Rozwiązany Ciągłe skrobanie po dysku w nowyQnap 453BE pomimo wyłączonej sieci LAN/WIFI

Discussion in 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' started by Martin_80, Jan 9, 2021.

Loading...
  1. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    10
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,
    Jestem tutaj nowy i mam do was pytanie czy to normalne że nowy NAS TS-453BE + 1x Seagate IronWolf 4TB mimo braku zainstalowanych apek, nawet z wyłączona siecią LAN/WIFI, ciągle skrobie po dysku przez 24/7, z przerwami na 30-60 sekund po 5 minut skrobania. Nawet nie mam na tym dysku zapisanych danych. Takie zachowanie serwera nie dość że jest nie do zniesienia akustycznie, to pewnie dobije dysk .
    Czy waszym zdaniem powinienem oddać ten serwer? mam jeszcze 7 dni na zwrot?

    Pozdrawiam


    Model serwera: QNAP TS-453BE
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  3. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    10
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Czytałem że sama instalacja SSD nic nie daje,... serwer i tak będzie skrobał bo dysku HDD czy to w zatoce 2-3 czy też 4.
    Jako ciekawostka poruszyłem ten temat w sklepie morele, gdzie zadałem innym użytkownikom pytanie czy też mają podobny problem. Opiekun produktu usunął wszystkie moje publiczne zapytania do właścicieli. Jak na dłoni widać że sprzedawcy są świadomi tego problemu, ale chcą upchnąć towar z magazynów. To jest jakaś paranoja z tym skrobaniem. Nie postawiłbym tego nawet w korytarzu mieszkania z powodu tego hałasu, i pomyśleć że to tylko 1 dysk w NAS 4 zatokowym. To jest głośniejsze od mojego desktopa 4xHDD + 4x Fan 90mm.
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    polecam CZYTANIE ze ZROZUMIENIEM
     
  5. Pawliko
    Online

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    425
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +77 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jak ci przeszkadza skrobanie to:
    - przejdz na dyski ssd
    - zmien dysk na inny (choc sam mam ironwolfy i nic nie skrobie)
     
  6. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    10
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie jestem zalogowany na serwerze, nic totalnie nie mam na nim zapisane, sieć odpięta od NASa, a ten sobie coś ciągle tam masowo mieli i skrobie bez końca.
    Wszystkie modele QNAP tak mają?
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,691
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,815 / 38 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    No ale może masz coś włączone.
    Wiesz jakie usługi Ci działają?
     
  8. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    105
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    No to dziwne bo ja mam system na SSD, rTorrenta który codziennie coś pobiera / wysyła i NAS na szafce 3m od wyra - bez problemu zasypiam nawet jak wentylatory na QM2 się rozkręcą do 3k rpm a dyski HDD to słyszę tylko przy sprawdzaniu stanu dysku lub scrubbingu raida.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    10
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Usługi takie jak są podczas odpalania nowego fabrycznie serwera NAS. Nic dodatkowego nie instalowałem. A nawet jeśli są jakieś usługi, to co one mają do skrobania na talerzu HDD skoro nie mam tam danych?, nic nie synchronizuję, zero na dysku.
    --- Połączono posty, Jan 9, 2021, Data oryginalnego postu: Jan 9, 2021 ---
    Skoro NAS skrobie tak po dysku niby indeksując, chociaż nie wiem co ma indeksować skoro nic na dysku nie przechowuję, to jak to będzie z żywotnością dysków SSD??? QNAP zeskrobie na śmierć te SSD? czy się może mylę? Mam w szafie jakieś stare ssdki 2x256GB CRUCIAL MX500, zdadzą egzamin?
     
  10. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 9, 2015
    Messages:
    394
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +77 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie chcę cię martwić ale na tym dysku masz coś - kopię partycji systemowej QTS-a więc to nie jest tak że masz "czysty" dysk no i dochodzi jeszcze chyba software-wy system monitorowania IronWolfów obecny w Qnapach - może to on jest winny :s.
     
  11. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    105
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Oto dysk na którym system stoi od marca 2020 (od kiedy mam NASa) - przez 322 dni zużyłem 4% "żywotności" - policz ile jeszcze będzie działał przy takim obciążeniu.
    Zrzut ekranu 2021-01-09 184056.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  12. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    tu dla "odmiany" prawie 2 letni NAS:
    upload_2021-1-9_18-45-52.

    a po tym dysku chodzą mi maszyny wirtualne (24/7/365) i dockery (~10 sztuk) więc sporo się dzieje.
     
  13. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    10
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Czy jak przejdę na rozwiązania Synology będę miał ten sam problem?
    Pozdrawiam
    I jak? nie skrobie tobie nonstop po dyskach? zainicjowałeś pierwszy wolumin systemowy na macierzy SSD? czy na pojedynczym SSDku?
    Pozdrawiam
     
  14. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    hmm - popatrzmy na adres forum QNAP - hmm
    NIE WIEMY !
     
  15. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    105
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    System na SSD raid1, dane na hdd raid5, rtorrent na hdd raid0, rtorrent ciągle coś skrobie na dyskach ale dla mnie są niesłyszalne.
    Nagraj krótki film jak to słychać u Ciebie może faktycznie dysk jest walnięty?
    Zrób ponowną inicjalizację NAS-a?
    Wymień dysk na dowolny inny (dla testów nawet 1TB z laptopa) i sprawdź czy problem się powtarza?

    Zrzut ekranu 2021-01-09 204104.

    @EDIT
    Z ciekawości zainstalowałem miernik dźwięku na telefonie - średnio 33dB w odległości ok. 20cm od nasa przy takim obciążeniu jak widać na zrzucie.
     

    Attached Files:

    • Wygrany! Wygrany! x 1
  16. Spooky
    Online

    Spooky Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jul 11, 2018
    Messages:
    518
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +213 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    10
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie pomiar dżwieku wygląda tak:
    [​IMG]
    33.2 dB średnio, max prawie 50. Na zdjęciu widać wykres jak to skrobie, i tak mam nonstop.
     

    Attached Files:

  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,691
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,815 / 38 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Rozumiem że telefonem robisz ten arcy dokładny pomiar?
    4 dyski HDD z kartą QM2 w TS-877 i z UPS Cyberpower:
    Screenshot_2021-01-10-12-28-38-586_com.bosch.nvh_analysis.
    Pobór prądu w idle:
    IMG_20210110_123228.
    --- Połączono posty, Jan 10, 2021, Data oryginalnego postu: Jan 10, 2021 ---
    Kwestia przyzwyczajenia, mnie taki serwer zamknięty w szafce metr obok jak spałem w ogóle nie ruszał.

    Postaw serwer w przedpokoju czy coś.

    I sprawdź jakie procesy działa w systemie. Jest tool i opis w tym dziale.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    albo ma wyczulone ucho i wtedy wszystko przeszkada .. ja mam tak przy cewkach zasilania T-T
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  20. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    463
    Local Time:
    2:26 AM
    Ratings:
    +76 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    A u mnie lepiej po roku i 2 latach przy 10vm 961342AD-0AAA-49C3-9A1B-592B027C2CB9. B58E7780-2E33-4135-8528-95430C7D66E6.