Duży problem z NMP-1000

Dyskusja w 'Network Media Player (NMP)' rozpoczęta przez użytkownika uki, 15 Marzec 2010.

Ładowanie...
  1. uki
    Offline

    uki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Od niedawna jestem użytkownikiem odtwarzacza - możliwe, iż nie znam jeszcze tak dokładnie owego urządzenia, tak więc myślę, że tutaj uzyskam odpowiedzi na zadane pytanie. Odtwarzacz podłączałem do dwóch TV (kabel HDMI)- jeden 32cale LCD, drugi 52cale LED - na każdym ta sama sytuacja. Tak więc problem tkwi w tym - długi czas uruchamiania urządzenia - booting - średnio 2-3minuty - z dyskiem (WD Green 1TB) czy bez nie gra roli. Czasami urządzenie nie uruchomi się w ogóle - bądź też pokaże się główne menu i totalna zawiecha - po próbie dobicia się poprzez sieć - po LAN-ie za którymś razem udało mi się potraktować urządzenie twardym resetem do ustawień fabrycznych - urządzenie podziałało, ale niedługo (upgrade do najnowszego softu nie pomaga). Drugie pytanie to problem z odtwarzaniem filmów w formacie .mkv 1080p - mianowicie pojawiają się w nich artefakty (720p działają poprawnie) oraz obraz się zamazuje - jakby nie nadążał - problem kompresji filmu to raczej nie jest - gdyż po podłączeniu laptopa z tv obraz jest idealny. Następny problem dotyczy wyświetlania napisów - posiadam kilka filmów w formacie mkv 720p - zamiast polskich napisów - pojawiają się angielskie - choć w folderze znajduje się zwykły plik txt z polskimi napisami - ręczne wskazywanie źródła napisów nic nie daje. Kolejny już ostatni problem dotyczy także napisów - tym razem rozchodzi się o format avi (choć z jednymi mkv także ten problem występuje) - w folderze w którym znajduje się zarówno plik avi jak i txt z napisami - po uruchomieniu odtwarzania napisy w ogóle nie startują - ręczne wskazywanie totalnie nie przynosi rezultatu, a w informacjach o uruchomionym pliku widnieje wyraźnie, że nie załadowało napisów. Problem tyczy zarówno folderów z wieloma plikami avi i txt, jak i pojednczych folderów z jednym plikiem avi i txt. Proszę Was forumowicze o pomoc! Co zrobić z tymi fantami?
     
  2. swpol
    Offline

    swpol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeżeli chodzi o napisy w formacie txt zwróć uwagę jak zdefiniowana została synchronizacja z obrazem. NMP nie radzi sobie z plikami napisów (txt) w których tekst wyzwalany jest liczbą klatek (ignoruje je). Zaglądając do pliku txt zwróć uwagę w jakich nawiasach umieszczono wartości liczbowe. Jeżeli liczby są w nawiasach klamrowych należy taki plik przekonwertować np. w SubEdit Player (liczby mają być w nawiasach prostokątnych co oznacza że napisy pojawiają się w zdefiniowanej chwili czasu).
     
  3. Klaciak
    Offline

    Klaciak Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Proponuję przekonwertować napisy na format Sub Station Alpha .ssa i problemy z napisami znikną. W tym celu najlepiej skorzystać z programu Subtitle Workshop, gdzie dodatkowo będzie informacja o ilości klatek. Ja korzystam z tego formatu i nie miałem nigdy problemów z napisami (oprócz faktu downgrade'u firmware'u do wersji 1.1.3 bo w 1.1.4 nie można ustawić ilości klatek). Jeśli chodzi o bootwanie to u mnie trwa to ok. 45 sek. z HDD 1,5TB, problemów z mkv 1080 nie miałem bo mam tylko TV HD Ready (niestety).
     
  4. uki
    Offline

    uki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak więc jeśli chodzi o format Sub Station Alpha .ssa tak jakby pomogło - czasami film nie wiadomo z jakich przyczyn włączy się z napisami w języku angielskim, ale po ręcznym wskazaniu zewnętrznego źródła napisów wszystko już jest OK. Dziwne zachowanie - nie potrafię tego pojąć, z żadnym wcześniej odtwarzaczem sieciowym nie spotkałem się z takim zachowaniem. Za chwilę spróbuję downgrade firmware do v1.1.3 - może coś się zmieni, ale nie sądzę. Co do zawieszania samego urządzenia problem nadal występuję - po uruchomieniu całkowity zwis - pokazuje się menu - zero odpowiedzi posługując się pilotem bądź panelem na urządzeniu, ale dziwne poprzez otoczenie sieciowe w domu mogę się do niego dobić bezproblemowo i przeglądać zawartość dysku, bądź też przez okno przeglądarki i zarządzać urządzeniem. Tak więc urządzenia zalicza jedynie zwis programowy związany bezpośrednio z programem-systemem do obsługi - tak rozumiem. Proszę o jakiekolwiek oświecenie odnośnie mego problemu.
     
