Help Backup/synchronizacja "przyrostowa"

lookash

lookash

Passing Basics
Beginner
Apr 24, 2017
14
1
3
37
Poznań
QNAP
null
Ethernet
null
Witam,

Korzystam z serwera NAS od przeszło roku i jestem generalnie zadowolony. Dyski skonfigurowałem jako dwa osobne z czego na pierwszym przechowuje multimedia, a na drugim pliki z projektami graficznymi itp. Do NASa podłączony mam dysk w kieszeni USB, przez tylny port USB 3.0, z partycją macową HFS+. Co kilka dni wykonuję kopie zapasową Hybrid Backup Sync, a właściwie synchronizację konkretnych folderów z dysku z projektami na owy dysk USB. Chciałbym jednak zmienić sposób wykonywania kopii. Chciałbym zbliżyć się do tego w jaki sposób kopie wykonuje program Carbon Copy Cloner na Maca, tj.:

1. pierwszy pełny backup
2. podczas synchronizacji na dysk zewnętrzny kopiowane są jedynie nowe pliki i te które od ostatniej synchronizacji zostały zmienione.
3. jednocześnie dotychczasowe pliki na dysku z kopią (te zmienione jak i usunięte) są przenoszone do osobnego katalogu (z odpowiednim drzewem folderów), tak aby dało się wrócić do starej wersji.
4. poprzednie wersje plików przechowywane są w ilości np. 3. Jeśli brakuje miejsca najstarsze są usuwane.

W efekcie miałbym zsynchronizowane foldery z najnowszymi wersjami, oraz osobne z poprzednimi wersjami plików. Ma to o tyle plus, że mogę w każdym momencie taki dysk odłączyć od NASa i podłączyć bezpośrednio do maca.

Starałem się uzyskać coś na ten wzór w Hybrid Backup Sync, ale niestety właczenie wersjonowania plików co kopie tworzy "migawkę" wszystkich plików, nawet tych nie zmienionych. Co jest w moim przypadku bez sensu, gdyż nie potrzebuję kilku kopii tego samego pliku, który nie był zmieniony od ostatniej synchronizacji. A inna sprawa, że bardzo szybko pochłania przestrzeń na dysku.

Dodatkowe pytanie. W Hybrid Backup Sync jest możliwość zaznaczenia opcji "Automatycznie odłącz zewnętrzny napęd po zakończeniu zadania". Czy kolejne odpalenie zadania synchronizacji powinno samo zamontować odłączony w ten sposób dysk? Bo niestety w moim przypadku tak się nie dzieje. Może ma to związek z błędem opisanym w innym wątku iż odmontowany dysk z portu USB 3.0 nie udaje się się zamontować ponownie bez restartu NASA?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 20180890
Model serwera: QNAP TS-251

pigers

pigers

Maruda
Help us, GOD!
Jul 26, 2013
15,099
57
3,186
230
www.buymeacoffee.com
QNAP
null
Ethernet
100 GbE
  • ·
  • 100 GbE
  • ·
  • Ten którego QNAP jeszcze nie ma ! Najnowszy na Debianie !
You must log in or register to view this reply.

Users search this thread by keywords

1. pełny dysk
  2. kopia przyrostowa
  3. rsnapshot
  4. kopia zapasowa dysk zewnętrzny
  5. przyrostowa