Rozwiązany Container Station - Volume from host

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by conter, Mar 1, 2020.

Loading...
  1. conter
    Offline

    conter Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Witam wszystkich i proszę o pomoc.

    W Container Station z niewiadomych dla mnie powodów utraciłem możliwość przypisywania punktów montowania.
    W miejscu przypisywania "Volume from host" > "Host Path" widoczne jest tylko nazwa serwera i przycisk do odświeżania który nic nie daje. Nic tam nie da się zrobić, nic nie da się dopisać.

    Co próbowałem:
    - zmiana przeglądarki włącznie ze zmianą komputera.
    - odinstalowanie "Container Station" i ponowna instalacja.
    - restart serwera
    - instalacja różnych dockerów (w każdym przypadku to samo)
    - zauważyłem że w oknie eksportu też nie widzi zawartości serwera.

    Co mogę dodać:
    - kiedyś działało bez żadnego problemu. Chciałem jedną rzecz zaktualizować, usunąłem ją i nie byłem już w stanie przywrócić.
    - nie wiem kiedy mogło to nastąpić. Aktualizuję sprzęt na bieżąco. A nie często korzystam z "Container Station"
    - dostęp do plików/katalogów serwera w pozostałych miejscach działa bez problemu.

    Poniżej zrzut jak to wygląda:

    upload_2020-3-1_22-14-12.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1 Build 20200214
    Model serwera: QNAP TS-253Be
    Container Station: V2.0.957 (2019/11/27)
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a jak dodasz dockera z FAQ SSH to działa ?
    Code (Bash):
    1.  
    2. docker volume create qbit
    3. docker create \
    4.   --name=qbittorrent \
    5.   --cpus="1" \
    6.   --memory=1g \
    7.   -e PUID=0 \
    8.   -e PGID=0 \
    9.   -e TZ=Europe/Warsaw \
    10.   -e WEBUI_PORT=9092 \
    11.   -p 6881:6881 \
    12.   -p 6881:6881/udp \
    13.   -p 9092:9092 \
    14.   -v qbit:/config \
    15.   -v /share/CACHEDEV3_DATA/_ANIME/Z_Download/Downloaded:/downloads \
    16.   --restart unless-stopped \
    17.   linuxserver/qbittorrent
    --- Połączono posty, Mar 1, 2020, Data oryginalnego postu: Mar 1, 2020 ---
    podłączenie folderu - linia 15.
     
  3. conter
    Offline

    conter Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Tak dokładnie, z FAQ SSH wszystko działa. i już myślałem że to rozwiąże częściowo mój problem bo nie znałem tej metody jednak pojawił się w sumie następny.
    Mianowicie chciałem tym samym sposobem dodać Docker o który mi chodzi a więc "Home Assistant"

    Zmodyfikowałem polecenie do następującej formy:
    Code (Text):
    1.  
    2. docker volume create qbit
    3. docker create
    4. --name=home-assistant  
    5. --cpus="1"  
    6. --memory=1g  
    7. -e TZ=Europe/Warsaw  
    8. -v /share/CACHEDEV1_DATA/Docker/home:/config  
    9. --restart unless-stopped  
    10. homeassistant/home-assistant
    11.  
    Docker dodaje się poprawnie, katalog podpina się poprawnie ale sam docker tak jakby nie korzysta z tych plików które są pod-montowane. Mogę je nawet usunąć i nie wzrusza go to. Nie mam pojęcia gdzie dalej trzyma konfigurację.
    Podejrzewam że ma wpływ na to wpis:

    Polecenie: python3 -m homeassisttant -config /config (poniżej zrzut ekranu)

    Na który nie mam wpływu i nie mogę go edytować.
    Gdy dodawałem to wcześniej przez stronę www wydaje mi się że tego nie było.
    Może tutaj coś poradzisz?
    upload_2020-3-2_19-47-30.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    linia nr 2 tworzy wolumen - nie musisz jej palić w tym przypadku

    ale wracając do problemu ..
    Nie masz czasem firefox'a i adblocka ? :D (@grzenio@grzenio - czuje +1 )

    sprawdź czy w trybie prywatnym przeglądarki wszystko działa poprawnie ;)
    upload_2020-3-2_20-13-47.
     
  5. conter
    Offline

    conter Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Niestety to nie jest kwestia przeglądarki ani adblocka.
    Próbowałem na 4 różnych oraz trybach prywatnych.. nawet na na Macowskim safari..
    Obecnie próbuje zrobić to w inny sposób i jestem na etapie zdobywania wiedzy aby nie zadawać głupich pytań.
    Może pomożesz albo naprowadzisz jak zmusić aby docker korzystał z utworzonego volumenu. Bo mój żyje swoim życiem a volumen pozostaje pusty. I nie wiem czemu nie tworzy żadnego volumenu.
    Wybaczcie może to trywialne pytania ale nie wgłębiałem się w to jeszcze nigdy. Miałem to szczęście że po prostu "działało"
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    upload_2020-3-2_20-54-45.
    docker volume create qbit - tworzy wolumen o nazwie qbit

    1. docker create - tworzy kontener
    2. --name=home-assistant - o nazwie home-assistant
    3. --cpus="1" - przydziela mu do 100% czasu procesora
    4. --memory=1g - dostanie 1 GB ramu i ani bita więcej
    5. -e TZ=Europe/Warsaw - strefa czasowa , Europa/Warszawa
    6. -v /share/CACHEDEV1_DATA/Docker/home:/config - zawartośc folderu po lewej (z nasa) będzie widoczna w kontenerze w ścieżce po prawej
    7. --restart unless-stopped - nie pamiętam , jest opisane w dokumentacji dockera
    8. homeassistant/home-assistant - obraz dockera ma być pobrany z tego repo - nie masz dwukropka z wersją , więc zostanie pobrany obraz latest
    opcja volume from host robi to samo co w linii 6.

    jesteś pewien że ścieżka jest dobra ?
    czy user kontenera jest właścicielem kontenera ? - przeważnie dla dockera w qnapie nie jest to problem , bo właścicielem jest user admin i pliki tworzy ten sam user , ale też można to zmienić.

    czy config zapisany w tym folderze jest zgodny z obecną wersją HA ? (nie siedzę w tym , nie znam się - pytam - koniecznie głupio!).
     
  7. conter
    Offline

    conter Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Dzięki za objaśnienie. Tak to właśnie widziałem chociaż nie wszystko działa wg mnie jak powinno. W każdym razie w ten sposób nie udało mi się tego odpalić.

    Za to wpadłem na Twój wątek:
    QNAP Container Station + Portainer
    Zainstalowałem - ogarnąłem i w końcu wszystko działa jak powinno. Ale widzę że gryzą się w sensie zmiany wprowadzone w Container Station rozjeżdzają mi contener. Ale jak wszystko się zrobi w Portainer to śmiga. Piękne narzędzie.

    Podsumowując główny temat wątku: dalej nie rozwiązany ale sprawę pomogłeś mi obejść na około za co bardzo dziękuję.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:27 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    wiesz do czego służy container station ? do włączania portainera ;)
    w sumie to jedno z 3 narzędzi do zarządzania dockerem