Pomoc Funbox 3.0 + QNAP TS-228A / Problemy z Qsync i FTP

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Raintek, 26 Lipiec 2018.

Ładowanie...
  1. Raintek
    Offline

    Raintek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    13:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0644 Build 20180710
    Model serwera: QNAP TS-228A

    Router/modem: Sagemcom Funbox 3
    Switch: TP-LINK TL-SG1008D 8x 10/100/1000 Mbps
    Prędkość łącza: światłowód 600/60
    Połączenie serwera ze switchem: skrętka Cat. 5e (+-3m długości)

    Dobry Wieczór,
    około dwóch tygodni temu zakupiłem NASa. Jako, że jest to mój pierwsze tego typu urządzenie przyznam, że jego możliwości mnie porządnie zaskoczyły. Jednak nie rozpisując się na jego temat jaki jest super, przejdźmy do meritum.

    #Problemy z konfiguracją
    Na początek, problemy z portami. Próbowałem wszystkie co mi przyszło do głowy aby udostępnić serwer FTP, jednak podczas połączenia klient jest odrzucany.

    Kod (Text):
    1. Status: Ustalanie adresu IP dla rai****************
    2. Status: Łączenie z 1*********
    3. Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
    4. Status: Zalogowany
    5. Status: Uzyskiwanie listy katalogów...
    6. Polecenie:  PWD
    7. Odpowiedź  257 "/" is the current directory
    8. Polecenie:  TYPE I
    9. Odpowiedź  200 Type set to I
    10. Polecenie:  PASV
    11. Odpowiedź  227 Entering Passive Mode (188,47,61,245,218,136).
    12. Polecenie:  MLSD
    13. Błąd: Połączenie zakończone po 20 sekundach nieaktywności
    14. Błąd: Nie udało się otrzymać listy katalogów
    15. Status: Odłączono od serwera

    Po wejściu w zakładkę CloudLink > Router configuration pokazuje się przepiękna tabelka z portami i errorami LUB pokazuje, że router nie posiada włączonego UPnP (jednak z panelu routera wynika co innego...):


    Link: https://imgur.com/w2sAPEx


    Link: https://imgur.com/uw16c3k



    Link: https://imgur.com/uw16c3k



    Link: https://imgur.com/mBpySqN



    Zapewne zastanawiacie się czy mam skonfigurowany odpowiednio router...wydaje mi się, że tak bo robiłem takich rzeczy sporo. Jest ustawiony statyczny IP dla NAS, włączone UPnP, firewall customowo skonfigurowany, dodane dodatkowo reguły NAT:


    Link: https://imgur.com/0pmsD0M


    Link: https://imgur.com/gFac34E


    Link: https://imgur.com/XyN5GvA


    Link: https://imgur.com/Xyifh4B



    Pomimo to CloudLink pokazuje, że wszystko jest OK:


    Link: https://imgur.com/fu0ojcX


    Link: https://imgur.com/5UTaoS9

    Imgur

    Więc temat zostawiłem i jakoś sobie radze, jednak jest to uciążliwe. FTP by się przydało, chociaż File Sharing z FileStation robi robotę.

    #Qsync
    W dniu wczorajszym zainstalowałem PhotoStation. Wygenerowało miniaturki, dostałem 10 powiadomień, że niektóre pliki były za duże i to by było na tyle. Rano odpalam komputer i otrzymuję błąd z Qsync:

    Imgur

    Imgur

    Problem jest w tym, że ja żadnych uprawnień nie zmieniałem. Skonfigurowałem wszystko na początku, później stworzyłem foldery współdzielone dla Qsync i tyle. Wszystko działało....przez tydzień.

    Dzisiaj popołudniu podjąłem próbę walki, nieskutecznie...

    Imgur
    Imgur
    Imgur
    Imgur


    Nie mam już pojęcia co może być przyczyną, a ja chciałem prosty serwer w RAID 1 'xD'. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Jeżeli są pytania, śmiało - na wszystkie odpowiem.

    Ps. Nie wrzucałem zdjęć w bbcode, gdyż taka ilość sprawia, że post staje się nieczytelny.
    Ps2. Jeżeli zapomniałem wrzucić jakiegoś zdjęcia to link do albumu: Imgur

    Z wyrazami szacunku,
    Rafał
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. funbox 3.0 firewall