Rozwiązany HS-251+ Kodi 17.0 wyłącza się przy próbie uruchomienia większości filmów

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika Pavulon83, 1 Marzec 2017.

Ładowanie...
Tagi:
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Dzień dobry!
    Zakupiłem niedawno serwer HS-251+, którego ważnym zadaniem jest zastąpienie wbudowanego w telewizor odtwarzacza niekompatybilnego z niektórymi plikami, miał też duże problemy z odtwarzaniem napisów przez dlna.
    Niestety, nie ma żadnej poprawy, ponieważ zainstalowany nowy Kodi w wersji final jest jeszcze bardziej wybredny niż odtwarzacz w telewizorze. Oprogramowanie jest w wersji 4.2.3
    Niektóre pliki odtwarza bez problemu (prawie wszystkie seriale), ale przy próbie otwarcia filmów, najczęściej się wyłącza. Trochę to dziwne, bo odtwarza większość seriali, ale prawie żadnych filmów, tak jakby wielkość pliku miała znaczenie. Jak kliknę na film, natychmiast przerzuca mnie na ekran główny HD Station
    Nie wiem, co z tym zrobić, myślałem, że może trzeba dodać jakieś kodeki, ale nie widzę opcji aktualizacji kodeków w Kodi. Bardzo proszę o radę, bo nie wiem nawet od czego zacząć.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.3 Build 2017/01/21
    Model serwera: QNAP HS-251+
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie ma czegoś takiego w KODI, update kodeków odbywa się poprzez update KODI.

    Jeśli KODI wraca do HDStation tzn że jest zamykane z jakiegoś powodu, niech ktoś tutaj zarzuci pomocą dla kolegi.
     
  3. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    300
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +61 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    A ile masz RAM-u w tym swoim HS-e ? Podejrzewam, że 2GB, a to za mało dla Kodi 17, niestety.
    Spróbuj ze starszymi wersjami, ale nie wiem, czy będzie poprawa.
     
  4. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    113
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Na TS-251 z 2GB ram Kodi 16 i Kodi 17 działają jak należy, ale sprawdź jakie jest zużycie zasobów po uruchomieniu Kodi oraz pod obciążeniem (w trakcie odtwarzania), sprawdź też temperatury, może włącza się jakieś zabezpieczenie.
     
  5. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Kwestia zasobów sprzętowych raczej odpada. Włączyłem dla przykładu plik serialu Taboo, format .mkv, rozdzielczość 1080p, 1,2GB około 55minut i chodzi jak ta lala.
    Zajętość pamięci wewnętrznej 38-40%, cpu: 4 wątki bardzo różnie ale przeważnie w zakresie 30-70%, czasami jeden wątek na 90% na chwilę, ale w przypadku cpu to raczej zmniejszyłaby się płynność wyświetlania a nie, żeby wywalało program.
    Co do przegrzewania to nie ma mowy, bo nawet jak zaraz z wybudzenia próbuję włączyć film to zamyka mi program.
    Jestem mimo to niezmiernie wdzięczny za propozycje i liczę na następne.
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017, Data oryginalnego postu: 2 Marzec 2017 ---
    Dla porównania podam, że na przykład film Człowiek scyzoryk, format .mkv, rozdzielczość 1080p, 1,74 GB, czas trwania 1 h 37' (czyli prawie identyczny plik z wyjątkiem długości) powoduje wywalenie do HDstation.
    I jeszcze zagwozdka:
    Jak wybieram z listy powyższy plik to w oknie podglądu pojawia mi się screenshot, a jak potwierdzam klawiszem "ok" wybór pliku do odtwarzania to natychmiast zamyka mi kodiego i pojawia się ekran startowy HDstation.
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017 ---
    Posprawdzałem trochę moją bibliotekę i mam następujące wnioski:
    pliki .avi odtwarza wszystkie bez wyjątku,
    .mp4 wszystkie wywala
    .mkv prawie wszystkie wywala, ale odtwarza większość plików seriali. Nie wiązałbym tego jednak z długością/wielkością pliku, może to być kwestia wybranej metody kompresji czy coś takiego i może po prostu się złożyło że do seriali które sprawdzałem zastosowano taką, którą mój kodi łyka, ale niektóre seriale mkv wywala. Bywają też wyjątki w gronie filmów mkv które kodi oddtwarza. Nie ma reguły.
     
