Dziwny problem TS-101

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika rawiak, 31 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Jestem posiadaczem TS-101 i uzywam go od 2 lat, nigdy nie miałem z nim problemów, aż do wczoraj.
    Próbuje się dostać do dysku, a tutaj sciezka sieciowa nie istnieje, więc patrze na Qnapa a tam caly czas miga Czerwona dioda STATUS.
    Więc wyłączyłem i włączyłem ale nadal to samo, z dyskie, bez dysku miga spokojnie Czerwona Dioda.
    Nie moge w żaden sposób teraz skomunikować sie, ani przez przegladarke, ani przez Telnet po prostu nic.
    Oprócz migającega status, swieca sie LAN i Power, a jak uruchamiam Qnapa z dyskiem, dysk startuje.
    Czy ktoś z Was miał może taki problem??
    Jakieś rozwiązanie??

    Robert
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    02:10
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    jak rozumiesz startuje ? słyszysz że chodzi czy odczytujesz reakcje z panela diodowego.
    Migająca czerwona dioda STATUS oznacza jakąś inicjacje, konfigurowanie, przygotowanie do jakiegoś stanu.
     
  3. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Startuje - tzn. slysze ze chodzi, dioda HDD przez ok 5-10 sek miga po czym gaśnie a dioda STATUS caly czas mryga.
    Nie ważne czy z dyskiem czy bez sytuacja jest taka sama - czerwona dioda STATUS mryga i zero mozliwości jakiegokolwiek kontaktu z QNAP-em :-(
    Zostawiłem na noc i rano nadal caly czas STATUS mryga :-(
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    02:10
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie zmieniałeś nic na shellu w plikach, ścieszkach ?
    Coś może brakuje że się nie chce w pełni zainicjować...
    Spróbuj użyć z tyłu obudowy przycisk resetu hasła ...
     
  5. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nic nie zmienialem :-(
    Wszystkochodzilo az pewnego dnia ta dioda i nic wiecej, zero reakcji na cokolwiek
    reseta tez probowalem i nic - przy odpalnaiu nawet nie pika tak jak wczesniej :-(
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    02:10
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    hmm, ciekawe
    spróbuj popytać się supportu ...
    P.S W jakich warunkach przebywa/przebywał QNAP (miejsce, temp) ?
     
  7. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przebywał w pokoju, wolno stojacy z dostepem powietrza, niczym nie byl przykryty,obudowany, temp 25 stopni
    Rozmawialem z suppoertem przez Skypa i powiedzieli mi ze to jakis blad hardware-owy i sugeruja kupic nowy :)
     
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:10
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hmm... 2 lata tak? i sugerują kupić nowy? hmm... no to wypadałoby sugerować wśród swoich znajomych że jak planują kupić urządzenie typu NAS na max 2 lata to tylko QNAP, natomiast jeśli urządzenie ma posłużyć dłużej to dowolny inny, byle nie qnap
    :>
     
  9. rawiak
    Offline

    rawiak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    02:10
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    kupić nowy, l o l . Jaja sobie robią. Jakby to kosztowało 20zł .
    Czyli co , tylko 101 tak mają ? Jest to normalne ? xD
    Może wszystkie 101 mają zaprogramowane że po 2 latach mają się psuć ?
    A pytałeś o naprawe ?
    Szczerze 101 to słabe urządzenie :) ale nie wiedziałem że aż do tego stopnia :D
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 442
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    TS-101 to tragedia
     
  12. Nicolas01
    Offline

    Nicolas01 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Local Time:
    03:10
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zaktualizować na nowy firmware z poziomu aplikacji qnapa przez przegladarkę internetową, jak się nie da to z poziomu Qnap finder software. Jeśli pomimo tego będą problemy to spróbować z poziomu aplikacji qnapa przez przeglądarkę internetową wybrać opcję "przywróć ustawienia fabryczne" po tej operacji ponownie z aktualizować software, a następnie ponownie "przywróć ustawienia fabryczne". W ten sposób będziesz miał świeżynkę i powinna śmigać prawidłowo i stabilnie. Po wszystkich operacjach wykonaj SMART dysków i zwerfyfikuj czy nie ma błędów na dysku.
    W razie niejasności piszcie. miałem ten sam problem i się z nim uporałem. Zostawiam gadulca 433359.
    Pozdrawiam
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.