Zwiechy serwera WEB

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika kniazio, 9 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Witam!
    Mam taki problem:
    Serwer po kazdej nocy (czyli wtedy gdy prawdopodobnie nikt z niego nie korzysta ) przestaje dzialac
    Wystarczy ze wejde w ustawienia wylacze go i wlacze wowczas zaczyna dzialac
    Port serwera mam ustawiony na 84 . Zastanawia mnie tez to ze jesli wylacze serwer i wlacze go ponownie to on sam ustawia sie na port 80 wiec musze za kazdym razem przestawiac go na 84
    Prosze o pomoc
     
  2. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    1
    Jaki masz model QNAP-a? Na początek wyłącz opcję usypiania dysków.

    Pozdrawiam
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    1
    Napisz jeszcze jaką masz wersję firmwaru i co masz w logach?
     
  4. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Posiadam wersje TS-101
    Dzisiaj zauwaylem ze to nie serwer http wisi tylko baza MySQL
    Dodam ze mam zainstalowany dodatek MySQL Pack for QNAP TS-101/TS-201
    Wystarczy ze zrobie restart tej paczki i serwer smiga dalej
    Mam pytanko czy ktos wie jak zrobic zeby paczka MySQL restartowala sie sama
    Pozdrawiam
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  6. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Sorry ale jakos nie widze zeby w TS-101 byl crontab
    Prosze o podpowiedz
    Dzieki
     
  7. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Bardzo prosze kolegow o pomoc w temacie gdyz nie moge sobie poradzic z tym problemem
    Wylaczenie usypiania dysku nie pomoglo
    Chcialbym ustawic Crontaba tak aby serwer web badz caly qnap restartowal sie zalozmy o godz 6 rano lecz nie mam pojecia jak i gdzie to zrobic
    Dzieki z gory i Pozdrawiam

    Qnap-TS-101
    Firmware-TS-101/201 Beta Firmware (v2.3.0 Build 0618)+Twonky4.4.5
    Dodatek -MySQL Pack for QNAP TS-101/TS-201 ze strony - http://momo.zapto.org/MySQL/
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    sprobuj zrobic plik autorestart.sh
    Kod (Text):
    1. #! /bin/sh
    2.  
    3. while [ 1 = 1 ] ; do
    4.     echo "Restarting MySQL"
    5.     polecenie_do_zresetowania_mysqla >/dev/null
    6.     sleep 3600
    7. done
    8.  
    w miejsce 'polecenie_do_zresetowania_mysqla' wstaw polecenie/polecenia ktorymi zresetujesz mysql'a
    nadaj plikowi autorestart.sh prawa uruchomienia
    uruchom go:
    Kod (Text):
    1. # ./autorestart.sh &
    petla co 3600 sekund - 1 godzine bedzie uruchomiala restart mysql'a



    to jest najprostszy sposob jaki znam na to zeby zrobic automatyczny restart
    jednak mimo wszystko uwazam ze powinienes znalezc jakis rozwiazanie czemu ten mysql sie wiesza
    ja osobiscie znam tego goscia Ken Chen wiec zadam mu to pytanie :)
     
  9. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Wielkie dzieki dla kolegi Silas za zainteresowanie
    Sprawa wyglada nastepujaco
    Nie za bardzo znam sie na Linuxie wiec nie dam rady chyba tego zrobic bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac (1.gdzie i jak wrzucic ten plik 2. Jakie jest polecenie do restartu MySQL-a i gdzie go szukac )
    Dzisiaj zauwazylem (po nocce oczywiscie Webserwer wisial) ze wystarczy tez wylaczyc i wlaczyc Webserwer [bez restartowania MySQl-a] i wszystko zaczyna dzialac) moja prosba jest taka zeby kolega napisal mi krok po kroku jak to zrobic i wydaj mi sie ze latwiej bedzie zrobic plik restatujacy Webserwer bo ja nie mam pojecia gdzie szukac polecenia odnosnie MySQL-a poniewaz ta paczke jakims cudem udalo mi sie zainstalowac i to wszystko co wiem na jej temat:))
    Jeszcze raz bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem i prosze o dalsza pomoc
    Pozdrawiam
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    ok ale napisz mi...
    "Wystarczy ze zrobie restart tej paczki i serwer smiga dalej"
    jak robisz ten reset ... nie mam ts-101
     
