Rozwiązany APC 350CS - ile pociągnie wraz z TS-251 ??

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika bobi1326, 10 Sierpień 2016.

Ładowanie...
  1. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Witam szanowne koleżanki i kolegów :)

    Po ostatnim uwaleniu dysku po utracie zasilania zainwestowałem w UPS'a APC 350CS wraz z nowym akumulatorem 7Ah. UPS połączony z NASem kablem komunikacyjnym. W panelu administracyjnym mam pełną informację zawierającą zarówno dane UPSa wraz z procentami oraz czasem podtrzymania.

    Dzisiaj rozpocząłem test. Akumulator naładowany do pełna, a w NASie zainstalowany jeden nowy dysk. Ustawienie "Wyłącz serwer po utracie zasilania" - czas ustawiłem na 5 minut. Odłączyłem zasilanie i odświeżałem kartę z procentami naładowania. Po około 15 sekundach procenty spadły do 95%, a po około minucie spadły aż do 17%!?
    Jak to zobaczyłem to szybko włączyłem zasilanie na nowo :-( Nie chciałbym uwalić kolejnego dysku, stąd moja prośba o pomoc.

    Jakie macie akumulatory, jakie NASy, ile dysków i wreszcie ile Wam to trzyma? Myślę, że te procenty mogą trochę przekłamywać ale wolałbym tego nie sprawdzać na zasadzie prób i błędów :-(

    Będę wdzięczny za każdą pomoc i opinie :)


    Pozdrawiam serdecznie :)

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 2016/06/01
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Do UPS masz tylko nasa podłączonego ?? mi ten ups trzymał długo(nawet do 30 minut: serwer Synology DS710+ dwa dyski.).
    Może masz kiepski akumulator.
    Inna sprawa, że mam ustawione wyłączenie po minucie. Na wszelki wypadek jak włączą prąd i po chwili wyłączą.
    --- Połączono posty, 10 Sierpień 2016, Data oryginalnego postu: 10 Sierpień 2016 ---
    Zrobiło Ci się tak ponieważ serwer zaczął bardziej pracować i wzrosło obciążenie.
    Dlatego taki %.
    U mnie po naładowaniu wygląda tak : Screenshot
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 467
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wymień akumulator na 90% jest uszkodzony.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Do UPS'a mam podłączony tylko serwer. A jak u Ciebie wyglądają % po około 45 sekundach od utraty zasilania i odświeżeniu tego okienka?

    Akumulator nowy, kupiony świeżo w sklepie. No nic pójdę spróbować wymienić. Tylko czy akumulatory w ogóle są objęte gwarancją? :-(

    P.S.
    Teraz zauważyłem, że przez godzinę naładowało tylko 10% akumulatora. To chyba bardzo mało :-(


    Pozdrawiam serdecznie :)
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 467
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tak
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jutro Ci powiem ile mi trzyma UPS z qnapem po odłączeniu:)
    Tylko mam dwu letni akumulator.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    W takim razie udam się z reklamacją :)

    Będę czekał na informacje :) Podeprę się Twoją opinią podczas składania reklamacji :) Skoro u mnie wyświetla po 1 minucie od odłączenia zasilania 17%, a u Ciebie będzie więcej to akumulator na pewno jest walnięty :)

    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)

    Pozdrawiam serdecznie
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A może to nie akumulator tylko elektronika upeesa jest walnięta?
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 467
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak wymieni aku to tylko to mu zostanie ...
     
  10. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Zobaczymy. Jutro włożę do NASa stary dysk na którym mi nie zależy i zobaczę ile go utrzyma i co będzie wskazywać okienko w QTSie.
     
  11. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    U mnie w apc smart ups 1000 trzyma około 1,5 h. 2 aku 12ah.
     
  12. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    A jaki sprzęt podłączony do niego masz?
    I jak tam udało się coś sprawdzić? :)

    Pozdrawiam serdecznie :)
     
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zapomniałem idę sprawdzić :D
    --- Połączono posty, 11 Sierpień 2016, Data oryginalnego postu: 11 Sierpień 2016 ---
    Po 10 minutach : Screenshot
    Obciążenie około 45W.
     
    • Piwo Piwo x 2
  14. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    I to jest dla mnie podstawa do reklamacji :) Bardzo dziękuję :)

    BTW Jak zmierzyłeś obciążenie?
     
  15. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam watomierz. i mój qnap mniej niż 45W nie pobierał.
    A teraz jest obciążenie 1% wiec pewnie tyle jest.
    Poczekam jeszcze trochę i powiem Ci ile będzie po 20 minutach.
    Później podłączam do sieci :)
    Przypomnę, że akumulator ma już dwa lata i kupiłem na allegro najtańszy :D
     
    • Optymistyczne Optymistyczne x 1
  16. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    671 trzy dyski
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Widzisz, a ja chciałem wesprzeć lokalny mały biznes i udałem się po sąsiedzku do sklepu elektronicznego... Widać jakiś trafiony albo zleżały :-( Jutro będę z nimi walczył :D
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Twój qnapik pobiera dwa razy mniej wiec powinien starczyć dłużej.
    Po 20 minutach : Screenshot
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  19. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    No teraz to mnie tylko utwierdziłeś w przekonaniu, że akumulator jest walnięty.

    A jeszcze jedno pytanie techniczne. Pisałeś, że ustawione masz na wyłączenie po 1 minucie. A po powrocie zasilania QNAP sam wstanie? Czy wymaga to jakiejś jeszcze ingerencji. W ustawieniach zasilania jest taka funkcja co zrobić po powrocie zasilania ale nie wiem czy ona tyczy się powrotu zasilania do UPSa?

    Pozdrawiam serdecznie :)
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Koniec testów :D
    Oszukałem Cię.
    Myślałem, że po minucie się wyłączy a on tylko odłączył dyski i czekał na zasilanie.
    Nie chciało mi się czekać, aż padnie ups by sprawdzić czy się uruchomi.
    Synology mi się wyłączyło po minucie, a uruchomiło jak dostało zasilanie. Tu jest inaczej ale coś mi nie działa.
     

Poleć tę stronę