Błagam - pomóżcie.... QNAP wywalił mi dane z dysku??

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika penta, 21 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. penta
    Offline

    penta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    20:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Model QNAP 639. Ot w celu testow wpakowalem do QNAPa 2 dyski (1 TB) Seagate'a na ktorych byly dane. Wiedzialem ze nie wolno sie tykac RAID'a, formatowania, inicjowania dyskow itd... NIC NIE ZROBILEM.
    Przy setup'ie wybralem opcje (nie pamietam dokladnie) no disk configuration.

    Menu SATA Drives pokazywal oba dyski, jako niesformatowane i niezamontowane. Podkreslam po raz kolejny - nie wykonalem zadnej operacji na QNAPie ktora mialaby wplyw na dane na dysku.
    Wyciagnalem dysk z NASa i podpialem do komputera z powrotem .... i system widzi teraz dysk jako Ext3, nie moge sie do niego dostac (co spod XP dziwne nie jest) i wyglada jakby na nim nie bylo zadnych danych....


    Blagam pomozcie - czy juz mam pozamiatane ? 2 TB danych poszly sie ..... ???
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:04
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    czy w tym procesie wgrywales firmware?
    ...lub przeprowadziles konfiguracje urzadzenia?
     
  3. penta
    Offline

    penta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    20:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie wgrywalem Firmware'u. Wsadzilem dyski w sumie tylko po to zeby dostac sie do panelu QNAPa zeby poprostu zobaczyc co tam jest.
    Jezeli przez konfiguracje rozumiesz przejscie przez process Setupu za pierwszym razem odpowiedz brzmi tak - jednak przy kroku konfiguracji dyskow wybralem opcje nie tworzenia nowej konfiguracji dyskow.
    Zaowocowalo to tym ze moglem dostac juz sie do funkcji QNAPa (ktorych i tak nie ruszalem, zwyczajne przegladanie) a 2 dyski SATA byly widziane w SATA Drives jako unmounted i wlasciwie byla tylko mozliwosc ich zformatowania (czego rowniez nie robilem).

    Stad tak ogromne moje zdziwienie... prawde mowiac zaczynam watpic ze cos sie z tym uda zrobic.
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    20:04
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    testdisk - tzn jest szansa że o ile nic na dyskach nie robiłeś da radę przywrócić układ partycji

    poszukaj przez google - gdzieś widziałem tutorial z printscreenami krok po kroku jak przywrócić partycję

    c.

    [edit]
    nie umiem teraz znaleźć po polsku - może w domu będę gdzieś miał

    na razie musisz się posiłkować dokumentacją ze strony projektu testdisk
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę