Udzielamy pomocy DLNA QTS 4.3 Problem

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika palif, 20 Kwiecień 2017.

Ładowanie...
  1. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Witam czy tylko ja mam problem z DLNA na QTS 4.3.3.0154 po nowym uruchomieniu serwera telewizor nie widzi DLNA. Muszę wejsć i zresetować na Qnapie DLNA i wtedy śmiga, do ponownego uruchomienia.

    Wersja oprogramowania Firmware: QTS 4.3.3.0154 Build 20170413
    Model serwera: QNAP 212-2P
     
  2. farteczek
    Offline

    farteczek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Marzec 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam serdecznie
    Jestem nowym posiadaczem Qnap TS-251A nie wiem czy pisze pod dobrym postem ale tez mam problem z DLNA
    Po aktualizacji firmware ( do 4.3.3.0154 Build 20170413) w TV "samsung" nie widzi żadnych katalogów z serwera serviio (sprawdzilem na innym modelu samsunga) i jest Ok
    Serwer jest widoczny w TV ale nie pokazuje żadnych plików pomimo tego ze są w serviio udostępnione
    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
     
  3. _Floyd
    Offline

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    278
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Spróbuj użyć standardowego DLNA dla Qnapa:
    upload_2017-4-23_20-25-8.
    I zobacz czy działa.
     
  4. farteczek
    Offline

    farteczek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Marzec 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Dziekuje za odpowiedz
    Standardowy DLNA dla Qnapa działa ale nie widzi dysku zewnętrznego podpiętego przez USB
     
  5. _Floyd
    Offline

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    278
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Spróbuj zmienić ustawienia multimediów:
    upload_2017-4-24_10-26-35.

    Dodaj swój dysk zewnętrzny i zobacz czy to pomoże. Może być potrzebny restart urządzenia, chwilę czasu by sobie serwer przeszukał i zindeksował nowy zasób.
     

    Załączone pliki:

  6. farteczek
    Offline

    farteczek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Marzec 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Dzięki za odpowiedz ale klikając na dodaj nie widzę dysku zewnętrznego który mógłbym dodać
    Jak to zrobić aby był widoczny
    Po kliknięciu do dodaj pojawi się tylko zawartość folderu multimediów i nie mam możliwości wskazania dysku zewnetrznego
     
  7. _Floyd
    Offline

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    278
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Mój trop to był strzał, najwidoczniej nie celny. Może ktoś bardziej obeznany udzieli Ci pomocy.
     
  8. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Spróbuj zresetować DLNA, zobaczcie jak ja mam:

    Link: https://youtu.be/mAgTl681qas

    Napisałem na Hepla , czekam na odpowiedz . Dopiero po zresetowaniu zaczyna działać DLNA
    --- Połączono posty, 26 Kwiecień 2017, Data oryginalnego postu: 25 Kwiecień 2017 ---
    Helpdesk odpisał że znalazłem prawdopodobnie błąd, prosili dosłać logi systemu które prześlą do programistów. Czekamy..
     
  9. nutela11
    Offline

    nutela11 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    U mnie na 212P QTS 4.3.3.0154 po uruchomieniu Qnapa nie widzi serwera DLNA muszę robić restart , wygląda na wadę nowego softu.
     
  10. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    T o samo zgłosiłem do Qnapa.
     
  11. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    ...qrcze tak się porobiło że w App Center nie ma już ani Serviio ani Twonky - dostępny jest jedynie natywny, qnapowski Media Streaming add-on - czyli... ~średnio!

    Ciekawe czy Serviio usunięto z pobudek merytorycznych (np. brak kompatybilności z nowym jajkiem w QTS 4.3 obecnym) - czy innych powodów (np.: $$$).
    - jakkolwiek jest to poważne ograniczenie funkcjonalności QNAP'ów.

    Na szczęście dostępny jest 64b JRE - a Serviio 64b dla QNAP'a można pobrać ze strony producenta. Zobaczymy czy zainstalowane z ręki - spoza App Center - będzie działał???
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 441
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 005 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w formie QPKG ? tylko jesli go naprawde ręcznie zainstalujesz
     
  13. _Floyd
    Offline

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    278
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Może ktoś kiedyś utworzy taką paczkę do instalacji dla laika.
     
  14. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    ...hmmm generalnie działa
    Serviio 64b.w paczce qpkg pobrane ze strony producenta + JRE 8.101 qnap'owskie
    Więc jak ktoś ma problem z DLNA w QTS 4.3.x - to polecam taką ścieżkę.
    - otwartą kwestią jest czy będzie to stabilnie działać - bo jednak z jakiś powodów Serviio zostało z App Store usunięte... zobaczymy...

    W ogólności qnap to jedna zawsze tylko linux - od paru lat działa na u nas stabilnie na qnapie Kaspersky Update Utility - aplikacja do robienia lokalnego repozytorium aktualizacji do antywira.
     
  15. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Używam serviio już jakiś czas i z moim tv samsunga działa zdecydowanie lepiej od twonky, polecam.

    Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
     
  16. bigleb
    Offline

    bigleb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Maj 2017
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-412 100 Mbps
    Mam ten sam problem na najnowszym, majowym FW 4.33.0174 i standardowym serwerze DLNA (QNAP TS-412), ktoś wie, czy serviio zadziała na Marvellu 1,2 GHz, i którą wersję trzeba zainstalować ze strony produventa?
     
  17. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    Serviio działa w Javie - o ile masz środowisko JRE funkcjonujące w 4.3 - to paczki dla x86 i ARM'ów są na serviio.org.
    W mojej subiektywnej ocenie, Serviio zjada natywny DLNA Qnapa - więc zdecydowanie warto spróbować.

    - cały czas otwartym pytaniem jest jednak dlaczego qnap posunął się do usunięcia Serviio z App Store - gdyż pobrana paczka z serviio, na Intelu 64b. u mnie działa poprawnie i stabilnie.....?!?
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 441
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 005 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o pieniądze - chociaz oficjalną wykładnią jest fakt że "DLNA QNAPowe jest już bardzo dobre" ..
     
  19. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    ...qrna chciałbym jednak wierzyć że tak nie jest :/

    DLNA jest dla użytkownika domowego jednym z podstawowych ficzerów - jego wycięcie (bo natywny DLNA był kiepski po prostu) czyli pogorszenie funkcjonalności urządzenia - świadczyłoby że qnap staje się bardzo pewny swojej pozycji na rynq.

    Gdyby chodziło jednak o merytorykę - czyli np. bezpieczeństwo danych na qnap'ie przechowywanych związanych np z JRE środowiskiem?

    heh! Stanowczo powinni rzec słowo co jest grane!
     
  20. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 441
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 005 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    DLNA nie jest standardem !

    Pisz żale do wsparcia QNAPa - może coś mądrego odpiszą.

    Pierwsze słysze.

    Czytaj changelog'a przed updatem firmware'u.
     

Poleć tę stronę