Rozwiązany Aktualizacja do 4.3.4.0435 Build 20171230. Jak wrócić do XBMC/KODI w TS-269L?

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika MarkosdPL, 7 Styczeń 2018.

Ładowanie...
  1. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435 Build 20171230
    Model serwera: QNAP TS-269L

    W sobotę zrobiłem aktualizację oprogramowania mojego TS-269L do 4.3.4.0435 Build 20171230. W HD Station (2.1.2) zamiast XBMC pojawił się HD Player (12.3.3) z zniknął XBMC. Jakiś czas temu przy wcześniejszej aktualizacji oprogramowania wywalony został serwer Twonky, który używam razem z odtwarzaczem sieciowym Pioneer N70A do słuchania muzyki. Teraz zostałem odcięty od XBMC/KODI.

    Pomijam już kwestię mojego przyzwyczajenia do obsługi XBMC, które używałem do wyświetlania zdjęć i filmów na telewizorze podłączonym przez HDMI, ale przejście na HD Playera najpierw wymusiło na mnie włączenie Biblioteki Multimediów, której XBMC nie potrzebował (co przy moim niezbyt wydajnym procku ma pewne znaczenie). Następnie, gdy włączyłem HD Playera, okazało się, że muszę zainstalować i uruchomić Photo Station i Video Station bo HD Player, w przeciwieństwie do XBMC, nie ma co pokazywać bez zaimportowania np. zdjęć do Photo Station. Na dodatek podczas skanowania plików przez Bibliotekę Mediów pojawia się ogromna liczba błędów, podczas gdy te same pliki XBMC wyświetlało bez problemu.

    Bardzo nie podoba mi się taka zmiana. Niestety nie mogę samodzielnie zainstalować XBMC/KODI bo go nie ma w QNAP Store. Wprawdzie znalazłem KODI 17.5.0.0 w innym repozytorium, ale nie mogę go zainstalować, bo on wymaga HD Station 3, który jest niedostępny na moim TS-269L.

    Co mogę zrobić, żeby używać tak jak do tej pory XBMC/KODI zamiast zestawu HD Player + Photo Station + Video Station + Biblioteki Multimediów? Rozwiązanie polegające na kupnie nowszego i mocniejszego serwera mnie nie urządza.
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    867
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Tematów już było trochę na ten wątek. Na Forum w repozytoriach jest Kodi w wersji 16.x który był ostatnim oficjalnym relasem. Ten zapewne powinien Ci chodzić. Jeśli chodzi o Twonky to trzeba kupić licencję. Co prawda ma wrócić ale kiedy to nie wiadomo, po za tym nie będzie dla każdego.
     
  3. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Niestety do instalacji Kodi 16 potrzebne jest HD Station 3.0 - sprawdziłem przed chwilą.
    Obawiam się że bez jak nie znajdę kogoś kto ma paczkę z XBMC 12 lub 13 (niestety już nie pamiętam wersji) to instalacja w HD Station 2.1 nie będzie możliwa.

    A co do Twonky, to problem rozwiązałem od razu gdy się pojawił - tzn. kupiłem licencję i jak na razie z Twonky na moim TS-269L mogę korzystać bez problemu. Oby to kolejny firmware nie zmienił ;)
     
  4. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    867
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Zawsze możesz zapytać specjalistów jak cofnąć do poprzedniej wersji QTS.
     
  5. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Owszem rozmawiałem ze specjalistą QNAPa i cofałem się do dość odległych wersji QTS (kalendarzowo to jakieś 1,5 roku wstecz) i niestety nie przywróciło mi to XBMC. Żadna z tych instalacji nie przywraca XBMC tylko instaluje HD Playera. A przecież dopiero najnowszy QTS pozbawił mnie XBMC - wcześniej wszystkie aktualizacje jakie robiłem w 2017 r. pozostawiały mi XBMC w spokoju.
     
  6. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    885
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    kodi 15 jest na forum z 2015 ....
    KODI [Intel x86_64] - Historia wersji
    upload_2018-1-27_21-46-17.
    Plik w załączniku, może Ci pomoże, może nie.
    Tutaj na forum, wiem, że ktoś sam robił paczki KODI/XBMC i oszukiwał HD station poprzez podmianę nagłówka i działało. Ja niestety nie pomogę w tej kwestii - nie znam się na tym jeszcze.
     
    • Piwo Piwo x 1
  7. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Zainstalowałem. Dziękuję. Jutro sprawdzę jak działa i dam znać.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Repo archiwalne XBMC: index · QNAP Club Repository Pool: pool.qnapclub.pl

    A do XBMC 12 jest jeszcze repo addonow QNAP Club: Projekt - Repozytorium QNAP CLUB dla XBMC: repository.qnapclub.xbmc.org
    ...a w nim QNAP'owa wersja skina Aeon Nox
    ... i addony:
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Wszystko działa tak jak dawniej. Dziękuję za pomoc.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  10. Xavras
    Offline

    Xavras Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x69L 802.11ac
    MarkosdPL,
    możesz wrzucić info jaką masz wersję firmware?
    U mnie z 3GB ramu na 4.2.5 i XBMC_12.3.0, filmy w xvid delikatnie tną, chociaż prawie wszystko wyłączyłem -może to kwestia systemu.
     
