Rozwiązany Jak wprowadzić dysk zewnętrzny na USB w stan uśpienia ?

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika GEORobson, 6 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. GEORobson
    Offline

    GEORobson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Luty 2009
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wadowice, woj. małopolskie
    Local Time:
    06:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Do Qnapa mam podłączony zewnętrzny dysk po USB.
    Dysk ten (SATA) znajduje się w kieszeni z wyściem USB 2.0.
    Kieszeń ma taki mały bajer ustawiony fabrycznie, jak zostanie odłączony kabel USB to dysk automatycznie zostaje wprowadzony w stan uśpienia.
    I faktycznie jak wyłącze Qnapa to momentalnie dysk zewnętrzny "idzie spać" :)

    Jest sposób aby np. po zsynchronizowaniu Qnapa z tym dyskiem, wprowadzać dysk zewnętrzny automatycznie w tryb uśpienia ale bez wyłączania Qnapa?
    Macie jakieś pomysły ?
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    06:18
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej,

    sprawdź czy z panelu administracyjnego www po odłączeniu dysku usb (eject) zadziała funkcja usypiająca zewnętrznego twardziela

    jeśli zadziała to musisz napisać mały skrypt (konsola) który po zakończeniu synchronizacji wykona umount /dev/XXx i załatwi sprawę z usypianiem
    (umount - znaczy się odmontowanie dysku na usb - na moim qnapie jest to /dev/sdi )

    jeśli nie zadziała to możesz pobawić się (konsola) poleceniem hdparm - ale nie wiem czy da radę na usb

    pozdrawiam , c.
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja się podłączę może do tematu. Moją obudowę zewnętrzną podłączyłem przy pomocy esata. Mój dysk montuje się jako hdf.

    Próbowałem:
    Kod (Bash):
    1. hdparm -S 1 /dev/sdf
    - czyli spindown po 5 sek, nie działa

    hdparm -Y /dev/sdf - otrzymuje komunikat:
    dysk nie chce iść spać :-(

    Co mu zrobić? ;)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem czy przypadkiem dyski po USB nie usypiają się z własnego mechanizmu.
    --- Połączono posty, 6 Wrzesień 2014, Data oryginalnego postu: 6 Wrzesień 2014 ---
    PS. Dla Seagate'ów używaj parametru -y - Chyba tylko Samsung miał Spindown.
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sam nie chce, kręci się już 2 miesiące ;)
    Podłączyłem go teraz przez e-sata, bo chyba szybsze i wydaje mi się więcej opcji niż po USB. Ale nadal nie chce...

    PS. to jest WD czerwony, specjalny do NAS, zapakowany w obudowę ICYBOX ;)
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie pamiętam już za wiele na temat standby i spindown dysków bo zamiast zaoszczędzić to dyski regularnie musiałem wymieniać co dwa lata. Tak fajnie głowice stukają po takim częstym parkowaniu dysku.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. whitemax
    Offline

    whitemax Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Na zewnętrznym robi się backup tylko 15 min raz dziennie, więc w sumie trochę szkoda żeby cały dzień się kręcił po nic...
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ja mam tak wpięty jeden dysk do czwartej kieszeni. Nie mam na nim żadnych udziałów sieciowych itp. I skrypt w cronie, który mi go odpala, wykonuje sync i zamyka :)
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja myślę, że to by mogło zadziałać i u mnie! ;)
    Na przyszłość może też sobie tak zrobię.
    System na jakimś małym dysku SSD 16GB, później jeden RAID1 jakiś 3TB mi na razie starszą i ostatnia kieszeń na backup.
    Póki co trochę szkodowałem, kupiłem tylko 2 dyski 1TB, 2 miałem, i zrobiłem sobie RAID5 3TB i dokupiłem zewnetyrzny 3TB na backup w kieszeni:)
     
  10. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    143
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +41 / 3 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Może podzielisz się tym skryptem? :) Podobnie jak @whitemax@whitemax też mam dysk zewnętrzny podpięty pod USB. Mój dysk ma akurat wewnętrzny mechanizm usypiania, ale niestety zdarza się, że wzbudza się w ciągu dnia (backupy w nocy), np. przy każdym logowaniu do systemu.
    Dlatego przydałby mi się taki skrypcior, który uśpił (lub odmontował) by mi ten dysk, a wzbudził (lub zamontował) na czas backupu.
     
  11. whitemax
    Offline

    whitemax Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Yyyy... To zależy jak chcecie robić kopie zapasowe. Czy archiwum czy przyrostową synchronizację.
    Mój skrypt jest dość manualny, wykonuje kopie poszczególnych katalogów a później je zipuje i nadaje procesom zip prioryter -20 poleceniem renice -20 $_pid
    Następnie wysyła mi maila o tym, że dana kopia została wykonana. Myślę, że powinniście utworzyć zapytanie na forum w dziale Oh'Linux? Software hacking a każdy podzieli się swoimi własnymi pomysłami :)
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. dysk nas wd nie przełącza się w stan uśpienia

    ,
  2. przełączanie dysku sieciowego wd w stan uśpienia

    ,
  3. dysk usb tryb uśpienia