Udzielamy pomocy Awaria RAID 10 przy wymianie dysków

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by PiotrVV, Mar 31, 2021.

Loading...
Tags:
  1. PiotrVV
    Offline

    PiotrVV Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 25, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x73 100 Mbps
    Witam,

    Mam w QNAP 4 dyski po 2TB połączone w RAID10 i chce je wymienić na większe. Wg instrukcji znalezionej na stronie QNAP: Rozszerzenie pojemności RAID online wymieniłem dysk nr 4 na większy, dysk został rozpoznany i zaczęła się przebudowa matrycy, po pewnym czasie z QNAP zaczęły dochodzić piski - okazało się że dysk nr 3 znikł z systemu - w panelu sterowania pojawiła się informacja że dysk nie istnieje, ale przebudowa trwała dalej - zostawiłem na popołudnie i noc, rano okazało się że QNAP jest zawieszony - nie ma dostępu do danych, nie można się do niego zalogować, brak aktywności dysków - zrestartowałem przytrzymując przycisk POWER, po restarcie i zalogowaniu się, okazało się że Grupa RAID ma status NIEAKTYWNY a dysk który nr 4 na status SPARE DYSK.
    Proszę o pomoc w odzyskaniu dostęp do danych i jak aktywować RAID , jak zmienić status dysku ze SPARE?

    Czy jeśli teraz zamienię z powrotem dysk nr 4 na stary to czy matryca się reaktywuje, czy mogę w ten sposób stracić dane na tym ostatnim lub na wszystkich pozostałych ?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.52.1594 Build 20210302
    Model serwera: QNAP TS-473
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Problem nie jest trudny. Na przyszlosc przed operacją RAID sprawdz kondycje wszystkich dyskow.
    Moglbys sprobowac. Musisz wylaczyc QNAP. I wlaczyc ponownie ze starym dyskiem.
    Jak nie to zglosic problem na helpdesk :)
     
  3. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    pisz z helpdeskiem - Portal serwisowy - QNAP

    Pytanie - gdzie jest kopia danych ??????

    [​IMG]

    jak wypadł dysk 3 i 4 (bądź 1 i 2) .. to może być ciepło w gaciach.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. PiotrVV
    Offline

    PiotrVV Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 25, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x73 100 Mbps
    Wyłączyłem QNAP. Wymieniłem dysk na poprzedni, niestety bez poprawy - RAID 10 nieaktywny, a wymieniony dysk dalej ma status SPARE.
    Napisałem do heldesk-u QNAP i czekam na odpowiedź. I robi mi się coraz cieplej w gaciach.
    W jaki sposób przełączyć dysk z trybu SPARE ?
     
  5. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  6. PiotrVV
    Offline

    PiotrVV Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 25, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x73 100 Mbps
    Jest sposób w jaki mogę dostać się do tych danych i je odzyskać, skopiować ?
     
  7. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    8:02 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    poczekaj na odpowiedź z helpdesku