Udzielamy pomocy Containerstation i ttyUSB*

Dyskusja w 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' rozpoczęta przez użytkownika keff, 2 Czerwiec 2017.

Ładowanie...
  1. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Witajcie,

    mam pytanko Kontener widzi podłączone urządzenia pod USB tylko w przy uruchamianiu w trybie uprzywilejowanym, bez trybu uprzywilejowanego włożenie czegokolwiek w port USB nie skutkuje dodaniem urządzenia w /dev/. W trybie uprzywilejowanym nie może czytać z USB dopóki nie ustawie chmod a+rw /dev/ttyUSB0.

    Da się to jakoś ustawić czy trzeba pisać skrypt aby zmieniał uprawnienia po restarcie kontenera?
     
  2. kanar123
    Offline

    kanar123 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Maj 2016
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Wklej wynik polecenia "ls -l /dev/ttyUSB0" przed wykonaniem polecenia chmod
     
  3. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Chwilowo nie mam nic wpiętego w QNAP'a i nie mam widocznych żadnych urządzeń USB. ale z tego co pamiętam uprawnienia były:

    crw------- 1 admin administ
    --- Połączono posty, 9 Sierpień 2017, Data oryginalnego postu: 7 Czerwiec 2017 ---
    Wracam do tematu.
    Z poziomu QNAP'a mam:

    crw------- 1 admin administ 188, 0 Aug 9 20:34 ttyUSB0

    z poziomu dockera mam
    crw------- 1 root root 188, 0 Aug 9 18:38 /dev/ttyUSB0

    Zrobiłem restart QNAP'a i zauważyłem iż zaraz po starcie QNAP nie tworzy urządzenia /dev/ttyUSB0, w między czasie startuje docker, który tego urządzenia też nie będzie miał. Dopiero na koniec startu inicjalizowane jest urządzenie USB.

    Kod (Text):
    1. [  246.976755] cgroup: docker-runc (32381) created nested cgroup for controller "memory" which has incomplete hierarchy support. Nested cgroups may change behavior in the future.
    2. [  246.992361] cgroup: "memory" requires setting use_hierarchy to 1 on the root
    3. [  271.584273] qpkg_service [start]
    4. [  271.584273]    timeout = 30
    5. [  271.584273]    qpkg.name = container-station
    6. [  271.584273]    qpkg.timeout = 30,300
    7. [  271.584273]    option.timeout = 0
    8. [  271.584273]    WTERMSIG = 9
    9. [  273.680666] device vethd043c85 entered promiscuous mode
    10. [  273.685955] docker0: port 1(vethd043c85) entered forwarding state
    11. [  273.692050] docker0: port 1(vethd043c85) entered forwarding state
    12. [  273.698191] docker0: port 1(vethd043c85) entered disabled state
    13. [  273.780411] eth0: renamed from vethd0ff85a
    14. [  273.789252] docker0: port 1(vethd043c85) entered forwarding state
    15. [  273.795364] docker0: port 1(vethd043c85) entered forwarding state
    16. [  288.814850] docker0: port 1(vethd043c85) entered forwarding state
    17. [  318.007086] flashcache flashcache_ioctl 21297
    18. [  318.011554] flashcache flashcache_ioctl 21297
    19. [  359.404886] vethd0ff85a: renamed from eth0
    20. [  359.413230] docker0: port 1(vethd043c85) entered disabled state
    21. [  359.433285] docker0: port 1(vethd043c85) entered disabled state
    22. [  359.440990] device vethd043c85 left promiscuous mode
    23. [  359.445967] docker0: port 1(vethd043c85) entered disabled state
    24. [  359.888191] device vethfa408df entered promiscuous mode
    25. [  359.893524] docker0: port 1(vethfa408df) entered forwarding state
    26. [  359.899612] docker0: port 1(vethfa408df) entered forwarding state
    27. [  359.977396] eth0: renamed from vethda3233e
    28. [  372.506418] Set msys_nodify as 31389
    29. [  372.510151] Set msys_nodify as 31389
    30. [  372.513850] Set msys_nodify as 31389
    31. [  372.535884] Set msys_nodify as 31389
    32. [  372.539621] Set msys_nodify as 31389
    33. [  372.543279] Set msys_nodify as 31389
    34. [  372.546894] Set msys_nodify as 31389
    35. [  372.550549] Set msys_nodify as 31389
    36. [  372.554161] Set msys_nodify as 31389
    37. [  372.557801] Set msys_nodify as 31389
    38. [  372.561411] Set msys_nodify as 31389
    39. [  372.565036] Set msys_nodify as 31389
    40. [  372.568736] Set msys_nodify as 31389
    41. [  372.572359] Set msys_nodify as 31389
    42. [  372.576075] Set msys_nodify as 31389
    43. [  372.579728] Set msys_nodify as 31389
    44. [  372.583355] Set msys_nodify as 31389
    45. [  372.586991] Set msys_nodify as 31389
    46. [  374.904930] docker0: port 1(vethfa408df) entered forwarding state
    47. [  384.952371] flashcache flashcache_ioctl 21297
    48. [  384.956816] flashcache flashcache_ioctl 21297
    49. [  394.293534] usbcore: registered new interface driver
    50. [  394.299436] usbserial: USB Serial support registered for USB Serial Device
    51. [  394.317775] usb 1-7: USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
    52. [  397.961407] ====== 2017-08-09 20:34:51 TVS-882 (4.3.3.0235-20170727) boot finished.
    53.  
    W związku z tym mam dwie zagwozdki:

