i poprawiłem błędy w testowym pliku zapis_cron.php bo one blokowały działanie. Spróbowałem dodać dane do bazy qsl by sprawdzić taką opcję no i zadziałało . Co 10 minut pojawiał się nowy rekord. Nie dało mi spokoju, co takiego błędnego było w poprzednim kodzie i doszedłem powody bardzo prozaiczne teraz jak już wiem jakie.
Przed użyciem date('Y_m_d'); należało zdeklarować strefę czasową date_default_timezone_set("Europe/Warsaw");
Drugi błąd to podanie ścieżki do pliku txt, ja użyłem standardowo $sciezka = "test/dane.txt"; a należało podać bezwzględną $sciezka =...
Ostrzeżenie: date(): poleganie na ustawieniach strefy czasowej systemu nie jest bezpieczne. *Musisz* użyć ustawienia date.timezone lub funkcji date_default_timezone_set(). Jeśli użyłeś którejkolwiek z tych metod i nadal otrzymujesz to ostrzeżenie, najprawdopodobniej błędnie wpisałeś identyfikator strefy czasowej. Na razie wybraliśmy strefę czasową „UTC”, ale ustaw date.timezone, aby wybrać swoją strefę czasową. w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w linii 3
Ostrzeżenie: date(): poleganie na ustawieniach strefy czasowej systemu nie jest bezpieczne. *Musisz* użyć ustawienia date.timezone lub funkcji date_default_timezone_set(). Jeśli użyłeś którejkolwiek z tych metod i nadal otrzymujesz to ostrzeżenie, najprawdopodobniej błędnie wpisałeś identyfikator strefy czasowej. Na razie wybraliśmy strefę czasową „UTC”, ale ustaw date.timezone, aby wybrać swoją strefę czasową. w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w linii 8
Ostrzeżenie: fopen(test/2022_04_19.txt): nie udało się otworzyć strumienia: Brak takiego pliku lub katalogu w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w linii 12
Ostrzeżenie: filesize(): statystyka nie powiodła się dla test/2022_04_19.txt w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w linii 13.
Ostrzeżenie: fread() oczekuje, że parametr 1 będzie zasobem, wartość logiczna podana w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w linii 13.
Ostrzeżenie: fopen(test/2022_04_19.txt): nie udało się otworzyć strumienia: Brak takiego pliku lub katalogu w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w wierszu 19
Ostrzeżenie: fputs() oczekuje, że parametr 1 będzie zasobem, wartość logiczna podana w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w wierszu 22.
Ostrzeżenie: fclose() oczekuje, że parametr 1 będzie zasobem, wartość logiczna podana w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w wierszu 25
Ostrzeżenie: plik(test/2022_04_19.txt): nie udało się otworzyć strumienia: Brak takiego pliku lub katalogu w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w wierszu 27
Ostrzeżenie: implode(): Nieprawidłowe argumenty przekazane w /share/HDA_DATA/Web/zapis_cron.php w wierszu 27
15_51_58
Twój model QNAP to TS-110 , masz tam stare PHP 5.6 , czy pisałeś skrypt pod tą wersję ?
Czy skrypt zakłada że robi pliki we właściwym miejscu ? Czy ścieżki są poprawne ?
Wracając do głównego tematu:
Bash:
nano /etc/config/crontab
dodaj linię która działa (czyli #2 z Twojego posta)
zapisz zmiany
Tak myślałem ze muszę dodać 2 opcje. Po wykomentowaniu kodu php w pliku zapis_cron.php nie ma błędów no ale nie zapisuje danych do .txt.
Spróbuje zrobić zapis do bazy i zobaczę.
Już dotarłem do tej strony niestety mam tylko Ts112 (bo tu nie było takiej opcji więc wybrałem Ts110).
Mam plan zmienić bo tego mam już ponad 10 lat
myślałem o Ts 251D
Wielkie Dzięki za pomoc jak mi się uda to odezwę się
i poprawiłem błędy w testowym pliku zapis_cron.php bo one blokowały działanie. Spróbowałem dodać dane do bazy qsl by sprawdzić taką opcję no i zadziałało . Co 10 minut pojawiał się nowy rekord. Nie dało mi spokoju, co takiego błędnego było w poprzednim kodzie i doszedłem powody bardzo prozaiczne teraz jak już wiem jakie.
Przed użyciem date('Y_m_d'); należało zdeklarować strefę czasową date_default_timezone_set("Europe/Warsaw");
Drugi błąd to podanie ścieżki do pliku txt, ja użyłem standardowo $sciezka = "test/dane.txt"; a należało podać bezwzględną $sciezka = "/share/Web/test/dane.txt";
$stareDane = fread($fp, filesize($sciezka));
Stefę czasową w php.ini mam ustawioną i to mnie też zdziwiło. Pisanie w php i js to moje takie poboczne hobby, nie zawsze mam czas na zgłębianie wiedzy. Są momenty że chce dodać coś nowego na stronę i wtedy działam i męczę się. Dziękuję z a pomoc.