  11. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Ja mam teraz 4.3.4.0486 z 15 lutego 2018 r. No i mam 3 GB RAM. Niestety nie powiem Ci jak filmy XVID u mnie działają, bo akurat tego formatu nic nie mam. Ale mam trochę plików (również Full HD) M2TS i mp4 i raczej nie zauważam przycinania. Przycinało mi wtedy gdy miałem 1 GB RAM.
    --- Połączono posty, 12 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 12 Marzec 2018 ---
    Xavras, może ten screen Ci coś podpowie jak porównasz ze swoim serwerem...
     

    Załączone pliki:

    • resource-monitor.
      resource-monitor.jpg
      Rozmiar pliku:
      180,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      0b4a3565cbe1368eb3d4448fd782d47e
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dokładnie jak @MarkosdPL@MarkosdPL mówi... Na 1GB RAM z góry będzie przycinać wszystko. 1GB to za mało żeby udźwignąć system, Kodi i dodatkowe appki. W tej sytuacji wymagane jest absolutne wyłączenie wszystkich pozostałych aplikacji i usług multimedialnych.
     
  13. Xavras
    Offline

    Xavras Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x69L 802.11ac
    Tak jak pisałem, mam 3 GB ramu i wyłączone praktycznie większość usług a wszystkie filmy z czystym xbmc cały czas mają delikatne zacięcie.
    Procesor obciążony na max 20%, 2,8 Gb ram wolnego..nie bardzo mam pomysł gdzie szukać.

    Z tym nowym firmware korzystasz z HD Player czy jest jakaś alternatywa?
     
  14. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dzięki uprzejmości użytkownika Paweł Tołoczko mogłem pobrać na mój serwer starą wersję XBMC obsługiwana przez mojego TS-269L. Zanim ją zainstalowałem oczywiście odinstalowałem HD Playera, który narzucił mi nowy firmware. Teraz mam najnowszy firmware i leciwego XBMC i jestem happy :)

    A co do przycinania w Twoim serwerze - może to przez to, że masz aktywowaną Bibliotekę Multimediów? Ja początkowo miałem ją włączoną, by myślałem, że będę korzystał z takich aplikacji jak Photo/Video/Music Station. Ale gdy okazało się, że one mi nie pasują tak jak XBMC, to wyłączyłem Bibliotekę Multimediów bo XBMC jej nie potrzebuje.
     
  15. Xavras
    Offline

    Xavras Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x69L 802.11ac
    To też wyłączyłem i niestety nie pomogło :-(
    Rozumiem, że podniosłeś firmware do 4.3... usunąłeś HD Playera i zainstalowałeś XBMC - możesz napisać w której wersji?
     
  16. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    XBMC 12.3.0
    --- Połączono posty, 14 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 14 Marzec 2018 ---
    Tak, firmware: 4.3.4.0435 Build 20171230.
    Później odinstalowałem HD Playera i zainstalowałem XBMC 12.3.0. Wyższe wersje jakie można znaleźć w sieci (od 15 wzwyż) wymagają HD Station 3.0, a TS-269L zatrzymał się na 2.1.2.
    --- Połączono posty, 14 Marzec 2018 ---
    Mam jeszcze dodatkowe pytanie do Silas Mariusz.

    W repozytorium index · QNAP Club Repository Pool: pool.qnapclub.pl oprócz paczki XBMC_12.3.0_x86_64-1.qpkg są dwie paczki XBMC: XBMC_13.2_x86_sb.qpkg oraz XBMC_13.2_x86_br.qpkg Czym one się różnią i czy któraś nich może ruszyć na TS-269L?
     
  17. Xavras
    Offline

    Xavras Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x69L 802.11ac
    Dzięki za info.
    Odpowiadając troszkę za @Silas Mariusz@Silas Mariusz - ta paczka 13.2 nie pójdzie - próbowałem. Sprawdzę jeszcze raz na tym co mam to potwierdzę z jakiego powodu.
    --- Połączono posty, 15 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 15 Marzec 2018 ---
    dla obu paczek:
    XBMC 13.2 installation failed. XBMC can not be installed at this series.
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oj nie pamiętam czym się różniła paczka sb od br.
     
  19. Xavras
    Offline

    Xavras Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2018
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x69L 802.11ac
    @MarkosdPL@MarkosdPL dzięki za podpowiedź - co prawda divxy i xvidy tną się jak poprzednio ale za to mam nowszy system i sprawdziłem, że mkv odtwarzają normalnie. Taka ciekawostka.
     
  20. MarkosdPL
    Offline

    MarkosdPL Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2014
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    19:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dzieki Xavras za odpowiedzi. A co do divx i xvid, to jakoś nie nigdy nie lubiłem tych formatów ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.