M
mariuszsal
Guest
Czołem Zuzie!
Od tygodnia, może dłużej mam przyjemność bawić się nowym kombajnem multimedialnym jakim jest Emby. Wydawało mi się, że odkąd pojawił się Plex, który mocno zdominował ten segment nie liczyłem, że jeszcze coś ciekawego w tej kwestii dostaniemy.
Trudno je porównywać bo to tak naprawdę dwie identyczne platformy, różniące szczegółami, które moim zdaniem właśnie dodają uroku tej nowej platformie.

Plusy...
W mojej ocenie na Plusy Emby możemy zaliczyć:
- dużo lepsze, poprawniejsze i bardziej konfigurowalne zarządzanie metadanymi naszej kolekcji (informacje te lądują w folderach z danym filmem/serialem i są w pełni kompatybilne z Kodi).
- Możliwość tworzenia użytkowników nie związanych z platformą (nie wymagają logowania na zewnętrznych serwisach itp ..) oraz ich zaawansowana konfiguracja. Możemy każdemu użytkownikowi udostępniać wybrane lub wszystkie zasoby a także decydować czy może korzystać z transkodowania, pobierania czy synchronizacji.
- Możliwość limitowania połączeń (w Plexie też jest ta opcja ale u mnie nie działa
)
- Wtyczki - coś co daje nam możliwość rozbudowy o dodatkowe funkcje systemu.
- Oddzielny panel dla zarządzania serwerem i odrębny dla części multimedialnej
- I to co dla mnie jest najciekawsze - LIVE TV
Funkcja kompresji i streamowania naszej tv na telefony/tablety czy odległe odbiorniki realizowana jest przy wsparciu wtyczek. W moim przypadku używam do tego dekodera opartego o system linux z oprogramowaniem enigma2. Również istnieje opcja wykorzystania znanego wszystkim dużego narzędzia jakim jest tvheadend (którego testami z dvbt zajął się @unr3al2 - mam nadzieję że coś dopisze w tej kwestii).
Startujemy...
Co jest niezbędne do tego aby obejrzeć na naszym telefonie wybrany kanał TV poddany kompresji i przesłany w siną dal ?
- Tuner lub dekoder (dekoder taki który umożliwia strumieniowanie obrazu najcześciej rtsp) lub kompatybilny tuner DVBT, który po podłączeniu do NAS'a zagra z TvHeadendem.
Pojawiają się pytania - czy zadziała to z tzw kablówką. Tu już nie jest tak różowo, ponieważ większość operatorów raczy swoich abonentów własnymi gniotami (dekoderami), których funkcje zamykają się w oglądaniu i co najwyżej nagrywaniu materiału.
Niby wystarczyłoby zaopatrzyć się we własny dekoder np VU+ czy Dreambox z głowicą DVBC, ale na przeszkodzie stoi częste parowanie kart dostępu z urządzeniem (w skrócie dekodowanie odbywa się tylko wtedy jeśli klucz dekodera jest zgodny z tym co ma karta).
Dlatego użytkownikom kabli radzę sprawdzić na początku czy karta którą posiadają jest tą którą można wykorzystać w innym urządzeniu.
Aczkolwiek może są jeszcze sieci kablowe które mają niekodowany duży pakiet tv analogowej.
- Serwer Emby np na naszym Qnapie, którego paczki są dostępne na naszym forum. Pamiętamy o tym, aby przed instalacją Emby z App Center doinstalować mu środowisko Qmono.
- Odpowiednia wtyczka, w moim przypadku wtyczka VU+ bo taki posiadam dekoder.
- Jeszcze do niedawna na tym moglibyśmy zakończyć ten poradnik, bo wystarczyło odpalić wtyczkę zrestartować serwer Emby i wprowadzić adres IP dekodera aby to zadziałało. Niestety w listopadzie cały Emby był przebudowany i zwyczajnie wtyczka przestała działać w panelu Web
Ale z pomocą przychodzi nam edytor tekstowy i WinSCP/SFTP gdzie sami możemy wprowadzić ustawienia których nam brakuję. Poniżej kod konfiguracji pliku wtyczki VU+
XML:<?xml version="1.0"?> <PluginConfiguration xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"> <HostName1>10.1.1.20</HostName1> <StreamingPort1>8001</StreamingPort1> <WebInterfacePort1>80</WebInterfacePort1> <WebInterfaceUsername1 /> <WebInterfacePassword1 /> <UseSecureHTTPS1>false</UseSecureHTTPS1> <OnlyOneBouquet1>true</OnlyOneBouquet1> <TVBouquet1>Ulubione</TVBouquet1> <ZapToChannel1>false</ZapToChannel1> <FetchPiconsFromWebInterface1>true</FetchPiconsFromWebInterface1> <PiconsPath1 /> <RecordingPath1 /> <HostName2 /> <StreamingPort2 /> <WebInterfacePort2 /> <WebInterfaceUsername2 /> <WebInterfacePassword2 /> <UseSecureHTTPS2>false</UseSecureHTTPS2> <OnlyOneBouquet2>false</OnlyOneBouquet2> <TVBouquet2 /> <ZapToChannel2>false</ZapToChannel2> <FetchPiconsFromWebInterface2>false</FetchPiconsFromWebInterface2> <PiconsPath2 /> <RecordingPath2 /> <EnableDebugLogging>false</EnableDebugLogging> </PluginConfiguration>
Legenda
Gdzie...
HostName1
to adres naszego dekodera
StreamingPort1
to port na którym działa strumieniowanie TV (domyślny dla enigmy2)
WebInterfacePort1
- to port webif naszego dekodera
OnlyOneBouquet1
- zmienna określająca czy synchronizujemy całość kanałów czy tylko wybrany bukiet np Ulubione (true/false)
TVBouquet1
- jeśli wybraliśmy true powyżej podajemy nazwę naszego bukietu któy ma być synchronizowany z emby
ZapToChannel1
- odpowiada za przełączanie na dany kanał w dekoderze po wywołaniu go w emby, funkcja przydatna dla urządzeń jednogłowicowych (true/false)
FetchPiconsFromWebInterface1
- pobieranie picon (czyli loga kanałów) z dekodera do emby
- Po wprowadzeniu swoich danych i zapisaniu pliku jako
/share/CACHEDEVx_DATA/Emby/plugins/configurations/MediaBrowser.Plugins.VuPlus.xml
restartujemy emby.
Powinniśmy zobaczyć już nasze tunery. Wciskamy odśwież dane programu i możemy rozpoczynamy naszą transmisję
You may not view this attachment.
Aktualna wersja programu Emby znajduje się w App Center lub repozytorium plików: pool.qnapclub.pl
Attachments
-
emby_screen_1.jpg276.6 KB · Views: 72
-
emby_screen_2.jpg156.3 KB · Views: 69
-
emby_screen_3.jpg201.5 KB · Views: 71
-
emby_screen_4.jpg170.2 KB · Views: 70
-
emby_screen_5.jpg140.6 KB · Views: 79
-