  11. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Mysle ze lepiej jesli napisalbys jak zrobic restart Webserwera a nie paczki MySQL .
    A co do restartu paczki MySQL to jest do tego specjany panel www http://adres serwera/MySQL gdzie sa 2 opcje do wyboru czyli Start i Stop
    Ja juz pisalem restart czyli wylaczenie i ponowne wlaczenie Webserwera tez pomaga wiec prosze o to rozwiazanie bo chyba bedzie prostsze
    Pozdrawiam
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    po pierwsze logujac sie na konsole ... (telnet w twoim przypadku)
    zobacz czy jak zrobisz polecenie:
    Kod (Text):
    1. /etc/init.d/Qthttpd.sh restart
    czy poleci restart webserwera

    jesli tak to utworz sobie plik w notatniku
    Kod (Text):
    1. #! /bin/sh
    2.  
    3. while [ 1 = 1 ] ; do
    4.     echo "Restarting MySQL"
    5.     /etc/init.d/Qthttpd.sh restart >/dev/null
    6.     sleep 3600
    7. done
    zapisz go jako autorestart.sh
    nastepnie zapisz go na udzial 'Public'
    bedac zalogowanym na konsoli wpisz:
    Kod (Text):
    1. mv /share/Public/autorestart.sh /share/HDA_DATA/
    w ten sposob go przeniesiesz z publiczneog katalogu w inne miejsce - /share/HDA_DATA/
    nastepnie go uruchom:
    Kod (Text):
    1. /share/HDA_DATA/autorestart.sh &
    po uruchomieniu powininen Ci zostawic swoj PID np [1] 38499
    gdzie 38499 to pid
    napisz polecenie
    Kod (Text):
    1. ps -x
    i sprawdz czy jest proces o takim numerze PID

    jesli sie okarze ze plik nie chce sie uruchomic ze wzgledu na jakis dziwny error...
    sprawdz czy na koncu kazdej linijek w pliku nie ma ^M
    wtedy mozna uzyc edytora 'vi' z konsoli ale nie chce mi sie tlumaczyc jego dzialania
    wiec lepiej napisac ten plik jeszcze raz ale w programie Notepad++ i wybrac u gory 'Format > Convert to UNIX format'.
    Wrzucic jeszcze raz do share public i postapic jak wczesniej pisalem
     
  13. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Wykonalem polecenie Qthttpd restart i otrzymalem taki wynik

    BusyBox v1.01 (2008.06.18-10:01+0000) Built-in shell (ash)
    Enter 'help' for a list of built-in commands.

    [~] # /etc/init.d/Qthttpd.sh restart
    Shutting down Qthttpd services: Qthttpd.
    /usr/local/sbin/apache/bin/apachectl stop: httpd stopped
    Apache httpd is stopped.
    Starting Qthttpd services:Apache logs have been cleaned.
    [Sun Jul 13 16:03:44 2008] [alert] apache: Could not determine the server's full
    y qualified domain name, using 192.168.1.62 for ServerName

    /usr/local/sbin/apache/bin/apachectl start: httpd started
    [~] #
    Niepokoi mnie ten komunikat ktory podkreslilem
    Serwer chyba jerdnak wykonal restart
    Napisz mi czy moge bez przeszkod zastosowac nastepne kroki ktore mi opisales
    Narazie dzieki wielkie
    Pozdrawiam
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    jutro zaciagniemy tutaj serwis QNAP''a w Polsce (EPA Systemy) niech tez zajma sie ta sprawa :)

