Pomoc Wina routera??

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika Hanoszi, 10 Listopad 2008.

Ładowanie...
  1. Hanoszi
    Offline

    Hanoszi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Witam mam kolejne pytanie.

    W tej chwili kopiowanie między dyskami na serwerze to prawdziwa udręka - wolno jak jasny diabli - np przeniesienie 1gb z dysku qdownload i qmultimedia to ponad 20 minut - mam pewne podejrzenia tego stanu rzeczy (patrz tytuł) mam prostego netgear'a (http://www.netgear.com/Home/Products/Ro ... GR614.aspx) czy może to być jego wina?? Jak przyspieszyć przegrywanie między dyskami. Dodam że przegrywanie w obrębie tego samego dysku odbywa sie normalnie - wiec prawdopodobnie przy przegrywaniu dysk qnapa- dysk qnapa - bierze udział dysk urzadzenia z którego wykonywana jest komenda - np pc czyli robi sie droga qnap - pc - qnap a powinno byc tylko qnap - qnap chyba nie??
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    1
    a w jaki sposób to kopiujesz? Wygląda na to ze przesyłasz dane 2 razy przez siec. Zupełnie bez sensu...
    Zaloguj się po SSH i kopiuj pliki za pomocą Midnight Commander'a (po instalacji IPKG z QPKG)
    lub uruchom Web File Manager w panelu administracji i wykorzystaj funkcję kopiowania.
     
  3. Hanoszi
    Offline

    Hanoszi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    ok - ale co z katalogami?? tu moge tylko kopiować tylko pliki ;(
    Po za tym próbowałem i nie pomaga...

    Gdybyś mógł to przełożyć na polski początkującemu użytkownikowi.... :)
     
  4. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    1
    Ja mam 209PRO II, najnowszy beta-firmware (może w tym tkwi Twój problem) i mogę przenośić katalogi. Przed chwilą przerzuciłem 33Gb z kilkuset plikami w środku w 13 sekund.
     
  5. Hanoszi
    Offline

    Hanoszi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    mogę Ci na razie tylko zazdrościć bo do 201 firmware jest sprzed ok 3 miesięcy ale nie rozwiązuje mojego problemu i chyba brak widoków na aktualizacje- ale poczekaj znajdę rozwiązanie <wsciekly> - ;)

    Jeszcze jedno co to zaloguj sie po SSH??
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  7. Hanoszi
    Offline

    Hanoszi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Wiem Silas wiem - to nie pomaga. Podobno switch mi pomoże - kupie przepuszczę i podzielę się z nowymi doświadczeniami
     
  8. Hanoszi
    Offline

    Hanoszi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Panowie/Panie

    zmieniłem router, dodałem switcha i... nic
    12gb - 1h po lanie taki transfer....
    Może ktoś pomoże?? ANYONE??

    Router - D-Link DIR-655, switch D-Link DGS- 1005D,
     
  9. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Faktycznie przenosszenie z www qnapa powinno dzialać idealnie dla mnie jest to rewelacyjna sprawa, normalne kopiowanie to szok a przenoszenie z poziomu www działa nieporównywalnie szybciej może wina przeglądarki ? moze masz jakas usługe włączoną która właśnie spowalnia kopiowanie. Wyłacz kosz i inne rzeczy jeśli nie uda się przenieść szybko po www to w ostateczności zainstalował bym na nowo oprogramowanie na qnapie lecz jest to bardzo ostateczna ;)
     
Ładowanie...