Historia mojego QNAP NMP-1000 [cześć 1]

Dyskusja w 'Network Media Player (NMP)' rozpoczęta przez użytkownika madi2000, 2 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Ponieważ sam dużo szukałem wiedzy na temat urządzenia, jego możliwości i ograniczeń postaram się tu opisać moje przygody z NMP.

    Urządzenie odebrałem wczoraj 2009-09-02 - (nie będę robił krypto reklamy skąd).

    Wszystko jak to u QNAP'a ładnie spakowane, nawet śrubki do mocowania dysku w oddzielnej torebeczce, przyklejonej do dna pudełka tak by nie latały po nim i nie porysowały samego urządzenia. Urządzenie (oczywiście rzecz gustu) prezentuje się ładnie, po włączeniu przyciski podświetlone na niebiesko (w trybie NAS przycisk POWER świeci na czerwono), oraz święcąca niebieska linia w przedniej dolnej części urządzenia.

    Od razu w NMP zainstalowałem dysk Seagate 500GB 7200.11 SATA w trybie SATA II przed rozpoczęciem pracy. Player podłączony mam do amplitunera Denon kablem HDMI. Do sieci przyłączony jest kablem Cat6 do przełącznika 1Gbit D-LINKa.

    Uruchomienie urządzenia przebiegło bez problemów. Czas bootowania to jakieś 30 sekund, z czym od razu po 3 sekundach mamy obraz kontrolny z Playera.
    Na ekranie pojawia się pytanie czy sformatować nowy dysk twardy - jako że za pierwszym razem chciałem wszystko zrobić zgodnie z przewidywaniami producenta pozwoliłem urządzeniu zaopiekować się dyskiem. Proces na szczęście nie trwa długo. Dla zainteresowanych dysk dzielony jest na dwie partycje:
    - pierwsza o wielkości (pojemność dysku - 512MB) z systemem plików NTFS (???),
    - druga o wielkości 512MB na swap dla Linuxa systemowego.

    Następnie pojawia się menu, z którego możemy wejść w opcje konfiguracji urządzenia. Na początek zostawiłem wszystko w ustawieniach fabrycznych poza zmianą wyjścia audio na HDMI, a na wyjściu wideo ustawiłem 1080p, na szybko podłączyłem dysk USB z nagranym filmem 1080p MKV, i wybrałem odtwarzanie. Pod tym względem urządzenie spełniło moje oczekiwania. Żadnych przycięć, artefaktów. Z pamięci powiedziałbym, że dźwięk też ok, dokładniejsze testy niedługo.

    Jak już ochłonąłem, skonfigurowałem urządzanie do pracy w sieci (urządzenie umożliwia skonfigurowanie sieci na WiFi, wymaga jednak dokupienia karty sieciowej na USB - widziałem obsługiwane modele gdzieś w sieci). Administracja przez WWW, nie odbiega od innych urządzeń QNAP'a.

    [Tu jedna uwaga, do urządzenia nie można się dostać po SSH, ale można przez Telnet! Co przy dalszych bojach okazało się bezcenne].

    Następnie chciałem oszacować prędkość przy przegrywaniu danych na Playera po sieci. Niestety tu zawiodłem się całkowicie. Urządzenie zrywa połączenie przy próbach wgrania do niego plików (na razie przetestowane smb i ftp z WindowsXP) - dziś sprawdzę NFS i resztę z Linuxa. Najwięcej co udało mi się wgrać to 20MB, po przekroczeniu tej wartości urządzenie znika z sieci. Sprawdziłem, że wystarczy za pomocą pilota, wymusić ponowne przypisanie adresu IP (powtarza się niezależnie czy DHCP czy stały IP) i urządzenie znów widać w sieci.
    Wstępnie mogę powiedzieć, że dysk sprawny na 100%, sieć do wtyczki w QNAPie też, bo przedtem podłączony był w tym miejscu HTPC. Mam jeszcze klika pomysłów, które dziś będę testował. O wynikach dam znać.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: Historia mojego QNAP NMP-1000

    na PM wyslalem Ci beta firmware z YouTube, Apple Trailers i etc
     
  3. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Historia mojego QNAP NMP-1000

    Bardzo ciekawe
    Urzadzenie zastępuje NAS i odtwrzacz sieciowy. Ciekawe jak pójdzie materiał HD np. pliki BRay :> Obserwuje recenzje. Opisywane są niskie przesyły w sieci jak w.
    Może coś więcej :]
     
  4. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Historia mojego QNAP NMP-1000 [cześć 2]

    Witam, po raz drugi.

