Udzielamy pomocy HdStation - Pulpit zdalny przez przeglądarkę

Dyskusja w 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' rozpoczęta przez użytkownika _Floyd, 19 Maj 2017.

Ładowanie...
  1. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Czy istnieje możliwość połączenia się z zewnątrz do HDStation przez pulpit zdalny:
    upload_2017-5-19_8-29-58.

    Chciałbym w ten sposób sprawdzić czy Kodi działa poprawnie. Po za tym łatwiejsza bym miał obsługę tego narzędzie w konfiguracji.

    Bo z opisu wnioskuję że powinien pokazać mi się obraz z DStation po wybraniu opcji "Kliknij aby otworzyć".

    Aktualnie mam tylko komunikat:
    upload_2017-5-19_8-32-49.

    Może muszę być w sieci lokalnej?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3 Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP XX-XXX
     
  2. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Tak. Musisz mies tyko na routerze odblokowane i przekierowane odpowiednio porty. Połączenie konsoli odbywa się za pomocą VNC. Pod VNC o ile dobrze pamiętam standardowo jest ustawiony port 5900. Jesli się mylę to mnie poprawcie :)
     
  3. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Dodałem te porty:
    upload_2017-5-19_9-15-8.

    Komunikat nadal ten sam =/.

    Na IE mam tak i nic się nei zmienia:
    upload_2017-5-19_9-17-41.
     
  4. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    W wolnej chwili sprawdzę u siebie. A doraźnie możesz korzystać z BrowserStation.
     
  5. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Zainstalowałem to coś, które nie mam pojęcia po co w ogóle powstało, ale ok =].

    Nie wiem tylko jak to by miało mi pomóc w połączeniu zdalnym?

    upload_2017-5-19_10-11-52.

    Postanowiłem odpalić lokalnie:
    upload_2017-5-19_10-30-43.
     
  6. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Nawet dzisiaj tu na forum pojawiła się zajawka po co to :) Zerknij, to zorientujesz się w czym rzecz.

    Zadałeś pytanie:
    Czyli jak rozumiem z WAN. W domyśle przyjąłem, że w LANie Ci to działa, a okazuje się, jak widzę, że wewnątrz sieci też jest kicha. To zmienia postać rzeczy, bo nie jest to kwestia połączenia tylko wina prawdopodobnie leży w samym HDStation.
    Podaj dokładnie jaką masz aktualnie wersję systemu i wersję HDStation?
     
  7. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nadal nei wiem po co ma to służyć. wolałbym aby popatrzyli na konkurencję i poprawili VideoStation i Photo Station.

    Co do właściwego wątku to zawsze mam wszystko najnowsze.
    upload_2017-5-19_13-5-31.

    Spróbuje wszystko wyłączyć i odinstalować i zainstaluje ponownie.
     
  8. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Spotkałem się z podobnym problemem u siebie kiedyś. Nigdy niestety się z tym nie zmierzyłem bo do niczego mi to nie było potrzebne, a niecały miesiąc temu przeinstalowałem cały system od nowa i obecnie jak sprawdzałem to działa.
    Ja w pierwszej kolejności sprawdził bym czy problemem nie jest LinuxStation. Teraz patrząc na Twojego screena, pamiętam, że dopóki miałem zainstalowane LS to był problem. Po reinstalacji na razie nie instalowałem LS i zdalna konsola działa.
     
  9. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Zainstalowałem LS by sprawdzić czy działa. No i odpaliło się zdalnie. Skasowałem HD Station i pobrałem na nowo.

    Stan obecny.... Lipny.

    Znalazłem gdzieś na forum zagranicznym że HDStation musi wykrywać złączę HDMI. Co powoduje ze dopiero następnych sprawdzeń dokonam jak włączę telewizor. Trochę to dziwne bo LS tego nie wymagał.


    ///Edit...
    Nosz w mordkę jeża udało się. Odinstalowałem wszystko zainstalowałem i ponownie włączyłem i wyłączyłem wszystko co się dało:
    upload_2017-5-19_15-3-28.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  10. asceta
    Offline

    asceta Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    18
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    naprawdę wystawiacie porty 590x na zewnąrz? tak po prostu? :)

    To jeden z częściej skanowanych portów. Zabezpieczenia VNC są prawie żadne, ruch standardowo jest nieszyfrowany. Włamy zdarzają się dość często, jest cała masa stron z linkami do znalezionych serwerów vnc... nic tylko klikać i bawić się w lokalnego admina.. :)

    Nikt nie powinien w ten sposób dostawać się do maszyny. No, chyba że wyłącznie z sieci lokalnej.

    Jeśli już chcecie korzystać z VNC to raczej w trybie tunelowania (przez tunel SSH). Otwieracie dostęp jedynie do portu 22 (SSH) i pozostałe usługi (oparte o tcp, w tym VNC) przekierowujecie do tego tunelu. Wtedy SSH szyfruje ruch, a przy okazji zapewnia w miarę sensowne metody autoryzacji.

    szczegóły w google "vnc server SSH tunnel"
     
    • Ciastko Ciastko x 1
  11. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dzięki za te uwagi ale bez paniki :Dumny:. Myślę, że każdy rozsądny człek wie iż zmiany takie wprowadzamy chwilowo do testu, a do bezpiecznego korzystania wystarczy obecnie zwykłe Browser Station.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  12. brejhart
    Offline

    brejhart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Czy ta opcja jest możliwa na firmw. 4.2 czy tylko na tym nowym 4.3? Bo u mnie w HDS 3.1.5 w ustawieniach nie ma możliwości włączenia dostępu przez pulpit zdalny.
     
  13. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wydaje mi się, że została wprowadzona w wersji 3.1.6 lub 3.1.7. Z tego co widzę dla FW 4.2 jest dostępna HDS 3.1.A, więc może spróbuj zaktualizować.
     
  14. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Klikamy tutaj:
    upload_2017-5-24_8-34-40.

    Następnie tutaj:
    upload_2017-5-24_8-35-5.

    Jeśli nie działa to można spróbować jak ja łączyć się poprzez przeglądarkę "lokalną" na Qnap. U mnie to loteria jeśli to się odpali. Znów walczyłem, pomaga włączanie i wyłączanie aplikacji itp. Jak by co daj znać poprowadzę Cię jak i co gdzie wpisać.
     
  15. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    @_Floyd@_Floyd - kolega napisał że nie ma tej opcji w ustawieniach. Myślę, że po twoich wcześniejszych screenach wie gdzie to włączyć ;)
     
  16. brejhart
    Offline

    brejhart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Tak wiem gdzie tego szukać;) Aktualnie mam 4.2.0 na te wersję HDS 3.1.6. Wersja 3.1.A dostępna od 4.2.2. Teraz widzę że ostatnia z serii 4.2.x jest wersja 4.2.5, ale coś nie jestem przekonany do aktualizacji.
     
  17. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    307
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Akurat jeśli nie wyjdziesz powyżej 4.2 to nie powinno być obaw. dopiero w 4.3 jest "rewolucja".
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  18. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    638
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Bez obaw do 4.2.5 spokojnie aktualizuj.
     
  19. brejhart
    Offline

    brejhart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Firmware 4.2.5, HDS 3.1.A. Nadal nie mam tej opcji;(
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. hdstation qnap

    ,
  2. qnap hdstation