Dziwny problem TS-101

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika rawiak, 31 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Jestem posiadaczem TS-101 i uzywam go od 2 lat, nigdy nie miałem z nim problemów, aż do wczoraj.
    Próbuje się dostać do dysku, a tutaj sciezka sieciowa nie istnieje, więc patrze na Qnapa a tam caly czas miga Czerwona dioda STATUS.
    Więc wyłączyłem i włączyłem ale nadal to samo, z dyskie, bez dysku miga spokojnie Czerwona Dioda.
    Nie moge w żaden sposób teraz skomunikować sie, ani przez przegladarke, ani przez Telnet po prostu nic.
    Oprócz migającega status, swieca sie LAN i Power, a jak uruchamiam Qnapa z dyskiem, dysk startuje.
    Czy ktoś z Was miał może taki problem??
    Jakieś rozwiązanie??

    Robert
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    jak rozumiesz startuje ? słyszysz że chodzi czy odczytujesz reakcje z panela diodowego.
    Migająca czerwona dioda STATUS oznacza jakąś inicjacje, konfigurowanie, przygotowanie do jakiegoś stanu.
     
  3. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Startuje - tzn. slysze ze chodzi, dioda HDD przez ok 5-10 sek miga po czym gaśnie a dioda STATUS caly czas mryga.
    Nie ważne czy z dyskiem czy bez sytuacja jest taka sama - czerwona dioda STATUS mryga i zero mozliwości jakiegokolwiek kontaktu z QNAP-em :-(
    Zostawiłem na noc i rano nadal caly czas STATUS mryga :-(
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie zmieniałeś nic na shellu w plikach, ścieszkach ?
    Coś może brakuje że się nie chce w pełni zainicjować...
    Spróbuj użyć z tyłu obudowy przycisk resetu hasła ...
     
  5. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nic nie zmienialem :-(
    Wszystkochodzilo az pewnego dnia ta dioda i nic wiecej, zero reakcji na cokolwiek
    reseta tez probowalem i nic - przy odpalnaiu nawet nie pika tak jak wczesniej :-(
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    hmm, ciekawe
    spróbuj popytać się supportu ...
    P.S W jakich warunkach przebywa/przebywał QNAP (miejsce, temp) ?
     
  7. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przebywał w pokoju, wolno stojacy z dostepem powietrza, niczym nie byl przykryty,obudowany, temp 25 stopni
    Rozmawialem z suppoertem przez Skypa i powiedzieli mi ze to jakis blad hardware-owy i sugeruja kupic nowy :)
     
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:42
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hmm... 2 lata tak? i sugerują kupić nowy? hmm... no to wypadałoby sugerować wśród swoich znajomych że jak planują kupić urządzenie typu NAS na max 2 lata to tylko QNAP, natomiast jeśli urządzenie ma posłużyć dłużej to dowolny inny, byle nie qnap
    :>
     
  9. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    kupić nowy, l o l . Jaja sobie robią. Jakby to kosztowało 20zł .
    Czyli co , tylko 101 tak mają ? Jest to normalne ? xD
    Może wszystkie 101 mają zaprogramowane że po 2 latach mają się psuć ?
    A pytałeś o naprawe ?
    Szczerze 101 to słabe urządzenie :) ale nie wiedziałem że aż do tego stopnia :D
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    TS-101 to tragedia
     
  12. Nicolas01
    Offline

    Nicolas01 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zaktualizować na nowy firmware z poziomu aplikacji qnapa przez przegladarkę internetową, jak się nie da to z poziomu Qnap finder software. Jeśli pomimo tego będą problemy to spróbować z poziomu aplikacji qnapa przez przeglądarkę internetową wybrać opcję "przywróć ustawienia fabryczne" po tej operacji ponownie z aktualizować software, a następnie ponownie "przywróć ustawienia fabryczne". W ten sposób będziesz miał świeżynkę i powinna śmigać prawidłowo i stabilnie. Po wszystkich operacjach wykonaj SMART dysków i zwerfyfikuj czy nie ma błędów na dysku.
    W razie niejasności piszcie. miałem ten sam problem i się z nim uporałem. Zostawiam gadulca 433359.
    Pozdrawiam
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap czerwona dioda