Jaki nas 32TB - OSX Rsync

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika maki1000, 4 Luty 2019.

Ładowanie...
Tagi:
  1. maki1000
    Offline

    maki1000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Styczeń 2019
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam kolegów,

    Jestem nowy w temacie ale potrzebuje nasa pod swoje zastosowania. Ostatnie kilka dni spędziłem nad zgłębianiem tematu ale nie do końca jestem w stanie wszystko zrozumieć.

    Komputer z systemem OSX Mojave.
    Dyski wewnątrz komputera 8TB (Raid 0) + 8TB (HDD) w sumie 16TB tyle mniej więcej będzie danych do końca roku.
    3 x SSD ( na jednym z nich jest system, reszta to programy itp) - dyski SSD są kopiowane na bierząco na dysk zewnętrzny przez Time Machine

    NAS - kopia zapasowa powyższych 16TB - nie może to być kopią Time Machine ponieważ z tego co czytałem nie da się potem udostępniać katalogów oraz plików w tej kopi. Podobno najlepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Rsynch - kopia przyrostowa do której będę miał dostęp i będę mógł udostępniać wybrane foldery np przez qfile w telefonie.

    Kolejnym zadaniem NAS-a ma być trzymanie dodatkowych około 10-14TB danych (filmów do montażu) które montażysta będzie mógł sobie ode mnie pobrać w każdej chwili. Dane te będą skopiowane jeszcze na innym komputerze także NAS nie musi robić kopi tych danych.

    Proszę o podpowiedź jaki qnap wybrać i czy Rsynch faktycznie da się zautomatyzować na systemie Mojave.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Budżet ? Ile dysków ?

    co to jest RSYNCH ?
     
  3. maki1000
    Offline

    maki1000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Styczeń 2019
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    rsync :p

    4 dyski
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    budżet ? ... powoli kończy mi się cierpliwość ....
     
  5. maki1000
    Offline

    maki1000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Styczeń 2019
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie mam określonego budżetu na ten zakup. Chciałbym po prostu żeby to działało z założeniami jak powyżej. Jeżeli mam wydać 1500zł i potem żałować, że nie mogę czegoś skonfigurować lub coś zmula ciągle to mogę wydać i 3000zł żeby nie mieć takich problemów.
     
  6. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    114
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Piszesz, że dane będą używane przez montażystę - przyda się więc sieć 10Gbps lub chociaż jakiś LACP.
    Piszesz także, że masz sporo danych.
    Przykładowy dysk 8TB IronWolf to około 1000zł sztuka.
    NAS na 4 zatoki raczej Ci nie wystarczy.

    Za 1500zł, ani 3000zł nie kupisz nawet samego NAS, który sprosta Twoim wymaganiom, a do tego dodaj jeszcze dyski.
    Dyski dwa razy RAID6 (jeden na dane bieżące, drugi na nowe), 8x1000zł + 4000zł-6000zł za NAS - tak to widzę, mniej więcej.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    3000 zł ? to nie ta skala

    QNAP TS-673-4GB - 4k PLN
    5x 10 TB - 5x 1,5k PLN
    SSD - 260 PLN
    UPS - 750 PLN
    -----------------------------------------
    12,5 k PLN

    co z kopią zapasową ? chmura ? dysk na boku ?
     
  8. maki1000
    Offline

    maki1000 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Styczeń 2019
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja dyski mam , chodzi mi o sam NAS. Montażysta nie będzie korzystał w sensie dosłownym , będzie sobie pobierał dane do montażu z NAS

    Nikt nie będzie , montował czy obrabiał zdjęć bezpośrednio z NAS.
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:14
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a wiesz ze te dyski po włożeniu do NASa zostaną wyczyszczone ?

    Model NAS podałem - UPS jest ważny, nie lubisz mieć przestojów bo dane się właśnie sprawdzają.