    mimo wszystko najlepiej sciagnij notepad++ z internetu
    zainstaluj go
    odpal i utworz nowy plik
    wklej kod
    Kod (Text):
    1. #! /bin/sh
    2.  
    3. while [ 1 = 1 ] ; do
    4.     echo "Restarting MySQL"
    5.     /etc/init.d/Qthttpd.sh restart >/dev/null
    6.     sleep 3600
    7. done
    w menu 'Format' wybierz Conver to UNIX format
    zapisz plik to udzialu Publicznego na NAS'a i nazwij go autorestart.sh

    nastepnie zaloguj sie na NAS'a i przenies plik w inne miejsce:
    Kod (Text):
    1. mv /share/Public/autorestart.sh /share/HDA_DATA/
    odpal teraz plik i wyslij go w background [tło]
    Kod (Text):
    1. /share/HDA_DATA/autorestart.sh &
    normalne odpalenie byloby:
    /share/HDA_DATA/autorestart.sh

    ale ten & na koncu bedzie oznaczlo ze ma go pchnac w sesje :)
     
  15. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Witam
    Utworzylem plik autorestart.sh przenioslem go do HDA_DATA nadalem prawa dostepu i jak chce go uruchomic to pisze notfound

    [/] # /share/HDA_DATA/autorestart.sh &
    -sh: /share/HDA_DATA/autorestart.sh: not found
    [1] + Done(127) /share/HDA_DATA/autorestart.sh
    [/] #

    plik napewno jest w katalogu HDA_DATA bo sprawdzalem poleceniem ls
    Prosze o dalsza pomoc
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a moze w ten sposob:
    Kod (Text):
    1. cd /share/HDA_DATA
    2. ./autorestart.sh &
    jesli nie pojdzie tzn, ze cos masz zle w pierwszej linijce
     
  17. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Wielkie dzieki juz sobie poradzilem
    Pomogl Notepad++ :)
    Wszystko smiga
    Pozdrawiam
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    <brawo>
    Notepad++ najlepszy nie rozstaje sie od niego :D latwo i przyjemnie
     
  19. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    0
    Witam po niedlugiej przerwie
    Wracajac do problemu zawieszania sie serwera web stwierdzilem ze umieszczenie i uruchomienie tego pliku autorestart.sh dziala ale tylko do momentu gdy nie zrestartuje calego qnapa po restarcie calej maszyny autorestart nie dziala i serwer web nadal potrafi zawisnac
    Pozdrawiam
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:25
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Nie wiem czy w TS-100/101/201 jest autorun.sh ale mozesz sprawdzic...

    W przypadku urzadzen TS-x09 mozna stworzyc plik autorun.sh - np. taki jak ty stworzyles
    z poziomu PuTTY wpisujesz:
    Kod (Text):
    1. # mount /dev/mtdblock5 -t ext2 /tmp/config
    wchodzisz do katalogu /tmp/config i tworzysz tam plik autorun.sh
    wtedy ten plik jest uruchamiany przy starcie QNAP'a
    nastepnie musisz wyjsc z katalogu /tmp/config i wykonac:
    Kod (Text):
    1. # umount /dev/mtdblock5
    w TS-101 moze byc inaczej...

    TS-100/101/201
    mtdblock0 256K 0xFFF00000 U-Boot
    mtdblock1 2M 0xFF000000 Kernel
    mtdblock2 3M 0xFF200000 RootFS1
    mtdblock3 9M 0xFF500000 RootFS2
    mtdblock4 1M 0xFFE00000 Vendor
    mtdblock5 128K 0xFFF40000 U-Boot Config
    mtdblock6 640K 0xFFF60000 NAS Config

    TS-109/209/409
    0x00780000-0x00800000 : "U-Boot" on /dev/mtdblock0 (256KB)
    0x00000000-0x00200000 : "Kernel" on /dev/mtdblock1 (2MB)
    0x00200000-0x00600000 : "RootFS1" on /dev/mtdblock2 (3MB)
    0x00600000-0x00700000 : "RootFS2" on /dev/mtdblock3 (9MB)
    0x00760000-0x00780000 : "U-Boot Config" on /dev/mtdblock4 (128KB)
    0x00700000-0x00760000 : "NAS Config" on /dev/mtdblock5 (640KB)
     
Ładowanie...