    1. jak opóźnić start DOCKERA do czasu aż QNAP wystartuje i utworzy urządzenia USB(/dev/ttyUSBx)

    2. jak z automatu podczas startu dockera nadać uprawnienia dla /dev/ttyUSBx

    Raczkuje jeszcze jeśli chodzi o ContainerStation więc proszę o wyrozumiałość.
     
  4. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Nie wiem kolego czy już sobie poradziłeś. Stoję właśnie w tym samym momencie co i ty kolego. To znaczy już postawiony kontener z HASS i podłączone do niego porty USB są widoczne lecz podczas kontrolowanych restartów i ponownym wstaniu znowu muszę zainicjować porty na nowo...

    Po samym starcie maszyny:

    Kod (Text):
    1. # ls -l /dev/ttyUSB*
    2. crw------- 1 admin administrators 188, 0 2018-05-01 15:43 /dev/ttyUSB0
    3. crw------- 1 admin administrators 188, 1 2018-05-01 15:43 /dev/ttyUSB1
    4. [~] #
    W kontenerze brak dostępów do portów.
    Wykonanie polecenie:
    Kod (Text):
    1. c
    2. [~] # chmod 666 /dev/ttyUSB*
    3. [~] # ls -l /dev/ttyUSB*
    4. crw-rw-rw- 1 admin administrators 188, 0 2018-05-01 15:43 /dev/ttyUSB0
    5. crw-rw-rw- 1 admin administrators 188, 1 2018-05-01 15:43 /dev/ttyUSB1
    6.  
    Restart kontenera
    Wówczas wszystko działa. Do następnego restartu...

    Próbowałem już też przez zmianę zawartości pliku autostart.sh

    Kod (Text):
    1. mount $(/sbin/hal_app --get_boot_pd port_id=0)6 /tmp/config
    Edytowaniu pliku /tmp/config/autostart.sh

    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2. chmod 666 /dev/ttyUSB*
    I ponownym montowaniu

    Kod (Text):
    1. umount /tmp/config
    Lecz tak jak zauważyłeś porty USB są montowane później tuż za startem dockera....
     
  5. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Niestety - do dnia dzisiejszego nie poradziłem sobie z tym problemem. Poprostu po każdym restarcie musze pamiętać o zmianie uprawnień i ponownym uruchomieniu aplikacji w Container Station.
     
  6. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    21:09
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Rozwiązałem to instalując dietpi na rb3... Tam działa bez problemu a szkoda bo fajnie się zapowiadało z tymi kontenerami....
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.