    Po pierwsze chciał bym podziękować SiLAS’owi, za najnowszy firmware.
    W ramach własnych poszukiwań dostałem od ludzi z JAP. firmware:
    http://q-rocks.ath.cx/download/category/57-nmp-1000.html?download=164:nmp-1000-pal-ver.1.10-beta – wersja PAL (dla nas)
    http://q-rocks.ath.cx/download/category/57-nmp-1000.html?download=163:nmp-1000-ntsc-ver.1.10-beta – wersja NTSC (dla zainteresowanych)

    Aktualnie jestem na 1.1.0 build 707.

    Firmware od SiLAS’a wgram niedługo jak by ktoś był zainteresowany:
    http://itlite.pl/NMP-1000_20090827-1.1.1_NO_CONFIG_PAL.zip

    A teraz przygody ciąg dalszy:
    Ponieważ pomimo przetestowania wszystkich oczywistych możliwości moich problemów nie udało mi się uruchomić NMP tak jak bym zakładał przeszedłem do grzebania w środku (via telnet). Po 10 minutach (jak już pyłem prawie pewien że urządzenie jest zepsute i oddaję do wymiany, wypatrzyłem że było używane!!!). Po datach zbiorów i wpisach w flash’u jakies 2-3 miesiące przed moim zakupem.
    To mnie naprowadziło na nową drogę działań. Dlatego jestem już użytkownikiem wersji 1.1.0 beta, oraz przed przeprowadzeniem update’u firmware’u zresetowałem wszystkie ustawienia do fabrycznych. (sam update nie zmieniał nic bo jakieś ustawienie pozostawało).
    Po zakończonej procedurze wszystkie problemy przeszły jak ręką odjął. Tak więc pomijając jakiegoś pośrednika, który musiał dotknąć (choć nie bardzo wiedział co i jak robi) miałem urządzenie gotowe do dalszych testów :).
     
  5. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Historia mojego QNAP NMP-1000 [cześć 3]

    Jako że było już późno przeprowadzone testy były powierzchowne...

    Na pierwszy ogień transfery. Niezależnie od wykorzystanego przeze mnie systemu operacyjnego, sposobu podłączenia wyniki były zbliżone:
    SMB Upload 2-3 MB/s
    FTP Upload 3-4 MB/s
    Transfer z wykorzystaniem połączenia bezpośredniego:
    USB – nie testowałem,
    eSATA - do 90MB/s (tu zależy, z którego systemowego dysku kopiowałem, ale transfery były porównywalne do transferów pomiędzy wewnętrznymi dyskami, a tu osiągam koło 105MB/s)

    Ze względu na powyższe wyniki, „nakarmiłem” Playera przez eSATę by można było szybko coś zobaczyć.

    Pierwsze wrażenia:

    Video
    - nie znalazłem filmu, którego NMP by nie odtworzył,
    - MKV 1080p (15GB plik) – odtwarza się płynnie bez żadnych problemów, jedynie przy podwijaniu cofaniu urządzenie potrzebuje trochę czasu by pomyśleć, co ma zrobić. Miałem też wrażenie, że im dalej od początku filmu tym czas potrzebny na „pomyślenie” staje się dłuższy. Są to jednak sekundy i nie przeszkadza to nadmiernie w użyciu. Obraz oceniam bardzo dobrze, dźwięk zsynchronizowany, amplituner bez problemu sobie radzi. (nie mam jeszcze niczego w TrueHD, by przetestować problemy zapowiadane przez SiLAS’a).

