Czy uda się ustawic wykonywanie kilku oddzielnych kopii ?

Dyskusja w 'Archiwizacja i przywracanie' rozpoczęta przez użytkownika robert198, 25 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. robert198
    Offline

    robert198 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    01:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam forumowiczów

    Czy jest możliwość korzystając z NetBaka ustawić kopiowanie plików w ten sposób, że np będzie tworzył 5 kolejnych kopii jednego pliku. Jest mi coś takiego potrzebne ponieważ czasami zmienię np coś w excelu zapisuje to a potem okazuje się, że był to błąd i chciałbym mieć kopie wcześniejszych wersji plików. Bardzo dziękuje za pomoc.

    Pozdrawiam
    Robert
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    00:03
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie da rady.
    takie rzeczy rób ręcznie.
     
  3. midzi
    Offline

    midzi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    01:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W prawdzie nie za pomocą QNAP'a, ale jeśli zależy Ci na właśnie takiej funkcjonalności, to użyj Dropboxa. Ostatnio ograniczyli ilość zapisywanych wersji z nieograniczonej do zdaje się miesięcznej ilości wersji, ale i tak jest to ciekawe rozwiązanie, z którego czasem korzystam. A może, dropboxa da się jakoś zainstalować w systemie QNAP'a?
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    01:03
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Proste rozwiązanie.
    Napisać skrypt, który będzie zakładał katalog o nazwie data_godzina i kopiował tam Twoje pliki. Oczywiści skrypt będzie uruchamiany przez Ciebie ręcznie.
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:03
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Praktycznie można napisać skrypt i wrzucić do zadań cyklicznych.
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    00:03
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    skrypt, który będzie sprawdzał czy plik pierwotny się zmienił(np: wielkość) a następnie tworzył kopie.
    Tu trzeba podejść z głową...
    bo chyba bezsensu mieć 20 kopii tego samego pliku lub brak jej(np: dwa nadpisy w ciągu 2 minut).
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:03
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    No to już w domyśle... Wielkość może być zdradliwa, lepiej np czas modyfikacji pliku. W jakimś pliku tmp. poprzednia wartość dla kontroli i powinno wystarczyć. Problem może być tylko z przetwarzaniem pod Windowsem ale na szczęście są odpowiedniki (grep, cat...). Chyba, że MSowy PowerShell da rade?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.