Jak naprawić RAID6

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 18 Sierpień 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Rano uruchomiłem QNAP’a 509 i wystąpił problem z RAID6.
    Po uruchomieniu nie mam dostępu do danych, dopiero po uruchomieniu funkcji RECOVER mogę dostać się do dysku sieciowego.
    Naprawa poprzez RECOVER nic nie daje w dalszej części mam informację „ W zdegradowanym trybie”.
    Co zrobić, aby wszystko wróciło do normy ?.
    Soft 3.1.0, brak szyfrowania dysków.
    Pozdrawiam
    Jarek
     

    Załączone pliki:

    • qnap_509_1.JPG
      qnap_509_1.JPG
      Rozmiar pliku:
      17,5 KB
      Wyświetleń:
      608
      md5_sum:
      bc63ab6a4677cdc415adbaf94f926159
    • qnap_509_2.JPG
      qnap_509_2.JPG
      Rozmiar pliku:
      21,5 KB
      Wyświetleń:
      608
      md5_sum:
      15ad166f19daa60c1cb85e8a2857e93a
    • qnap_509_3.JPG
      qnap_509_3.JPG
      Rozmiar pliku:
      18,9 KB
      Wyświetleń:
      608
      md5_sum:
      6a53c77391d661893ecedcb94e5dc2d0
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Może to i głupie pytanie ale - co pisze w logach i SMART dla poszczególnych dysków? Nie zdarzyło mi się to jeszcze na QNAP'ie ale w starym Synology zachowywał się podobnie jak były problemy z dyskiem w macierzy.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Z logów wynika ze urządzenie zostało wyłączne a po jakimś czasie załączone, ale już z błędem.
    Przy pomocy mdadm zobaczyłem, które dyski zostały usunięte z RAID i poprzez wyciągnięcie ich i włożenie ponowie na działającym sprzęcie zaczęły się synchronizować.
    Co było powodem awarii trudno powiedzieć? Troszeczkę mało informacji w tym logu.
     

    Załączone pliki:

    • log2.JPG
      log2.JPG
      Rozmiar pliku:
      62,5 KB
      Wyświetleń:
      592
      md5_sum:
      9bf39c351ac75ff861bd942ccefae4d8
    • log1.JPG
      log1.JPG
      Rozmiar pliku:
      63,6 KB
      Wyświetleń:
      592
      md5_sum:
      c6bc2dc4b0d452ff41ec8516115288e3
    • raid1.JPG
      raid1.JPG
      Rozmiar pliku:
      49,1 KB
      Wyświetleń:
      592
      md5_sum:
      14ea28b017f17922488598b94dd564f1
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Z praktyki własnej. Jak już wspomniałem wcześniej miałem podobny problem z Synology. Nie było żadnych informacji prócz "degraded".Po restarcie sprzętowym/synchronizacji kilka dni było OK a następnie powtórka z rozrywki. Pomogła wymiana dziwnie zachowującego się dysku. O dziwo dysk ten działa poprawnie w moim domowym QNAP'ie. Dodatkowo SMART nie pokazywał żadnych błędów, wręcz był wzorowy. Chociaż u mnie była to Barracuda 7200.12 to sprawdź może czy nie posiadasz w dysków, które mają jakieś problemy z firmware (z serii 7200.11 lub część serii Nearline) U mnie takie dyski z (podobno) błędym firmware pracują bez problemu ale może warto podmienić firmware na nowszy.
    Szkoda, że w QNAP'ie nie ma sprzętowego RAID'a to można by więcej informacji wyciągnąć.
    Jeszcze małe podejrzenie na temperaturkę w QNAP'ie - zauważyłem błąd zarządzania wentylatorem (o ile dobrze pamiętam to miałem kiedyś problemy z dyskami Seagate przy wyższych temperaturach)
    Inną ciekawostką jest fakt, że nie rozsypały się nadmiarowe RAID1. Chociaż to można wytłumaczyć właśnie nadmiarowością i faktem, że na tych partycjach może się mało dziać.
    Jeśli zdarza Ci się to często to spróbuj może narzędzia do monitorowania QNAP'ów - gdzieś na forum widziałem takowe, może uda się powiązać jakieś charakterystyczne zdarzenia z degradacją macierzy. Sam nie używam tego narzędzia ale właśnie piszę skrypt do rrd i nie tylko, co by monitorować QNAP'a przez SNMP.
    Osobiście sugeruję pomieszać w dyskach w szczególności w tych dziwnie padających.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Moim zdaniem QNAP powinien rozszerzyć system logowania odnośnie raid. Wydaje mi się, że mdadm zrzuca o wiele więcej informacji, z których to można by było wywnioskować przebieg awarii. Dobrym rozwiązaniem było by również stworzenie instrukcji, co roibic w kryzysowych sytuacjach z RAID.
    Dyski posiadam z Seri 7200.10. Jak dotąd nie miałem z nimi żadnych problemów. Może już pora pomyśleć o jakiś typowych dyskach dla systemów RAID.
    Pozdrawiam
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam.
    Popieram, Może pełna implementacja syslog-ng + możliwość konfiguacji. Od tego już krok do zrobienia sobie na QNAP'ie serwera logów :) Co do dysków to: W pracy wyłącznie NS - i wszystko hula. Raz spróbowałem zwykłych 7200.11 i jak pisałem poprzednio dawał ciała :-(, co dziwne w domu hula od kilku tygodni bez zająknięcia. W domu mam 2x1TB Nearline, 2x500G 7200.12 (z czego ten jeden pseudo walnięty) wszystko w raid1. Moje odczucia - za wyjątkiem temperatury nie widzę różnicy (nie wyłączam urządzeniea ani nie usypiam)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. mimimi
    Offline

    mimimi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    00:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Hej,

    Miałem podobny problem.

    Podczas upgradu stacji (509 RAID6 z szyfrowaniem), po wyjęciu dwóch dysków, system nagle zrestartował się, a po restarcie nie rozpoznał zdegradowanej macierzy i nie rozpoznał że dyski są szyfrowane (powinna migać zielona dioda od Power ON).

    Co pomogło:

    Wyłączyłem system normalnie i załączyłem z powrotem. Poszedłem w meny do miejsca gdzie odblokowuje się dyski szyfrowane i wpisałem hasło. Zdegradowana macierz została rozpoznana.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.