Zamula siec

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika Goofi, 10 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. Goofi
    Offline

    Goofi Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Witam,

    Po paru dniach posiadania TS-209 II zaczalem sie bawic w pobieranie Torrentow poprzez stacje pobierania i Qget. Linki do Torrentow ladnie sie dodaly, ale nagle cos mi siec zaczelo zamulac do tego stopnia, ze nie da sie zadnej stronki odpalic, ani poczty pobrac :| Po odlaczeniu kabla sieciowego od Qnapa wszystko sie udpokaja, po podlaczeniu spowrotem... nawet przy jednym pobieraniu tak sie robi :-(

    Dostep do netu mam przez kablowke Aster, w sieci router/AP Linksys WRT54G, na laptopie smigam przez Wi-Fi (po kablu jest to samo).
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    14:13
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej :)

    ile tych torrentów zapodałeś? może trochę za dużo?

    a ustawiłeś sobie max download/upload rate? jak zostawiłeś domyślnie to zeżre Ci całe pasmo i nici z przeglądania www z kompa w tej samej podsieci co qnap :p

    c.
     
  3. Goofi
    Offline

    Goofi Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Podczas testow zszedlem do jednego

    Pogrzebalem tu za pomoca sztuczki pokazanej tutaj viewtopic.php?f=23&t=49&start=0 i ustawilem:
    Max number of downloads: 2
    Max download rate: 0
    Max upload rate: 10
    ...

    Zaobreswowalem, przy dw 0 i up 0 stronki smigaja super, jak tylko cos zacznie latac po torrentach (aktualnie dw 8, up 10) wtedy stronki raz dziala bez problemu, raz zero, nic sie nie otwiera i tak sie dzieje w wiekszosci :|
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    14:13
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    sprawdzę jutro jak znajdę chwilę - może to jednak nie jest wina qnapa? niektóre routery mają taką przypadłość że dają ciała przy odpalonym torrencie - sprawdź (jak masz możliwość) czy uruchomienie jednego-kilku torrentów na kompie wpiętym do routera nie spowoduje podobnych objawów z zamulaniem stron na innych kompach

    BTW sprawdź na stronie linksysa czy nie ma nowszej wersji firmware do Twojego routera

    pamiętaj o tym że aktualizacja firmware w routerze tylko z kompa podpiętego po kablu - sprawdź w instrukcji czy nie musi to być jakiś konkretny port

    do wrt54(xxx - nie wiem dokładnie do którego modelu) jest alternatywny soft (QoS i kilka innych bajerów)
    hint: http://openlinksys.info
     
  5. Goofi
    Offline

    Goofi Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Pewnie router nie wyrabia, probowalem zmienic firmware, ale zonk (pewnie nie ta wersja), jutro sie tym pobawie bo sprzecik stoi w pokoju obok, gdzie spia ;)
    Na poczatku nie moglem odpalic stronki routera, pewnie jeszcze dochodzil do siebie...
     
  6. Goofi
    Offline

    Goofi Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:13
    Followers:
    0
    Zaktualizowalem dzisiaj soft w routerze i jest lepiej, choc bez rewelacji, niestety mam v.7 ktora ject chyba najgorsza ze wszystkich i nie daje duzych mozliwosci a jak gdzies wyczytalem wiesza sie przy torrentach... ;(

    Jak bede cos nowego kupowal, to cos zdecydowanie lepszego ;)
     
Ładowanie...