Udzielamy pomocy Jak strumieniować do chromecsata?

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika pawelecc, 10 Listopad 2017.

Ładowanie...
  1. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Witam. Mam pytanko jestem nowicjueszem i z góry przepraszam za dziwne pytania. Zakupiłem Qnapa TS-251 i mam w sypialni dongla chromecasta i chciałem oglądać fimy na TV w sypialnie przez chromecasta. Próbowałem przez aplikacje w telefonie Qvideo ale czasmi odtwarza filmy czasami nie odtwarza. Jest jakaś alternatywa?
     
  2. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    153
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Plex polecam, mam też chromecast i działa świetnie, z tel czy tabletu odpalam na TV co potrzebne :)

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  3. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Dzieki za odpowiedz. Powiedz mi czy Plex jest darmowy?
     
  4. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    153
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Na qnap serwer za free, aplikacja na androida płatna

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  5. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    No właśnie mam iphonea i kosztuje misiecznie 25 zł :-( a rocznie 170 zł:-( datego szukam alternatywy
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    stać cię na iphone'a to stać cię na licencję - zresztą możesz kupić dożywotnią licencję ..
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  7. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    a ja mam iphone 2g:)
     
  8. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    153
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Kto bogatemu zabroni :), ja na androida za 16 czy 18 pln temat dożywotnio załatwiłem :)

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  9. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Na andka są z witaminką a na Ios niestety nie:) Mozna jakims darmowym programem załatwic?
     
  10. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 082
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +91 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Troche mnie denerwuje jak ktoś mówi ze za Plexa trzeba płacić by korzystać.

    Plex jest za darmo na przeglądarce i tam możesz z niego korzystać. Aplikacja kosztuje jednorazowo (w przypadku And) i zapłaciłem te 18zł a korzystałem z niej może raz jak byłem na wczasach. Mimo tego nie żałuje że ją kupiłem.

    A iOS koszt to:
    1. iOS App Activation (enable streaming playback on iOS devices)$4.99
    Nie musisz kupować licencji miesięcznej albo rocznej, ta licencja dotyczy dodatkowych "bajerów".
     
  11. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Dzięki Floyd. Sprawdzę to i dam znac.
    LOYD właśnie zakupiłem LICENCJE na iphona za 23.99 zł. lecz niestety przestał mi działać PLEX na QNAP. Juz instalowałem dwa razy i nadal to samo. Mam takie coś:
     
  12. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 082
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +91 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Ostatnio też mi padł lub pada Plex zawsze restart serwera pomaga. Coś chyba im aktualizacją nie poszła. Zastanawiam się nad zmianą na Linuxa.

    Albo to sprawka bety QTS
     
  13. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Masakra. Nie działa. Kombinuje. Za chwile działa. Teraz już mi nie działa. Na tv samsung mam takie coś.
     

    Załączone pliki:

  14. jkuczkowski
    Offline

    jkuczkowski Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Witam
    Może ktoś z posiadaczy chromecasta odpowie na moje pytanie. Chromecast2 podłączony bezprzewodowo, zarządzenie nim przez telefon działa, aplikacje takie jak Qfile i Qvideo, Plex na telefonie go wykrywają i można oglądać multimedia, ale aplikacje zainstalowane na Qnapie m.in Videostation, Musicstation itp. już go nie widzą. Qnap podłączony do rutera kablem. Czy to normalne? Bo wydaje mi się że nie.
    Dodam jeszcze, że Videostation i Filestation wykrywają dwa głośniki bezprzewodowe i Smart TV a chromecasta nie.
     
  15. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Podbijam,
    mam Chromecast Ultra, Media Streaming add-on nie widzi Chromecasta. Myślałem że obejdę się bez Plex'a - ale chyba nic z tego :-(
     
  16. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 082
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +91 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Niestety obawiam się ze procesor Qnapa nie daje rady prze-konwertować filmu w takiej jakości. Jak odpalasz na Chromecast, to tak jak by Ci ten film odtwarzał z sieci a więc dane nie są wysyłane "Direct" tylko, tylko przez Convert, że tak się nie ładnie wyrażę. TV ma może inna technologię i sobie z tym radzi. Przez DLNA mógłbyś oglądać Filmy i TV też by dał sobie radę. Masz TV na którym można zainstalować Plexa, jak tak to spróbuj, mozliwe ze wtedy filmy szły by bezpośrednio w tej samej sieci?

    Ja proponuje jeśli jest taka możliwość podłączenie NAS przez HDMI i wgranie Kodi, w Twoim wypadku v16 bo od 17 trzeba mieć chyba 4 GB ramu.

    Jeszcze w ustawieniach Plex ustaw sobie:
    upload_2018-3-6_15-45-45.

    Wtedy Plex ustawi Ci w miarę najlepsza jakość do możliwości, przynajmniej u mnie tak działa.
     
  17. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Postawiłem PLEX'a, no i jestem zadowolony :D. Fajnie byłoby jeszcze mieć możliwość strumieniowania do chromecasta bez użycia aplikacji na tablecie/telefonie. No ale i tak jest nieźle. Podpinanie NAS'a pod TV w moim przypadku niewykonalne. NAS'a mam w garażu :D ze względów lepszego chłodzenia. Mocy procka QNAP'a raczej mi wystarczy, mam i5-6500. Wygląda na to że sam PLEX Server nie wykrywa urządzeń, na które może stumieniować. Robią to aplikacje PLEX instalowane na urządzeniach typu telefon, tablet, komputer.
     
  18. sloma
    Offline

    sloma Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Maj 2018
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak tylko swoje 3 gorze wtrącę w gwoli wyjaśnienia: Plex do użytku domowego jest w pełni darmowy. tzn serwer plex instalujemy na qnap dodajemy biblioteki multimedialne włączamy zdalny dostęp (port musi być uwolniony) i gotowy do działania. Na smartfonie lub TV lub konsoli itd (chyba już wszedzie jst plex) logujemy sie na swoje konto podane na serwerze. Jeżeli strumieniujemy poprzez chromecast lub poprzez aplikację na tv itd działą bez limitów. Jeżeli chcemy oglądac bezpośrednio na smartfonie to musimy wykupić aplikację za około 18 zł (inaczej tylko 1 minutę nam odtworzy). Plex Pass w naszym kraju jest praktycznie nieprzydatny (pomijam kwestię synchronizacji dla celów offline itd) ale progamy na żywo itd typowo pod USA. Także tego :)
     
  19. pkvv
    Offline

    pkvv Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Mikołów i Lublin
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    eee nieee
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Spróbuj Cinema28