Rozwiązany Bład - czy norma przy pamieci podrecznej

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by czasna.net TP, Oct 9, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. czasna.net TP
    Offline

    czasna.net TP Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 21, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    6:03 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53D 10 GbE
    Witam , to chyba te pytanie z grupy nie było a jest ;) ale do rzeczy "specem nie jestem" ale lubię grzebać i tak
    postawiłem cache na SSD (RW) CX400 128GB do testów profilowanie wykazało 40% i tyle ustawiłem i pieknie działało 90MB po sieci szło ( UPS podłączony i steruje zamykaniem systemu) i fajnie do ostatniego upgrade 4.5.4.1800 na TS453D
    po technicznym podłączeniu przez www odczytane powiadomienia wszystko po staremu i tak wyszukałem całkiem przez przypadek ( 0 info w logach kontrolki green) że raid1 poległ i co jest dla mnie niezrozumiałe że to tylko 1 dysk chyba powinno być dysk 3 failed - więc co wyłączeni cache dane zreplikowały się na dyski
    upload_2021-10-9_15-58-58.

    i od nowa założenie cache bez żadnych wyciągania dysków RAID 1 RW
    upload_2021-10-9_16-3-23.

    już był dysk 3 i 4 tak jak było wcześniej i teraz ?
    czy przypadek czy błąd czy można to jakoś wyjaśnić i czemu 0 info w logach ??
    PS nie zgłaszam do QNAP bo nie czuje się na siłach

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1800
    Model serwera: QNAP TS-453D 8GB
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    6:03 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    czy dobrze zrozumiałem:
    miałes RAID1 z SSDKów - zrobiłeś z niego CACHE RW
    coś się stało i przestał działać
    skasowałeś ten cache i zrobiłeś od nowa

    zastanawia cię brak błędów w logach ?
     
  3. czasna.net TP
    Offline

    czasna.net TP Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 21, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    6:03 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53D 10 GbE
    @pigers@pigers dzięki za zainteresowanie . Zastanawia mnie czy to normalna sytuacja przy pamięci podręcznej i czy muszę tego pilnować bo jak widać system swoje a ja swoje ;) :
    zdegradowany raid a dysk nie uszkodzony - można tłumaczyć brakiem niekompatybilności ale dysk uszkodzony wylatuje z raid jednak tu raczej nie jest uszkodzony ( inne parametry pokazują ze dysk 3 jest sprawny pamięć > dyski )
    na 1 screeni-e cache jest zrobiony z tego samego dysku czyli 2 x dysk 4 ( przecie to niemożliwe na pewno był 3 i 4 ) chyba że to należy czytać że Pamięć podręczna raid pokazuje tylko funkcjonujący dysk ? ale po co 2 razy
    brak informacji ze dysk 3 jest uszkodzony w logach i w aplecie web pamięć > dyski
    moim zdanie bug qnap po upgrade raid 2 zrobił z tego samego dysku screen 1 zapomniał o dysku 3 ;)
    ja bym tak to interpretował ale miło posłuchać speca co o tym sądzi //lol
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    6:03 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    bubel - zgłoś do helpdesku
     
  5. czasna.net TP
    Offline

    czasna.net TP Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 21, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    6:03 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53D 10 GbE
    zamykam informacyjnie dla innych
     
Thread Status:
Not open for further replies.