    Audio
    - NMP nie odtwarza formatu APE :-(,
    - Urządzenie prawidłowo wyświetla okładki płyt (folder.jpg)
    - Można przejść do oglądania zdjęć (niewyłączana jest odtwarzana muzyka)

    Zdjęcia
    - moim zdaniem mogłyby się otwierać szybciej, (używałem zdjęć w formacie JPG, 5Mpix, 500-700KB pliki i słuchałem w tle muzyki)
    - zdjęcia mogą być wyświetlone, jako lista, lub jako thumbnail’sy. Niestety przełączenie na thumbnail’sy powoduje ze foldery ze zdjęciami też są tak wyświetlane. Wygląda trochę kretyńsko, bo mam cały ekran zajęty identycznymi ikonkami folderu, a jego nazwę można przeczytać dopiero najeżdżając na wybrany w linii tekstu wyświetlanej na dole ekranu. Nie wiem czy da się ustawić by zawartość konkretnego folderu była wyświetlana, jako tumb’y a foldery na liście – będę szukał.

    Praca z dysku sieciowego QNAP-TS 109
    - po zmapowaniu folderu z NAS’a widzimy go, jako kolejny dostępny dysk, z którego możemy oglądać Video, Audio i Zdjęcia. Wszystko działało bez zauważalnych opóźnień (nie sprawdzałem tylko filmów MKV 1080p – info na ten temat doślę niedługo).

    Pilot
    - nie do końca pasuje mi rozłożenie przycisków na pilocie. Na przykład 0 jest po prawej stronie od 9 efektem czego często wybierałem 8. Poza tym połączenie przycisków OK i Play powoduje, że przycisk play oddalony jest nienaturalnie od przycisków STOP, FF, RF, PAUSE
    - same pilot nie jest z najwyższej półki, przez co nie zawsze jest się pewnym wybranego guzika i ciężko jest szybko wpisywać coś (męka przy konfigurowaniu dostępu do zdalnego dysku sieciowego)
    - chwali się za to, że wybrane przyciski pilota wykonane są z gumy fluorescencyjnej, w ciemnym pokoju widać, co się naciska
    Na razie tyle, dalsze obserwacje z wykorzystania będę starał się zamieszczać, jako kolejne wpisy. Jak ktoś ma pytania służę pomocą.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Powiedz mi po czym wnosisz ze ktos grzebal w srodku? I co tym grzebaniem zrobil. Nie bardzo to rozumiem.

    Wysylajac firmware na PM mialem nadzieje, ze zostanie on w Twoich rekach : niepubliczna wersja BETA - no ale coz :)

    Niestety ja jestem czlowiekiem bardzo wybrednym i nawet jesli podstawisz mi najlepsze urzadzenie swiata zawsze znajde cos co mi nie bedzie pasowalo, dlatego tez nie moge sie zgodzic z kilkoma punktami ktore opisales :)
    Ale dalej ma problemy z okladkami zapisanymi w tagach MP3. Ja w kazdej swojej MP3 mam taka okladke, kupilem program ktory jest tani i rewelacyjny do przypisywania okladek:
    http://www.muvenum.com/products/muvundercover/
    jak dla mnie malo przydatne, lepsze rozmieszczenie i bardziej intuicyjne byloby znacznie lepszym rozwiazaniem, a tak te fluorescencyjne przyciski tylko psuja estetyke pilota. Dlatego NMP-1000 skonfigurowalem sobie pod mojego Logitecha Harmony One.

    Jesli chodzi o samo urzadzenie to nadal naciskam producenta aby dodali w nim wiecej mozliwosci. YouTube jak i Apple Trailers to tylko i wylacznie moja sprawka, naciskam w tym temacie juz ktorys miesiac i prosze... da sie... Ale jeszcze kilka rzeczy bedzie tj Radio internetowe shoutcast i pogoda z mapami satelitarnymi - przynajmiej chce aby bylo :)

    Pozdrawiam :)
     
  7. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ad1. naprostsze i najbardziej oczywiste - zapisy w logu z datami poprzedającymi moją datę zakupu urządządzenia (różne daty), później data zresetowana i zapisy jak ja się dobrałem i ustawiałem swoje rzeczy (wtym aktualna datę) i dopiero zapisy z datą zakupu.

