Rozwiązany CURL php -> qnap

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika sereknr1, 30 Sierpień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    22 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Witam, próbował ktoś ze strony z kompa (jakiś localhost) przesłać jakieś dane CURL-em do Qnapa ??
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mów na przykladzie. PHP-curlem z kompa na QNAP?
    Co chcesz zrobic?
     
  3. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    22 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Przykładu Ci nie podam bo nie mam przy sobie kompa, chodzi o przesył danych z prostego formularza php do bazy danych umieszczonej na qnap
    --- Połączono posty, 30 Sierpień 2018, Data oryginalnego postu: 30 Sierpień 2018 ---
    Przykład tak na szybko, działa na localhoscie:
    Index.php
    PHP:
    Select All
    1. <?php
    2.  
    3. if( isset ($_POST['submit'] )){
    4.    $name = mysql_real_escape_string($_POST['name']);
    5.    $age = mysql_real_escape_string($_POST['age']);
    6.  
    7. $form_data = array(
    8.                    'name'=> $name,
    9.                    'age' => $age
    10.    );
    11.  
    12. $str = http_build_query($form_data);
    13.  
    14. $curl = curl_init();
    15.  
    16.    curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, "[URL]http://localhost:8095/curl/data.php[/URL]");
    17.    curl_setopt($curl, CURLOPT_POST,1);
    18.    curl_setopt($curl, CURLOPT_POSTFIELDS, $str);
    19.    curl_setopt($curl, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true);
    20.  
    21.    $response = curl_exec($curl);
    22.  
    23.    curl_close($curl);
    24.    echo $response;
    25. //print_r($data);
    26. }
    27.  
    28. ?>
    29. <html>
    30. <head>
    31.    <meta charset = "UTF-8" />
    32.    <title>cURL</title>
    33. </head>
    34.  
    35. <body>
    36.  
    37. <div>
    38.    <?php
    39.    if( isset($output)){
    40.        echo $output;
    41.    }
    42.    ?>
    43. </div>
    44.  
    45. <form method = "post" action>
    46.    <p><strong>Your name</strong><br /><input type="text" name="name"></p>
    47.    <p><strong>Your age</strong><br /><input type="text" name="age"></p>
    48.  
    49.    <p><input type="submit" value="send" name="submit"></p>
    50. </form>
    51.  
    52. </body>
    53. </html>
    db.php
    PHP:
    Select All
    1. <?php
    2.    $host = 'localhost';
    3.    $user = 'root';
    4.    $pass = '';
    5.    $dbname = 'postdata';
    6.  
    7.    $con = mysqli_connect($host, $user, $pass, $dbname);
    8. ?>
    data.php
    PHP:
    Select All
    1. <?php
    2.  
    3. require 'db.php';
    4.  
    5. if (isset($_POST['name'])){
    6.    $name = $_POST['name'];
    7.    $age = $_POST['age'];
    8.  
    9.    $sql = mysqli_query($con, "INSERT INTO `data` SET  `name` = '$name', `age`='$age' ");
    10.  
    11.    if($sql)
    12.    {
    13.        echo "OK";
    14.    }else{
    15.        echo "Error";
    16.    }
    17. }
    --- Połączono posty, 30 Sierpień 2018 ---
    Spróbuje przy tym wieczorem usiąść. Dajcie jakieś sugestie i podpowiedzi!
     
  4. Spooky
    Offline

    Spooky Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Wszystko zależy co rozumiesz pod pojęciem "do Qnapa". Jeśli masz tam końcówkę (usługę - bezpośrednio w QTSie / w kontenerze / w wirtualce), do której można się dostać i która obsłuży żądanie, to nie ma z tym problemu.
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli chodzi Ci o to ze nie wiesz jak zaadresowac
    HTML:
    1. <form method = "post" action>
    do QNAP'a? :D
     
  6. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    22 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Qnap_home :p
    --- Połączono posty, 30 Sierpień 2018, Data oryginalnego postu: 30 Sierpień 2018 ---
    Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem:
    curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, "$ip_qnap.$port");

    Qnapa dopiero poznaję i szczerze mówiąc nie wiem jak to przechwycić, czytałem coś o natywnym Debianie. Może mnie ktoś naprowadzić na tory :) ?
     
  7. Spooky
    Offline

    Spooky Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Krótko i na temat - potrzebujesz dowolnego serwera webowego (WWW). Możesz skorzystać z serwera dostępnego w QTS (system operacyjny QNAP'a), możesz postawić sobie go jako kontener (czyli uruchomić za pomocą Container Station) lub na maszynie wirtualnej (Virtualization Station). Znając jego adres IP i port, na którym jest dostępny, dostosuj swój skrypt PHP. I tyle.
     
  8. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    22 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    22:17
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Spooky z tego co się orientuję to w ustawieniach można postawić "ptaszka" przy "włącz serwer www" oraz "włącz serwer sql" i nie trzeba do tego używać wirtualizacji ani kontenera, bynajmniej tak mi się wydaje.
    --- Połączono posty, 31 Sierpień 2018, Data oryginalnego postu: 30 Sierpień 2018 ---
    Temat uważam za zamknięty. Włączyłem w ustawieniach Qnapa serwer www oraz sql (bez żadnych kontenerów i wirtualizacji) wrzuciłem ścieżkę pozmieniałem kod delikatnie i poszło. Dane wysłane z komputera w localhoscie wpisują dane w bazę na Qnapie! Pozdro.