Rozwiązany Jak wprowadzić dysk zewnętrzny na USB w stan uśpienia ?

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika GEORobson, 6 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. GEORobson
    Offline

    GEORobson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Luty 2009
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wadowice, woj. małopolskie
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Do Qnapa mam podłączony zewnętrzny dysk po USB.
    Dysk ten (SATA) znajduje się w kieszeni z wyściem USB 2.0.
    Kieszeń ma taki mały bajer ustawiony fabrycznie, jak zostanie odłączony kabel USB to dysk automatycznie zostaje wprowadzony w stan uśpienia.
    I faktycznie jak wyłącze Qnapa to momentalnie dysk zewnętrzny "idzie spać" :)

    Jest sposób aby np. po zsynchronizowaniu Qnapa z tym dyskiem, wprowadzać dysk zewnętrzny automatycznie w tryb uśpienia ale bez wyłączania Qnapa?
    Macie jakieś pomysły ?
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej,

    sprawdź czy z panelu administracyjnego www po odłączeniu dysku usb (eject) zadziała funkcja usypiająca zewnętrznego twardziela

    jeśli zadziała to musisz napisać mały skrypt (konsola) który po zakończeniu synchronizacji wykona umount /dev/XXx i załatwi sprawę z usypianiem
    (umount - znaczy się odmontowanie dysku na usb - na moim qnapie jest to /dev/sdi )

    jeśli nie zadziała to możesz pobawić się (konsola) poleceniem hdparm - ale nie wiem czy da radę na usb

    pozdrawiam , c.
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja się podłączę może do tematu. Moją obudowę zewnętrzną podłączyłem przy pomocy esata. Mój dysk montuje się jako hdf.

    Próbowałem:
    Kod (Bash):
    1. hdparm -S 1 /dev/sdf
    - czyli spindown po 5 sek, nie działa

    hdparm -Y /dev/sdf - otrzymuje komunikat:
    dysk nie chce iść spać :-(

    Co mu zrobić? ;)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem czy przypadkiem dyski po USB nie usypiają się z własnego mechanizmu.
    --- Połączono posty, 6 Wrzesień 2014, Data oryginalnego postu: 6 Wrzesień 2014 ---
    PS. Dla Seagate'ów używaj parametru -y - Chyba tylko Samsung miał Spindown.
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sam nie chce, kręci się już 2 miesiące ;)
    Podłączyłem go teraz przez e-sata, bo chyba szybsze i wydaje mi się więcej opcji niż po USB. Ale nadal nie chce...

    PS. to jest WD czerwony, specjalny do NAS, zapakowany w obudowę ICYBOX ;)
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie pamiętam już za wiele na temat standby i spindown dysków bo zamiast zaoszczędzić to dyski regularnie musiałem wymieniać co dwa lata. Tak fajnie głowice stukają po takim częstym parkowaniu dysku.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Na zewnętrznym robi się backup tylko 15 min raz dziennie, więc w sumie trochę szkoda żeby cały dzień się kręcił po nic...
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ja mam tak wpięty jeden dysk do czwartej kieszeni. Nie mam na nim żadnych udziałów sieciowych itp. I skrypt w cronie, który mi go odpala, wykonuje sync i zamyka :)
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja myślę, że to by mogło zadziałać i u mnie! ;)
    Na przyszłość może też sobie tak zrobię.
    System na jakimś małym dysku SSD 16GB, później jeden RAID1 jakiś 3TB mi na razie starszą i ostatnia kieszeń na backup.
    Póki co trochę szkodowałem, kupiłem tylko 2 dyski 1TB, 2 miałem, i zrobiłem sobie RAID5 3TB i dokupiłem zewnetyrzny 3TB na backup w kieszeni:)
     
  10. qiui
    Online

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    161
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +41 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Może podzielisz się tym skryptem? :) Podobnie jak @whitemax@whitemax też mam dysk zewnętrzny podpięty pod USB. Mój dysk ma akurat wewnętrzny mechanizm usypiania, ale niestety zdarza się, że wzbudza się w ciągu dnia (backupy w nocy), np. przy każdym logowaniu do systemu.
    Dlatego przydałby mi się taki skrypcior, który uśpił (lub odmontował) by mi ten dysk, a wzbudził (lub zamontował) na czas backupu.
     
  11. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Yyyy... To zależy jak chcecie robić kopie zapasowe. Czy archiwum czy przyrostową synchronizację.
    Mój skrypt jest dość manualny, wykonuje kopie poszczególnych katalogów a później je zipuje i nadaje procesom zip prioryter -20 poleceniem renice -20 $_pid
    Następnie wysyła mi maila o tym, że dana kopia została wykonana. Myślę, że powinniście utworzyć zapytanie na forum w dziale Oh'Linux? Software hacking a każdy podzieli się swoimi własnymi pomysłami :)
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. dysk nie usypia się

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.