Udzielamy pomocy Awaria jednego z dysków Raid 1 rozwaliła strukturę w drugim

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by Raffar, Nov 24, 2021.

Loading...
  1. Raffar
    Offline

    Raffar Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 23, 2021
    Messages:
    1
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x28
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x28 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.61.218 Build 20200214
    Model serwera: QNAP TS-228

    Miałem dwa identyczne dyski WD-RED 2TB w RAID 1. Jeden z dysków padł (klekocze). Kupiłem nowy identyczny dysk. Po zamianie uszkodzonego dysku na nowy nastąpiło wielogodzinne odbudowywanie macierzy. Po uruchomieniu QNAP zachowuje się jakby nie miał danych - loguje się na domyślne Admin/Admin i utyka na napisie Loading...
    Po podpięciu dysków do Windowsa i próbie przeglądania plików przy pomocy Diskinternals Linux Reader dostaję komunikat Raid Damaged. Próba odzyskiwania przy pomocy R-Studio nie pomaga - można jedynie skanować mozolnie dysk.

    Wygląda na to, że sprzętowa awaria jednego dysku rozwaliła kompletnie strukturę w drugim. Dramatu nie ma, bo NAS był używany wyłącznie do przechowywania backupów, ale to sprawiło, żę zacząłem zastanawiać się czy Raid 1 do dobry pomysł.

    Pytanie: W przypadku, gdy NAS służy wyłącznie jako magazyn kopii bezpieczeństwa czy lepszym od Raid 1 nie jest mieć dwa osobne dyski i synchronizować dane między nimi przy pomocy oprogramowania backup?
     
  2. jerry1333
    Offline

    jerry1333 Klubowicz Q's Editor

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    210
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    No jest to zawsze jakaś alterenatywa do raida ale ja do dnia dzisiejszego nie miałem takiego problemu z raidem (pod warunkiem że drugi dysk nie padnie w trakcie resynchronizacji). Wygląda na to że coś poszło mocno nie tak podczas odbudowy macierzy.

    Konfiguracja jako dwa oddzielne dyski na które będą wysyłane dwie oddzielne kopie może być bezpieczniejsza w przypadku awarii jednego z dysków (w sytuacji kiedy są tu tylko kopie okresowe - dzienne, godzinowe itd.) ale może powodować dodatkowe obciążenie systemu z którego wysyłamy kopię i dodatkowe transfery w sieci (co czasami ma znaczenie).
    Kiedy w takiej konfiguracji dojdzie do awarii jednego z dysków drugi jest kompletnie niezależny i dalej działa prawidłowo (przyjmuje kolejne kopie itd.) ale należy zapewnić synchronizację kopii między dyskami (w raid 1 dzieje się to automatycznie) lub robić kopię podwójnie (na oba dyski).
     
  3. maks87
    Offline

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Jakiś czas temu przy okazji zmiany dysków również wymyśliłem, aby zamiast RAID1 zrobić po prostu kopię danych z jednego dysku na drugi. Co prawda chwilowo mam włożony z tych dwóch dysków tylko jeden, ale w najbliższym czasie planuję włożyć też drugi i właśnie robić takie kopie. Na pewno użyję do tego HBS, ale się zastanawiam czy robić cykliczne kopie danych, cykliczną synchronizację czy synchronizację w czasie rzeczywistym.