Busybox w TS119 - malo komend

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika sdsi, 30 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam,

    busybox w ts-119 jest jakis stary lub okrojony - zawiera malo komend, ktore mnie interesuja, np. brak polecenia "last".

    zastanawiam sie czy mozna tam zaladowac inna wersje?

    rozumiem, ze skopiowanie z innego urzadzenia (WDTV) nic nie da? trzeba skompilowac?

    prosze o porade,

    dziekuje
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
  3. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czyli rozumiem: ipkg install busybox ?

    czy moge spodziewac sie ew. klopotow?

    dzieki :)
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    standardowo juz przy instalacji Optware jest instalowany busybox ale nie jestem pewnie czy pelny. Tak możesz ipkg install busybox.
    Nie powinno być kłopotów :)
     
  5. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dziekuje

    zainstalowal mi sie w opt - teraz mam dwa (w /bin oraz w /opt/bin) :)

    ten drugi w innej wersji - ale wciaz mi brakuje kilku polecen. "last" dalej nie wystepuje.

    prosze o porade - co mam zrobic
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    jeśli chodzi o komende "last", to niestety jest to okrojony linux, nie da rady. Tutaj inaczej to działa...
    QNAP skombinował własny mechanizm logów. Info o logowaniu admina możesz znaleść w logach w panelu administratora...
    Spróbuj znaleść alternatywe...
     
  7. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok - rozumiem.

    a powiedz mi prosze - jak wyglada kompilacja na tym qnap'ie? moze bym skompilowal ze zrodel - ale jak to wyglada w praktyce; jakbys mial jakies uwagi lub wskazowki.

    dziekuje za pomoc
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    szczerze wskazówek ci nie dam bo sam nie wiem (nie praktykowałem) :)
    jeśli znajdziesz źródła to próbuj, tylko jak mówiłem linux jest okrojony , w tym przypadku każda czynność np: admina musiałaby być rejestrowała zupełnie gdzie indziej niż jest to teraz(do jakiegoś pliku/folderu)...
    uruchamianie "daemona", który by sledził albo dodanie do jądra odpowiedniego kodu i przekompilowanie , tak naprawde nie wiem jak to wygląda bo sam nie mam aż tak dużo info.
    Przykładem może być chodźby cron instalowany z Optware. Po instalacji są problemy z jego uruchomieniem(przynajmniej u mnie)...
    troche ryzykowne, lepiej zostawić tą komende w spokoju :)
     
  9. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok - dziekuje. bede sprawdzal.

    a co z tym cronem? tzn. w takim razie jak korzystasz z crona? cron to wazna rzecz i nie wyobrazam sobie, aby qnap mail problemy z jego obasluga...? :/
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Last edited: 22 Wrzesień 2013
  11. sdsi
    Offline

    sdsi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dziekuje za dokument (bardzo przydatny) - czyli rozumiem, ze nie ma z cronem problemow?
     
  12. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Podepne sie pod wątek, w jaki sposób kompiluje się programy na TS-119?

    Chciałbym zainstalować ipref żeby przetestować co jest wąstkim gardłem w moim NASie, w tej chwili max co uzyskałem to 25MB/s a powinno być około 2x więcej. W HowTo Guide dla TS-x09 wyczytałem że trzeba zainstalować coś takiego jak: NAS Cross Compiler. Zainstalowałem wg wskazówek z HowTo ale przy próbie wykonania "./configure" otrzymuje jakieś dziwne komunikaty sed'a.
     
  13. franek4always
    Offline

    franek4always Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy nikt nie jest w stanie pomóc i powiedzieć jak się kompiluje soft na TS'ach?
     
  14. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witaj,

    trochę cierpliwości - weź pod uwagę że sezon urlopowo wakacyjny w pełni :)

    Na pewno się ktoś odezwie i poda jakiś hint.

    Moje doświadczenie w kompilowaniu jest zerowe, ale zazwyczaj udawało mi się (na pc - bo na qnapie nawet nie startowałem z tematem) skompilować to i owo.

    a może byś przytoczył kilka tych dziwnych komunikatów na forum? albo wrzucił w google i uda się znaleźć coś co przybliży rozwiązanie Twojego problemu?

    pozdrawiam, c.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przeciez ja przygotowalem Native Cross Compiler pod TS'y wiec w czym problem?
    wgrywasz na TS'a i bezposrednio kompilujesz na TS'ie
    https://forum.qnap.net.pl/threads/211

    jesli chcesz uzywac cross compilera to musisz go postawic na linuxie z x86
     
    Last edited: 22 Wrzesień 2013
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.