    Ad2. coż sorry, nie napisałeś tego wprost, a przyzwyczajenie mam by rozprzestrzeniać takie informacje, zresztą podobnie jak robią to QNAPowcy na forum.qnap.com :) (z tamtąd wziołem dwa pierwsze firmware'y). Ale jeszcze raz przepraszam :) następnym razem będę wiedział by pytać o pozwolenie.

    Ad3. tak jak napisałeś :) kążdy swoje zdanie ma ;) - mp3 tylko z ciekawości opisałem, nie używam.

    Ad4. się zgadzam całkowicie, wymieniłem to tylko bo zwróciło moją uwagę.

    Ad5. bardzo dobrze :) chwali Ci się :) może powinnieneś tylko akcję zrobić szerzej :) by więcej osób naciskało QNAPowców o nowe funkcjonalności.

    Pozdrawiam :)
     
  8. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  9. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP wypuścił nowy firmware oficjalny v1.1.2 build 0922.
    http://www.qnap.com/download_detail.asp?pl=3&p_mn=NMP-1000&ct_name=Firmware

    [What's New]
    1. Enter internet radio site manually
    2. SHOUTcast radio station
    [Enhacements]
    1. Support WMV multi-audio channels
    2. Suppport ICY protocol
    3. Support H264 Level5.1
    [Bug fixes]
    1. Can't access YouTube
    2. Samba auto search hangup issue
    3. Analog stereo output issue
     
  10. martig
    Offline

    martig Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Historia mojego QNAP NMP-1000 [cześć 3]

    Czy nowe wersje firmware poprawiają coś w tym temacie bo trzymając multimedia na serwerze to nie będzie się wyrabiał z 1080p.
     
  11. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z moich tesów nie poprawiają wydajności.

    Fakt nie sprawdziłem czy oddtworzy dużego MKV z dysku z sieci (dziś to sprawdzę dam znać:), założyłem że właśnie dysk wewnetrzny będzie dobry na trzymanie dużych MKV.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
  13. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    14:34
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Re: Historia mojego QNAP NMP-1000 [cześć 3]

    No to bez rewelacji. Popcorn Hour A-110 zrobiony przeciez na takich samych podzespolach (ta sama Sigma) osiagi ma nieco lepsze. Po LANie 4,5mb/s (samba i ftp), przez USB (jako SLAVE) ok. 30mb/s, po eSata nie testowalem. Biorac pod uwage, ze cena Popcorna to polowa (mniej wiecej) ceny Qnapa NMP-1000, oferta cenowa jaka wyszykowal Qnap dla swojego odtwarzacza jest smieszna (trzeba wziac rowniez pod uwage, ze wlasnie na rynku pojawil sie nowy Popcorn C-200 zbudowany juz na nowej Sigmie, choc jak ludzie z forum HD pisza osiagami rowniez nie powlala na kolana).
    Chyba jedyna sensowna opcja w przypadku Qnapa NMP-1000 jak i Popcorna jest uzywanie go jako odtwarzacza sieciowego z Qnapem jako magazynem plikow i odtwarzanie tego po LANie. Tu Popcorn (przypuszczam, ze Qnap NMP-1000 rowniez) beda sobie radzily dobrze, a i odpada klopot z wolnym kopiowaniem plikow.
    Pozdrawiam
     
  14. madi2000
    Offline

    madi2000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    13:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odtwarza przez LAN bezproblemu.

    Z innych ciekawostek wgrałem firmware 1.1.2. Najbardziej cieszy mnie pojawienie sie obsługi radyjek z shoutcasta.
    Szczegółowe testy najprawdopodobniej w weekend :) zamieszczę wtedy nowe wyniki tranfseru.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. QNAP NMP-1000