Czy uda się ustawic wykonywanie kilku oddzielnych kopii ?

Dyskusja w 'Archiwizacja i przywracanie' rozpoczęta przez użytkownika robert198, 25 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. robert198
    Offline

    robert198 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    18:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam forumowiczów

    Czy jest możliwość korzystając z NetBaka ustawić kopiowanie plików w ten sposób, że np będzie tworzył 5 kolejnych kopii jednego pliku. Jest mi coś takiego potrzebne ponieważ czasami zmienię np coś w excelu zapisuje to a potem okazuje się, że był to błąd i chciałbym mieć kopie wcześniejszych wersji plików. Bardzo dziękuje za pomoc.

    Pozdrawiam
    Robert
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    17:54
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie da rady.
    takie rzeczy rób ręcznie.
     
  3. midzi
    Offline

    midzi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W prawdzie nie za pomocą QNAP'a, ale jeśli zależy Ci na właśnie takiej funkcjonalności, to użyj Dropboxa. Ostatnio ograniczyli ilość zapisywanych wersji z nieograniczonej do zdaje się miesięcznej ilości wersji, ale i tak jest to ciekawe rozwiązanie, z którego czasem korzystam. A może, dropboxa da się jakoś zainstalować w systemie QNAP'a?
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    18:54
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Proste rozwiązanie.
    Napisać skrypt, który będzie zakładał katalog o nazwie data_godzina i kopiował tam Twoje pliki. Oczywiści skrypt będzie uruchamiany przez Ciebie ręcznie.
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    17:54
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Praktycznie można napisać skrypt i wrzucić do zadań cyklicznych.
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    17:54
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    skrypt, który będzie sprawdzał czy plik pierwotny się zmienił(np: wielkość) a następnie tworzył kopie.
    Tu trzeba podejść z głową...
    bo chyba bezsensu mieć 20 kopii tego samego pliku lub brak jej(np: dwa nadpisy w ciągu 2 minut).
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    17:54
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    No to już w domyśle... Wielkość może być zdradliwa, lepiej np czas modyfikacji pliku. W jakimś pliku tmp. poprzednia wartość dla kontroli i powinno wystarczyć. Problem może być tylko z przetwarzaniem pod Windowsem ale na szczęście są odpowiedniki (grep, cat...). Chyba, że MSowy PowerShell da rade?
     

Poleć tę stronę