Help Jak połączyć 2 QNAPy z prędkością 2Gbps

mimimi

Entry Technician
Q Associate
Jan 17, 2009
31
0
6
QNAP
TS-509 Pro
Ethernet
1 GbE
Hej,

Przeczytałem artykuł o FAQ - Port Trunking ale ciągle nie wiem czy mając dwa QNAPy TS509 i TS879U i niekonfigurowalny switch mogę tak zagregować linki żeby osiągnąć prędkość 2Gbps?

K.

Pobierz QNAP Diagnostic Tool i przeprowadź test prędkości dysków. Jeśli woluminy na obu serwerach pracują z odpowiednią prędkością większa niż 120MB/s (najlepiej 240MB/s) to możesz przeprowadzić eksperyment.

Zatem sięgnij po switcha 1gbps (min. 5 portów) i zepnij po dwa interfejsy z obydwu serwerów do niego. Port nr. 5 pozostaw na połączenie z innym switchem Twojej sieci lub PC na czas testu. W konfiguracji interfejsów sieciowych w serwerach QNAP zaznacz grupę port trunking typ Balance-alb. Uruchom usługę FTP lub Smb. Z poziomu konsoli shell, np. z Midnight Commandera połącz się na drugi serwer i przeprowadź test prędkości.
:)

PS. Sam jestem ciekaw.

• Like
Reactions: kaktus
mozesz jesli ten switch obsluguje port trunking - jesli nie - to nic nie zdzialasz z tym switchem.
dla przykladu switch Netgear GS 105 vs Netgear GS 105e
pierwszy i 2 sa switchami niezarzdzalnymi,
roznica, polega na tym, ze ten 2 mozna poprzez dodatkowa aplikacje "zmusic" do Vlanu czy "trunkow" :] jak i dublikacji portow (z tego co pamietam)

@Silas Mariusz :

nie bawilem sie w takie polaczenie NAS<switch>NAS, gdzie switch nie ma suportu trunkow.
Sam jestem ciekaw jak to bedzie dzialac.

wygląda na to że ten QNAP Diag Tool nie działa. Mam komunikat że strona nie jest dostępna. Mam FW 4.1.1...

Shit! Znowu tylko mi wszystko działa :D
upload_2014-10-1_18-0-17.png

Pokombinuj :)

• Like
Reactions: fan11
1. ok, Diag tool działa, zapomniałem ża mam zmieniony port 8082
2. wszystkie dyski poniżej 110MBps, więc test nie byłby adekwatny.

Jak wymienię na szybsze to dam znać,

Dzięki