  5. leszek1976
    Offline

    leszek1976 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Spróbuj odłączyć od prądu na 10 sekund (czyli zresetować). Powinno pomóc. Jeśli nie, to tylko reklamacja.
     
  6. krecio
    Offline

    krecio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Wymien dysk na zupelnie inny. Mialem ten sam problem i pomoglo. Tak zreszta poradzil mi serwis. W przypadku gdy problem nie zniknie to pozostaje tylko naprawa.
     
  7. uki
    Offline

    uki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak więc w końcu zdecydowałem się na odesłanie urządzenia do serwisu - ciągłe zwisy doprowadzały mnie do szału. Urządzenie wróciło po niespełna dwóch tygodniach z adnotacją o wymianie płyty głównej - tak więc wydało mi się wszystko oczywiste. Podłączam mojego NMP i wszystko działa - wgrywam nowy firmware również wszystko ładnie pięknie i na tym się skończyła moja radość... Montuje dysk wewnątrz urządzenia - dysk WD Caviar 1TB z serii Green, uruchamiam urządzenia i nie widzi dysku - zacząłem kombinować na wszystkie możliwe sposoby - próby formatowania, logowania się do urządzenia po sieci - niestety dysku nie widać w żaden możliwy sposób (a przecież przed wizytą w serwisie wszystkie ładnie wykrywało bezproblemowo). Z powrotem urządzenie na serwis - po tygodniu otrzymałem urządzenie z reklamacji z adnotacją "sprawne, opisany problem nie wystąpił" - podłączam dysk i nadal kiszka (zaznaczam dysk skanowany przeróżnymi programami pod kątem błędów itp. - wszystko ok). Podłączyłem pierwszy lepszy dysk 160GB Seagate i działa - dysk widzi. Proszę macie jakieś pomysły? Pomóżcie, doradzcie mi!
     
  8. krecio
    Offline

    krecio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Przeciez sam sobie odpowiedziales - inny dysk dziala poprawnie. Nigdzie nie jest powiedziane, ze NMP musi wspolpracowac z kazdym dyskiem. Dotyczy to zreszta w zasadzie kazdego tego typu urzadzenia. Wymien dysk i ciesz sie ze sprzetu.
     
  9. uki
    Offline

    uki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Inny dysk działa poprawnie - ok, zgodzę się, ale na ten wyrzuciłem przeszło 350zł specjalnie ażeby działał mi w NMP, a tu po wymianie płyty głównej (a nawet co się okazało całego urządzenia) dysk nie działa. Przetestowany wszelkim dostępnymi programami diagnostycznymi nie wykazuję rąbka podejrzenia na sprawność, pod jakimkolwiek komputerem także działa poprawnie. Drugi raz poważnie zastanowiłbym się nad zakupem takiego odtwarzacza - więcej problemów, aniżeli pożytku.
     
  10. krecio
    Offline

    krecio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Gdybys poczytal na innych forach tematy o wspolpracy dyskow z tego typu urzadzeniami byc moze bylbys bogatszy w wiedze o potencjalnych problemach we wspolpracy dyskow z playerami. Zdaje sie, ze akurat WD nalezy do tych kaprysnych. U mnie Seagate 1,5 Tb tez sie buntowal, Inny Seagate ale "tylko" 1 Tb jak na razie pracuje bezproblemowo. A ten pierwotny nie wyladowal w koszu. Moj komputer chwali sobie go.
     
  11. Karbulot
    Offline

    Karbulot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przed zakupem dysku warto poczytać, czy jest na liście urządzeń kompatybilnych - http://www.qnap.com/pro_compatibility.asp .
    Kupiłem według ich listy Samsunga 1.5 TB i bardzo sobie chwalę współpracę tych urzadzeń, mimo mojej alergii na produkty Samsunga.

    Mnie z kolei interesuje takie zagadnienie. Z tego co mi wiadomo, w specyfikacji pisze, że NMP-1000 obsługuje dyski max 2 TB. Ciekawe czy to jest związane z faktem, że na czas wydania urządzenia dyski 2 TB były (i nadal są) największymi pojemnościowo? Czy jeśli wyjdą dyski 3 TB, to też będą obsługiwane, ewentualnie udostępni to jakiś kolejny firmware?
     

Poleć tę stronę