Czy warto uaktualniać firmware?

Dyskusja w 'Network Media Player (NMP)' rozpoczęta przez użytkownika Karbulot, 24 Lipiec 2010.

Ładowanie...
  1. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam wszystkich serdecznie

    Od dwóch dni jestem posiadaczem QNAP NMP-1000, do którego zainstalowałem dysk Samsung 1500 GB (HD154UI). Zauważyłem jednak, że mam pewne problemy i chciałbym zasięgnąć rady.

    Konkretnie chodzi o najnowszy firmware. W urządzeniu miałem początkowo zainstalowany soft 1.1.3. Na starcie wgrałem w niego 1.1.7 i zauważyłem, że każdy film miał inną jasność, nasycenie i kontrast. QNAP-a używam do oglądania seriali, przede wszystkim z serii Star Trek i Stargate. O ile korzystałem wcześniej z tych samych plików XviD w stacjonarnym DVD, mogłem oglądać każdy odcinek każdego serialu na tych samych ustawieniach. W QNAP-ie niestety każdy serial miał zupełnie inne ustawienia. Jeden nagle zrobił się ciemny i mocno nasycony kolorami, inny z kolei rozjaśniony, blady i mało kontrastowy. Przywróciłem spowrotem firmware 1.1.3 i wydaje mi się, że jest poprawnie. Ale z kolei odnoszę wrażenie, że na sofcie 1.1.7 obraz był bardziej ostry (o ile można powiedzieć tak o XviD-ach i DivX-ach). Czy firmware ma na to wpływ, czy to tylko moje przeczulenie?

    Inne pytanie dotyczy kabla. Początkowo podłączyłem urządzenie do telewizora poprzez HDMI i byłem bardzo rozczarowany jakością obrazu. Była po prostu beznadziejna. Co ciekawe, kablem komponentowym jest o wiele lepiej. Czyżby zatem jakość przesyłu poprzez łącze HDMI była przereklamowana?

    I trzecia z kolei sprawa - synchronizacja napisów. Niektóre seriale wyświetlają je poprawnie, inne z opóźnieniem, chociaż na DVD i komputerze wszystkie chodziły bez zarzutu. Przeczytałem na forum, że należy przekonwertować pliki TXT do formatu SRT. Zrobiłem tak, nie działało. Dopiero jak przy konwersji wybrałem zamiast domyślnych 25 fps-ów 23,976, pliki wyświetlają się prawidłowo. Co ciekawsze, wszelkie zmiany fps-ów w opcjach napisów w QNAP-ie nie odnoszą skutku. Dlaczego tak się dziwnie dzieje?

    To na razie wszystko. Mam nadzieję, że porady pozwolą mi okiełznać moje nowe urządzenie.
     
  2. faranek22
    Offline

    faranek22 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    myślę że warto bo zawiera poprawki i może np. wpływać to na szybkość działania i inne...

    BAN - SPAM W PODPISACH /admin
     
  3. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W sumie to już problem lekko nieaktualny. Nie pisałem, bo nikt nie odpisywał. Poniewczasie zwróciłem uwagę, że wgrałem soft pod NTSC zamiast pod PAL. Nie wiem, czy to dało jakąś różnicę, ale po wgraniu 1.1.17 pod PAL wszystko jest OK.

    A rzeczywiście poprawki są przydatne, szczególnie możliwość wyłączenia niebieskiego paska na dole urządzenia.
     
  4. jakub180380
    Offline

    jakub180380 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Karbulot - czy w wersji PAL nie masz już problemów z napisami ?? W jaki sposób konwertować napisy na SRT i czy to rzeczywiście działa ??
     
  5. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W wewrsji PAL nadal wystepuja problemy z napisami. Nie udało mi sie ich okiełznać w plikach MKV, nie wiem czemu. Niektóre są wyświetlane poprawnie, inne jakoś nie.
    I na pewno nie ma na to wpływu ani zmiana formatu klatkowego na czasowy, ani zamiana na format SRT.
     
  6. Klaciak
    Offline

    Klaciak Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mnie zastanawia jedno, dlaczego nie wprowadzono dwóch dodatkowych opcji, które znacznie by ułatwiły pracę z napisami:
    1. tryb automatycznego wyboru ilości klatek - przecierz ta informacja jest zaszyta w pliku filmowym i można ją wyciągnąć
    2. wyświetlanie informacji o filmie zawierającej ilość klatek - ułatwiłoby to wybór klatek dla filmu
    Moim zdaniem żadna filozofia a może wtedy by nie było problemów z napisami.
    W sumie moje pytanie kieruję do Silasa, może przekazać to do Qnap'a jako pomysł do następnego firmware'u.
     
  7. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    NMP-1000 ma niestety trochę wad:

    - Nieprzemyślne rozmieszczenie przycisków na pilocie
    - Zbyt głęboko ukryte sterowanie jasnością, kontrastem i nasyceniem oraz brak ich ustawiania podczas odtwarzania filmu
    - Brak opcji wyświetlania czasu odtwarzania, bądź do końca filmu podczas odtwarzania
    - Problemy z synchronizacją napisów w popularnych formatach

    Szczególnie upierdliwy jest kiepsko skonstruowany pilot.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    @Klaciak
    przekazuje cale info do QNAP'a
     
  9. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    SiLAS, jak masz kontakt z nimi. Nie wiem czy to u mnie, czy tak ma być, ale w trybie pauzy nie działa wygaszacz ekranu.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przeslij mi wszystkie bug'i jakie masz... na maila lub pm, napisz wersje firmware.
     
  11. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wiecie, brakuje mi jeszcze jednej rzeczy. Dodatkowej zakładki w początkowym menu, na przykład "Zakładki". Tam, gdzie wyświetla "Wszystkie media", "Filmy", "Muzyka" i tak dalej. A także możliwość znaczenia taką "zakładką" filmu w dowolnym momencie. Takie coś mam w ebook readerze, w odtwarzaczu bardzo by się przydało.

    Jakby to miało działać?

    W czasie ogłądania filmu możemy w dowolnym momencie go "zaznaczyć". Po prostu albo wciskamy odpowiedni przycisk na pilocie, albo wciskamy opcje filmu na pilocie i z listy różnych opcji tam umieszczonym wybieramy "Dodaj zakładkę". Od tego czasu Tytuł filmu wraz z zapisaną godziną, minutą i sekundą jest umieszczany w zakładkach w początkowym menu. Zakładek można dodawać wiele, zarówno dla każdego filmu jak i nawet w obrębie jednego filmu. Dzięki temu, można z menu zakładek odpalić taki film w zaznaczonym miejscu.

    Niestety, Qnap nie pamięta nawet ostatnio przerwanego filmu. Czasem kiedy odpalam ostatnio przerwany plik oferuje odtwarzanie od ostatnio przerwanego miejsca, ale czyni to rzadko. Zatem jeśli oglądam wieczorem film i chcę już go przerwać, muszę pamiętać w którym momencie, aby wznowić go następnego dnia czy podczas następnego oglądania.
     

Poleć tę stronę