Co lepsze NAS QNAP TS - 453BT3, S DS1517+ czy macierz dyskowa

MUSIMISIE

Nowy użytkownik
Noobie
Feb 2, 2018
2
0
1
39
QNAP
null
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Cześć wszystkim,

Zacznę od tego, że tak naprawdę nie potrzebuje NASa, a macierzy dyskowej. Pracuje na macbooku pro z thunderbolt 3 oraz hacintoshu z USB 3.0, esata 6, (rozważam zakup karty 10Gbit ethernet) i to na nim montuje filmy. W domu posiadam router Huawei B525 -23a, mieszkam aktualnie na wsi i niestety internet mam fatalny (download 8Mbps, uploud 0,275 - 1,5 Mbps), dlatego też nie wykorzystam w pełni potencjału NASa. Szukałem dotychczas macierzy dyskowej na 4x4tb WD RED PRO spięte w RAID 5. Niestety Lacie, OWC, Promise oferują macierze tylko z jednym interfejsem, Dlatego moją uwagę zwrócił nowy QNAP TS - 453BT3, który mógłbym podpiąć do macbooka pro, chociaż na nim wykonuje mniej skomplikowane operacje a także za pomocą 10Gbit ethernet do hacintosha
(chyba że z RAID 5 i WD RED PRO nie wycisne dużej przepustowości i wystarczy USB 3.0). Moją uwagę zwrócił również konkurencyjny S DS1517+, który wychodzi trochę taniej, softwerowo podobno S jest bardziej kompatybilny z OS X, ma trochę mniejszy pobór mocy od QNAPa, a natężenie dźwięku wynosi 26.2 dB(A) (nie wiem jakie jest w QNAPie) ale nie ma thunderbolta a port 10gbit ethernet trzeba by dodatkowo dokupić, więc cenowo wyszłoby na to samo. Jak jest wogóle z NASem czy musi być cały czas włączony, czy mogę go uruchamiać tylko wtedy kiedy potrzebuje danych?

You must log in or register to view this reply.

Users search this thread by keywords

1. thunderbolt