  6. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    witaj ile gwiazd na niebie tyle metod spaskudzenia kodi pięknie sobie poustawiales pod swój fason teraz odinstaluj kodi i zainstaluj na nowo i problem zniknie :)
     
  7. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Kurczę... nie grzebałem w nim.
    zaraz po instalacji wywalał. dobra skąd ściągnąć pewną wersję?
     
  8. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    nie niedasięmusisz.
     
  9. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Na dodatek miałem zainstalowany najpierw RC3. goły, bez żadnych dodatków i wywalało. potem rc wywaliłem i zainstalowałem final. objawy były identyczne. zaraz po pierwszym uruchomieniu programu.
     
  10. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
  11. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    to jest rc4 a nie final
     
  12. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    masz pewną wersje:)
     
  13. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Ale cóż... ściągam :)
     
  14. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    jak masz kodi 17 na qnap to ja chętnie wezme instaluj i ciesz się najlepsza z mykodi
     
  15. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Wywaliłem i zainstalowałem ponownie. Jest to samo:'(

    Może coś źle robię? Może nie powinienem korzystać z funkcji instalacji bezpośrednio w menu programów HDstation...
     
  16. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    TechManiacHD poszukaj tego :)
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017, Data oryginalnego postu: 2 Marzec 2017 ---
    tak to zly pomysl instaluj z app center jak niewież jak to podpowiem
     
  17. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    nie no wiem... spróbuję jeszcze raz...;(
     
  18. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    Download - myKODI
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017, Data oryginalnego postu: 2 Marzec 2017 ---
    stare
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017 ---
    co jest nie tak napisz zrób zrzut ekranu ocokaman?
     
  19. Pavulon83
    Offline

    Pavulon83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Usunąłem HDstation program (tak jak go zainstalowałem), wszedłem do AppCenter, wybrałem opcję instalacji z dysku, wskazałem rozpakowany plik z podrzuconego przez Ciebie linka, pomyślnie zainstalowałem...
    i jest to samo:'(
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017, Data oryginalnego postu: 2 Marzec 2017 ---
    To znaczy te pliki, które wcześniej nie chodziły, tak samo powodują natychmiastowy crash programu przy próbie ich otwarcia.
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017 ---
    Na samym początku (kodi 17 była jeszcze jako betta) zainstalowałem przy użyciu app center Kodi 16 i niestety nie chciał się w ogóle włączyć. To znaczy nie dało się wejść do programu. Następny był Kodi 17 rc3, który działał, ale pojawiły się te objawy o których już obszernie pisałem, że większość plików z wyjątkiem avi powoduje natychmiastowy crash programu.
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017 ---
    Czy jest możliwe, że zostały jakieś śmieci po starym kodim i one powodują te crash'e?:s
    --- Połączono posty, 2 Marzec 2017 ---
    Albo inaczej, czy jest coś co powinienem zainstalować lub udostępnić w serwerze, żeby kodi działał prawidłowo?:s
     
  20. TAPICER
    Offline

    TAPICER Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2016
    Wiadomości:
    88
    Miejscowość:
    wyszków
    Local Time:
    07:05
    Oceny:
    +9 / 0 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x71 802.11ac
    nie nic nie zostaje.
    hds w kosmos i jeszcze raz wszystko od począdku jak nie pomoże to system restore sam bez utraty danych bądz jak masz gdzie przechować dane format inicjacja jak z pudelka bądz QTS4.3 zachęcam mam i jest ok
    --- Połączono posty, 3 Marzec 2017, Data oryginalnego postu: 2 Marzec 2017 ---
    a jest jeszcze możliwość wyjęcia dysków na momęt restore potem odbudowa:)
    --- Połączono posty, 3 Marzec 2017 ---
    oprócz systemowego z wiadomych względów :p bo cala operacja będzie bez sęsu
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.