Udzielamy pomocy Audio z pominięciem tv

Discussion in 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' started by pomorcev, Nov 14, 2020.

Loading...
Tags:
  1. pomorcev
    Offline

    pomorcev Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 9, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:51 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-412 10 Mbps
    Jak ogarnąć temat odtwarzania muzyki z pominięciem tv?
    Wzmacniacz stary Yamaha AX-900, ale to nie problem bo puszczę przez dac. Czy są jakieś apki na smartfona za pomocą których odpalę pliki flac z qnapa bez użycia tv? Dopiero zagłębiam się w tajniki qnap, a słyszałem wiele dobrego na temat aplikacji Roon.
    Model serwera: QNAP TS-451D2-4G
     
  2. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 29, 2012
    Messages:
    23
    Local Time:
    3:51 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Ja polecam JRivera (JRiver Media Center). Są gotowe obrazy dockerowe do wgrania do Container Station.
     
  3. pomorcev
    Offline

    pomorcev Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 9, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:51 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-412 10 Mbps
    Jak na razie jest lipa.
    Podłączyłem qnap do DAC-a poprzez usb i nie ma połączenia. Zostaje HDMI i tv, co nie jest wygodne. Z podłączeniem qnap do tv przez HDMI też jest problem, bo gdy włączam tv, pokazuje brak połączenia, dopiero gdy odepnę przewód i podłączę zaczyna widzieć i tak za każdym razem. Co raz mniej mi się to podoba. Może znacie jakieś odtwarzacze strumieniowe zewnętrzne, kompatybilne z Qnap?
     
  4. alt
    Offline

    alt Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    48
    Local Time:
    3:51 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Nie jestem pewien czy o to pytasz, ale u mnie działa HiFiBerry DAC+ Pro. Złączone z rasberry pi, a na tym wgrane volumio. Całość łączy się z QNAPem po smb. Rozważałem też roon, ale dla 1 stanowiska wystarcza mi to co mam.

    pozdrawiam
    Alt
     
  5. pomorcev
    Offline

    pomorcev Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 9, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    3:51 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-412 10 Mbps
    Kiedyś chciałem kupić "malinkę", ale brak czasu i chęci aby ogarnąć te urządzenie. Dziś przetestuję Roon-a, nie wiem czy mój nas TS-451 D2 to pociągnie,
    ewentualnie wybiorę coś typu Yamaha WXC50
    --- Połączono posty, Nov 21, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 17, 2020 ---
    Miało być tak pięknie... miał pójść gramofon, cd, bluray w odstawkę z salonu... a wygląda na to, że mój qnap nadaje się jedynie do przechowywania danych.
    Próbowałem różnych kombinacji z podłączeniem qnap przez dac do wzmacniacza przez usb, niestety nieskutecznie, żadnej reakcji.
    Kupiłem dziś XOLORSpace HDMI Splitter 1x2 UHD 4K z HDR HDCP 2.2 z rozdzieleniem sygnału na 2xRCA. Niestety nie działa. Chociaż możliwe, że zniknie problem ze znikaniem połączenia przez hdmi z tv, o którym pisano na forum, dotyczące tv Samsung (pewnie rozwiązania nie znaleziono) U mnie tv LG i również ten sam problem występuje. Skończyły mi się pomysły, bo o ile sygnał przez splitter na tv idzie, to nie rozdziela dźwięku na RCA.
    Jestem już delikatnie mówiąc wk....y, bo wydaję kasę, a to dalej nie działa, i nie mam pojęcia co kupić, aby to ruszyło, powiadają że USB średnio na muzykę się nadaje.