobić źle ?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    masz TS-409 z nowym ARMEL'em... prawdopodobnie ten build nie bedzie Ci dzialac
    zainstaluj Optware i z niego pobierz unrar
     
  6. Paollllo
    Offline

    Paollllo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i mi też nie działa na TS-409 :-(
    Po poprawnym zainstalowaniu unrar z Optware wyświetlany jest komunikat "Illegal instruction".
    Czy możecie coś poradzić?
    Pozdrawiam.
     
  7. Paollllo
    Offline

    Paollllo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy naprawdę nikt nie wie?
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    przyłączam się ;)
    Przy odpaleniu innego programiku dostaje komunikat "cannot execute binary file" nadałem najwyższe chmody i nic. Czy jeśli to jest wina struktury ARM to czy da się to ominąć mając kody źródłowe danego programiku?
    Czy sudo pomoże ?
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    05:52
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Kod (Text):
    1.  
    2. Installing unrar (3.7.8-1) to root...
    3. Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/cs05q3armel/cross/stable/unrar_3.7.8-1_arm.ipk
    4. Configuring unrar
    5. Successfully terminated.
    6. [~] # unrar
    7. unrar: /lib/libgcc_s.so.1: version `GCC_3.3' not found (required by /opt/lib/libstdc++.so.6)
    8. [~] #
    9.  
    ten, tego... który z poweruserów podpowie co i gdzie podlinkować aby unrar zadziałał? :D
    [edit]
    hmm.. na razie tylko tyle znalazłem - na chroot powinno zadziałać - ale nie mam takiej możliwości (tzn qnap produkcyjny i nie za bardzo mam jak w nim podłubać w czasie pracy a po pracy mam ciekawsze zajęcia :p )

    http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=24&t=749&start=20
     
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Z tego co się można domyśleć, nie jest zainstalowana biblioteka GCC.
    Kod (Text):
    1. # ipkg install gcc
     
  11. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    05:52
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej - tak mi się wydawało = tzn . że brak odpowiedniej bliblioteki...
    - problemem jest to że mam tę bibliotekę (tyle że zapewne w innej niż wymagana wersji) - nie chcę zbytnio ingerować w sprawnie jak dotychczas działający system produkcyjny instalując zbyt wiele na raz.

    a skąd przypuszczenie że tę bibliotekę mam? ano polecenie locate wypluło mi sensowny wynik tj. zlokalizowało szukaną bibliotekę
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # locate libgcc_s.so.1
    3. /lib/libgcc_s.so.1
    4. /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/lib/libgcc_s.so.1
    5. /share/MD0_DATA/optware/lib/libgcc_s.so.1
    6. /share/MD0_DATA/optware/usr/lib/libgcc_s.so.1
    7. [~] #
    8.  
    Wydawało mi się że wypadałoby podlinkować istniejącą bibliotekę - ale zanim popełnię jakiś błąd chciałem się upewnić że dobrą drogą podążam :)

    Zastanawia mnie tylko czy jest sens używać ipkg - wydawało mi się że ściągając jakiś program ipkg załatwia jednocześnie wszelkie zależności - przynajmniej dotychczasowy soft tak się zachowywał.

    Skoro w systemie są biblioteki to wydaje mi się że unrar powinien być przekompilowany z użyciem istniejącej już w systemie biblio - jeśli potrzebuje innej (nowsze/starszej) to powinna być przygotowana taka paczka która zawiera odpowiednie zależności.

    na tę chwile uważam że unrar nie jest poprawnie przygotowana paczką do użycia przez ipkg :-(

    pozdrawiam, c.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 656
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 242 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a probowales go uruchomic z poziomu chroot'a ?
    sprawdz czy zadziala
     
Ładowanie...