Udzielamy pomocy HS-251+ i TS-453Bmini-8G - migracja

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika ratel, 9 Listopad 2017.

Ładowanie...
  1. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Cześć,

    zamierzam się przesiąść z HS na TS (modele w temacie) i mam kilka pytań.
    - w HS mam dwa HDD 2TB WD Red w RAID1
    - dodatkowo dysponuję jednym SSD 256GB i jednym HDD 1TB

    Czy jest możliwe stworzenie konfiguracji w TS:
    - SSD system
    - 2xHDD WD Red w RAID1 - ważne dane
    - 1x HDD 1TB - "śmieci" (filmy i inne byzdury)

    Dane z RAID chcę skopiować i w nowym NAS stworzyć RAID od nowa ( z szyfrowaniem AES).

    Czy da się to tak skonfigurować? Czy to ma sens? Jak to zrobić (w skrócie)?

    pozdrawiam
    Marcin
     
  2. cacus
    Offline

    cacus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    da się
    sam mam podobną konfigurację:
    S1 - SSD (system)
    S2 - HDD RAID1
    S3 - HDD RAID1
    S4 - HDD single drive

    jeśli dobrze pamiętam, to na RAID1 nie możesz założyć szyfrowania, a tylko na poszczególne katalogi

    ps.
    QNAP z systemem na SSD to jest to! :)
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zależy od modelu NAS - ale generalnie bzdura.
     
  4. cacus
    Offline

    cacus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mam 453Bmini
    zdradzisz jak ustawić szyfrowanie RAID1...?
    bo jak na razie, to nie widzę takiej możliwości:
    Screenshot-2017-11-12 QLukasJac(5).
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    miałeś to w opcjach jak tworzyłes wolumeny
     
  6. cacus
    Offline

    cacus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie będę się sprzeczał - ale nie było takiej opcji przy tworzeniu, kiedy wybierałem RAID1...
    Przy wyborze Single drive - jak najbardziej jest.
     
  7. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Cześć,
    jednak potrzebuję pomocy.
    Mam już wszystko (NAS, 2 HDD WD Red, 1 SSD Intel, 1 HD Seagate Green). Osadziłem SSD w pierwszej kieszeni, Seagate w drugiej, Redy trzecia i czwarta.
    Teraz pytanie. Jak to najlepiej skonfigurować i zoptymalizować? Jak wymusić instalację systemu na SSD? Co z pozostałą przestrzenią SSD?

    Plan jest taki:
    -SSD (256GB)-system
    -Seagate Green- "śmieci" typu filmy, muzyka itp. odzyskiwalne materiały
    -2xWD w RAID1 z szyfrowaniem i migawkami- treści dla mnie ważne
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wyjmij dyski poza ssd i instaluj NASa na nowo - nie przywracaj ustawień
     
  9. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    @pigers@pigers
    System jest na SSD.
    Jak teraz skonfigurować resztę? Tak, żeby wykorzystać możliwości tego NAS-a.
    Qtier? SSD+RAID1?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie - to wszystko
     
  11. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Czyli RAID1 i samotny Seagate?
    Czy można zdefiniować lokalizację migawek z RAID na tym pojedynczym HD?
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tak - nic w tym złego.

    nie - migwaki tylko na tym samym wolumenie
     
  13. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    @pigers@pigers

    No to kicha. Zbyt małą rezerwę zdefiniowałem na migawki. Da się to jakoś powiększyć?
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie wiem - nie uzywam
     
  15. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    07:03
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Hmm...
    To dobry pomysł! :D
    Backup RTRR będzie na HS...
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2017, Data oryginalnego postu: 22 Listopad 2017 ---
    @pigers@pigers

    Bardzo dziękuję za pomoc!