Udzielamy pomocy HS-251+ i TS-453Bmini-8G - migracja

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika ratel, 9 Listopad 2017.

Ładowanie...
  1. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Cześć,

    zamierzam się przesiąść z HS na TS (modele w temacie) i mam kilka pytań.
    - w HS mam dwa HDD 2TB WD Red w RAID1
    - dodatkowo dysponuję jednym SSD 256GB i jednym HDD 1TB

    Czy jest możliwe stworzenie konfiguracji w TS:
    - SSD system
    - 2xHDD WD Red w RAID1 - ważne dane
    - 1x HDD 1TB - "śmieci" (filmy i inne byzdury)

    Dane z RAID chcę skopiować i w nowym NAS stworzyć RAID od nowa ( z szyfrowaniem AES).

    Czy da się to tak skonfigurować? Czy to ma sens? Jak to zrobić (w skrócie)?

    pozdrawiam
    Marcin
     
  2. cacus
    Offline

    cacus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    da się
    sam mam podobną konfigurację:
    S1 - SSD (system)
    S2 - HDD RAID1
    S3 - HDD RAID1
    S4 - HDD single drive

    jeśli dobrze pamiętam, to na RAID1 nie możesz założyć szyfrowania, a tylko na poszczególne katalogi

    ps.
    QNAP z systemem na SSD to jest to! :)
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zależy od modelu NAS - ale generalnie bzdura.
     
  4. cacus
    Offline

    cacus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mam 453Bmini
    zdradzisz jak ustawić szyfrowanie RAID1...?
    bo jak na razie, to nie widzę takiej możliwości:
    Screenshot-2017-11-12 QLukasJac(5).
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    miałeś to w opcjach jak tworzyłes wolumeny
     
  6. cacus
    Offline

    cacus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie będę się sprzeczał - ale nie było takiej opcji przy tworzeniu, kiedy wybierałem RAID1...
    Przy wyborze Single drive - jak najbardziej jest.
     
  7. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Cześć,
    jednak potrzebuję pomocy.
    Mam już wszystko (NAS, 2 HDD WD Red, 1 SSD Intel, 1 HD Seagate Green). Osadziłem SSD w pierwszej kieszeni, Seagate w drugiej, Redy trzecia i czwarta.
    Teraz pytanie. Jak to najlepiej skonfigurować i zoptymalizować? Jak wymusić instalację systemu na SSD? Co z pozostałą przestrzenią SSD?

    Plan jest taki:
    -SSD (256GB)-system
    -Seagate Green- "śmieci" typu filmy, muzyka itp. odzyskiwalne materiały
    -2xWD w RAID1 z szyfrowaniem i migawkami- treści dla mnie ważne
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wyjmij dyski poza ssd i instaluj NASa na nowo - nie przywracaj ustawień
     
  9. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    @pigers@pigers
    System jest na SSD.
    Jak teraz skonfigurować resztę? Tak, żeby wykorzystać możliwości tego NAS-a.
    Qtier? SSD+RAID1?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie - to wszystko
     
  11. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Czyli RAID1 i samotny Seagate?
    Czy można zdefiniować lokalizację migawek z RAID na tym pojedynczym HD?
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tak - nic w tym złego.

    nie - migwaki tylko na tym samym wolumenie
     
  13. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    @pigers@pigers

    No to kicha. Zbyt małą rezerwę zdefiniowałem na migawki. Da się to jakoś powiększyć?
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie wiem - nie uzywam
     
  15. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    10:57
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Hmm...
    To dobry pomysł! :D
    Backup RTRR będzie na HS...
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2017, Data oryginalnego postu: 22 Listopad 2017 ---
    @pigers@pigers

    Bardzo dziękuję za pomoc!
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.