Udzielamy pomocy Brak dźwięku przestrzennego HD Station 3.1.0

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika Stetin, 16 Styczeń 2016.

Ładowanie...
  1. Stetin
    Offline

    Stetin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam serdecznie. Posiadam od niedawna TS-253 Pro, który służyć ma m.in. do odtwarzania filmów, zastępując wbudowany odtwarzacz pięcioletniego Samsunga TV.

    Niestety w żaden sposób nie mogę zmusić sprzętu do poprawnego dekodowania dźwięku przestrzennego. Z TV po światełku mam podpięty zestaw Logitech Z-5500 który obsługuje AC3, DTS.

    HD Station w wersji 3.1.0 , Kodi 15.2.1 i 14.2.2

    W przypadku strumienia DTS nie ma dźwięku w ogóle. Mogę wymusić jedynie standardowy - wtedy jest.

    Te same filmy na których testuje Kodi - wbudowany player TV odtwarza poprawnie. Dekoder wykrywa prawidłowo. Jest jednak jedna różnica - kiedy oglądam z Qnapa w opcjach dźwięku w TV znika mi możliwość przełączenia strumienia z PCM na DD, czy DTS.

    Myślałem o kupnie przejściówki, aby wyciągnąć z HDMI dźwięk i z pominięciem TV wpuścić na dekoder. Nie wiem tylko czy nie wyrzucę pieniędzy w błoto.

    Czy zna ktoś jakieś rozwiązanie ?
    Proszę o pomoc.
     
  2. Cristobaal
    Offline

    Cristobaal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    11:36
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Mam ten sam problem. Winie tutaj TV, ktory wg mnie nie ma mozliwosci przesylu dzwieku DTS. U mnie w opcjach TV jest jedynie mozliwosc wysylania PCM. Po prostu za stary model TV. Odtwarzacz w Media Player w TV jest w stanie zdekodowac dzwiek DTS czy Dolby. Tak wiec nie marnuj czasu w ustawieniach kodi bo nic ci to nie da.
    Sam uzywam Philips soundbar, ktory ma HDMI ARC - i niestety moj tv Samsung tez tego nie obsluguje.
     
  3. Stetin
    Offline

    Stetin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Czyli przejściówka omijająca TV nie wydaje się takim złym pomysłem. Może rozwiązać problem. Zakupię, przetestuję i podzielę się opinią.
     
  4. Cristobaal
    Offline

    Cristobaal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    11:36
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Wydaje mi się, że pominięcie tv rozwiąże problem. Ja po prostu używam dźwięku pcm, jeśli już chce wykorzystać dts to odtwarzam przez USB lub dlna. To ostanie ma opcje ustawienia dźwięku na dts lub Dolby, oczywiście jeśli plik źródłowy ma takie strumienie zaimplementowane.

    Shamu by TT
     
  5. Staryyy
    Offline

    Staryyy Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    0
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    • Now problem = nowy temat
    TS-x53 10 Mbps
    Witam. A ja w ogóle nie mam dźwięku z You tube, co może być przyczyną. TV podłączony przez HDMI
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 046
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +1 341 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Albo amplituner.
    Amplituner 7.1 Onkyo TX-SR605 HDMI komis Myślenice - 600zł
    Amplituner ONKYO TX-SR607 7.2 6xHDMI stan idealny - 800zł

    Rozwiązany - Wyjście dźwieku 5.1 do głośników Logitech w QNAP TS-469L
     
  7. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    310
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Hej,

    Wybacz ze odgrzewam kotleta. Mam dokładnie taką samą sytuację, tzn mam Q podłączony przez HDMI do TV, od TV idzie światło do głośników. W Kodi na HDStation jak wybiorę DTS to przestaje działać dźwięk z Kodi, a więc zostawiłem wszystko na podstawowych ustawieniach.

    Tylko czy to źle ze tak jest ustawione? To Logitechy dekodują dźwięk na każdy głośnik oddzielnie, a przynajmniej takie miałem wrażenie, nie widziałem potrzeby przestawiania parametrów w Kodi czy Plexie.

    Powiedźcie mi proszę czy jedynym wyjsciem w takim wypadku by cieszyć się DTS na tych "platikowych" głośnikach jest zakup dodatkowego sprzętu?

    Może nie słyszałem ze mogą działać lepiej dlatego uznałem ze działają poprawnie. Hm...
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. kodi ustawienia dzwieku