Add disk to Raid5 4+1 HDD and rebuild data

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika WRaq, 2 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Witam serdecznie

    Mam takie zapytanie dotyczące powiększenia Raid'a 5 o kolejny dysk. Chodzi mi konkretnie o 3 komunikat czytany od góry. Pojawił się zarówno na wyświetlaczu jak i w logach.
    Czy to znaczy, że straciłem jakieś dane? Czy to tylko chwilowy brak dostępu do dysków spowodowany inną aplikacją?
    Kod (Text):
    1.  2009-05-02 510 21:36:36 System 127.0.0.1 localhost [RAID5 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5] Expanding Raid Device completed.
    2.  2009-05-02 509 21:36:36 System 127.0.0.1 localhost [RAID5 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5] Expanding Raid Device completed. Drive 5 is added.
    3.  2009-05-02 508 21:27:00 System 127.0.0.1 localhost [RAID5 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5] Disk space is full.
    4.  2009-05-02 507 20:54:33 System 127.0.0.1 localhost [RAID5 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5] Rebuilding done.
    5.  2009-05-01 506 17:51:42 System 127.0.0.1 localhost [RAID5 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5] Start rebuilding.
    6.  2009-05-01 505 17:51:39 System 127.0.0.1 localhost [RAID5 Disk Volume: Drive 1 2 3 4] Start to expand Raid Device: Add Drive 5.
    7.  2009-05-01 504 17:24:10 System 127.0.0.1 localhost Drive 5 plugged in.
    Informacje dodatkowe:
    - TS-509 f.ver 2.1.4 build 0317T
    - dyski 5 x 0.5TB Segate Barracuda ST3500630AS
    - opcja Bitmap - włączona
    - ilość danych na dyskach ~700GB
    - w czasie rebuildu działał sobie w tle torrent
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hej, coś podobnego było tu Andyj pisał że to jakiś bug w firmware - w każdym razie unresolved jak na razie...

    pozdrawiam, c.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.