Przy piwie Domoticz,instalacja na Qnap.

Discussion in 'Centrum aplikacji QPKG' started by yaroslavik, Sep 12, 2021.

Loading...
  1. yaroslavik
    Offline

    yaroslavik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    63
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Witam.
    Czy warto instalować na Qnapie aplikację Domoticz?
    Czy menadżer wtyczek da się zainstalować bez problemu?
    Są jacyś użytkownicy Domoticza tutaj?

    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP 453be
     
  2. Lebcio
    Offline

    Lebcio Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 18, 2020
    Messages:
    13
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Ja używam Home Assistant, zainstalowany w VM i jestem bardzo zadowolony.
    Qnap TS-453D z 16G pamięci.
     
  3. yaroslavik
    Offline

    yaroslavik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    63
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Na tej virtualce masz ha,
    mógłbyś podpowiedzieć coś o zainstalowaniu tego ha,aby miał już dodatki(supervisor),
    jakie urządzenia masz podpięte itp.
    Póki co jestem zielony w temacie..
     
  4. Lebcio
    Offline

    Lebcio Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 18, 2020
    Messages:
    13
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Na początku miałem TS-251A to były początki moje z QNAP.
    Postawiony był jeszcze sterownik Unifi, oraz PLEX.
    Czasami było widać że procesor dostaje duże obciążenie.
    Zmieniłem na TS-453D z 16GB pamięci i tu nie widać aby były jakieś problemy.
    Instalowałem już dość dawno ale opierałem się na tej instrukcji:
    QNAP - Home Assistant Supervisor w VirtualizationStation
    Obecnie HA pracuje z z Conbee2 i jest bardzo stabilne.
    Podpięte mam:
    -czujnik temperatury i wilgotności zigbee Tuya Smart - pracuje na zewnątrz - 1 szt
    -czujniki temperatury i wilgotności Xiaomi Mi 2 po Bluetooth - 8 szt
    -czujnik zalania Aqara - 1szt
    -czujnik zalania Tuya Smart zigbee ZWS1 - częste problemy z ponownym połączeniem po restarcie HA - 1 szt
    -czujnik otwarcia okna Sonoff SNZB-04 ZigBee - kontrola bramy wjazdowej - 1 szt
    -czujnik ruchu Sonoff zigbee SNZB-03 - 1 szt
    -czujnik ruchu Xiaomi Aqara RTCQ11LM - 1 szt - nie byłem zadowolony i przeszedłem na
    -czujnik ruchu Philips HUE zigbee, lepszy można bardziej dopasować - pracują na schodach - 2 szt
    -lamy Philips HUE zigbee - 5 szt
    -lampa Philips Iris zigbee - 1 szt
    -przełącznik Sonoff ZBMINI zigbee, używam w gniazdkach - 3 szt
    -sterownik rolet Tuya zigbee - 3 szt
    -sterownik rolety Supla WiFi - 1 szt
    -sterownik bramy wjazdowej Supla SBW-02 WiFi - 1 szt
    -włącznik światła zigbee ZLS1 - 1 szt
    -włącznik światła dotykowy WIFI QWP.W1.WIFI-TOUCH - 2 szt
    -włącznik światła dotykowy QW.W1.SKB-TOUCH QUADRA - 1 szt
    -gniazdka przenośne Osram Smart+ - 6 szt




     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. yaroslavik
    Offline

    yaroslavik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    63
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Ok, dzięki,bardzo mi pomogłeś.
    Myślałem,że na Vrtual Station trzeba zainstalować jakiegoś linuksa,i dopiero HA.
    Dzięki, będę próbował przez weekend.

    Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
    --- Połączono posty, Sep 16, 2021, Data oryginalnego postu: Sep 16, 2021 ---
    A co do tego conbee2, musi on być wpięty do urzadzenia, nz którym jest ha.
    Czyli w tym przypadku do USB qnapa.
    U mnie qnap siedzi w głębokiej piwnicy..
    Jest jeszcze parter i piętro.
    Jest sposób, aby przedłużyć zasięg tego conbyy?
    --- Połączono posty, Sep 18, 2021 ---
    Przy tym home assistant trzeba będzie dołożyć pamięci do qnapa,mam 8gb,widzę ,że jest cienko..
     
  6. Lebcio
    Offline

    Lebcio Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 18, 2020
    Messages:
    13
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Conbee2 musi być wpięty w usb qnapa.
    U mnie mam podłączone na dwu metrowej przedłużce USB, aby wyjść z garażu do domu.
    Zasięg zwiększysz jak zamontujesz urządzenia które będą pracować w trybie routera np: włączniki gniazd lub oświetlenia (tylko z L i N), żarówki itp

    Pamięć warto powiększyć.
     
  7. yaroslavik
    Offline

    yaroslavik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    63
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Mam na Qnapie odpalony qvrpro,i razem z Home assistantem na virtual Station zużywają mi prawie całe zasoby procesora qnapa...
    Zużycie Virtual Station skacze od 20 do 50 procent...
    Nie wiem czy dołożenie pamięci tu pomoże..
    Chyba trochę słaby ten mój 453be..:-(