Udzielamy pomocy Dysk przenośny widziany jako lokalny.

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Pawliko, 28 Listopad 2018.

Ładowanie...
  1. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,
    mialem dysk 2.5" chwilowo jako dysk systemowy w qnapie. Po wyjeciu, i sformatowaniu tego dysku pod windowsem, dysk jest wykrywany i montowany zawsze jako dysk lokalny (a nie jako urzadzenie przenosne). Oczywiscie dysk jest w kieszeni usb.

    Prosze o jakies rady jak przywrocic go do wczesniejszego stanu, skonczyly mi sie juz pomysly.

    Pozdrawiam.
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pokaż screena z tego ...

    Show Spoiler

    windows:
    diskpart
    list disk
    sel disk (nr dysku z usb) - sprawdz 3 razy !!
    clean - kasuje wszystko z w/w dysku , nie pyta o potwierdzenie!
    exit
     
  3. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Musze przekopiowac ponad 200gb danych z tego dysku wiec jutro to sie raczej skonczy.

    Robilem diskartem to co napisales, pozniej tworzylem partycje i formatowalem jako ntfs, efekt taki sam.
    Dysk widziany jako lokalny.
    --- Połączono posty, 28 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 28 Listopad 2018 ---
    W zasadzie nie bylo by problemu, ale nas raz widzi, raz nie widzi dysku, ale nigdy go nie montuje, jak go wyjmuje z usb z tylu to pojawia sie komunikat ze wyjeto hot disk, jak wsadze ten dysk z przodu do usb, to pojawia sie niebieska lampka, nas sie zawiesza i pomaga tylko twardy reset, taka ciekawostka ^^
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    "i smell trouble"

    w innej kieszeni działa dysk poprawnie ?
     
  5. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    na 2 roznych kieszeniach, 2 roznych komputerach dziala tak samo, czyli jako dysk loklany, podlaczsz tylko kablem usb i dysk sie jest widoczny w moim komputerze z kolejna wolna litera.

    I jak mowilem, zrobilo sie to jak "recznie" skasowalem woluminy po tym jak wyjalem ten dysk z NASA, jako dysk systemowy.
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    screeny !!
     
  7. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Oho, kolejna ciekawostka, crystal disk czy inny program nawet nie widzi dysku i jego smarta.
    ai.imgur.com_MYPfkqW.
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    z qnapa :D jako ten local disk ..
     
  9. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tzn tak, jak podpinam ten dysk do qnapa z partycja ntfs, to czasmi dysk sie pojawi w urzadzeniach przenosnych, czasami nie, loteria, z tym ze nigdy dysk sie nie montuje.

    Jak usunalem diskpartem > polaczylem do qnapa to jest tak:
    ai.imgur.com_DCUcIdz.

    Z tego poziomu moge sformatowac dysk, gdy to robie niestety, taki jest efekt.

    ai.imgur.com_8aG6EZU.
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    na pewno ten hdd jest sprawny ?
     
  11. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Test zapisu/odczytu przechodzi bez problemu.

    Przed tym jak wsadzilem go do qnapa dysk dzialal w 100% jako dysk przenosny, podejrzewam ze qnap jak szyfrowal ten dysk systemowy narobil jakis dzikich partycji a ja to wszytko skasowalem recznie, no i sie posypalo.
    --- Połączono posty, 28 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 28 Listopad 2018 ---
    ai.imgur.com_mgYamtf.

    Nie mam juz pomyslu co zrobic xD
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    smart ?
    co mówi tool producenta hdd o nim ?
     
  13. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ai.imgur.com_5EOukVc.

    Quick test przechodzi, po zrobieniu ERASE, ponownie moge zainicjowac dysk w windowsie, efekt taki sam.
    --- Połączono posty, 28 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 28 Listopad 2018 ---
    Ten sam dysk wlozony w kieszen nasa:
    ai.imgur.com_COBzrcY.
    ai.imgur.com_JFZIdSY.

    Dysk w 100% sprawny, potwierdza to w zasadzie wszystko.
    A po USB, nie da sie odczytac smarta, numeru seryjnego, ani podlaczyc go jako urzedzenie przenosne.
    Testowane na 2 roznych adapterach i 3 windowsach.

    Jedyne wyjasnienie to takie ze cos sie posypalo w firmware tego dysku. Czarna magia, nie mam lepszego wyjasnienia. Jak jest tu jakis magik od dyskow to zapraszam do komentowania.
     
  14. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    314
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +64 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Spóbuj tego:
    Removable USB Flash Drive as Local HDD in Windows 10 / 7 | Windows OS Hub.
    Choć nie wiem, czy to tu zadziała.
    Co do kieszeni na dyski sam sie przekonałem,ze nie każde zawarte w nich interfejsy dają pełną kontrolę podłaczonego dysku.
    To też może mieć znaczenie.
    Aby odzczytać SMART-a z dysku podłączonego po usb musi to umożłiwać sama kiaeszeń lub adapter, pamiętaj o tym !!
     
  15. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Narazie zostawiam ten dysk w nasie, do momentu az kupie kolejne 4TB :p
    Problem w tym ze wczesniej, przed tym jak uzylem tego dysku na system, nie bylo zadnego problemu.
    Wszystko dzialalo po usb, wlacznie ze smartem.
     
  16. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    314
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +64 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Podejrzewam, że QTS zapamiętał UUID tego dysku i dlatego tak go traktuje. A to q..as jeden :)
     
  17. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:10
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie rozumiesz :p
    Kazdy windows widzi tak teraz ten dysk.